• Ren luft en födslorätt?

  Enligt Världshälsoorganisationens mätningar av luftkvaliten i 1600 städer världen över, så finns 13 av de 20 värsta i just Indien. Sveriges Radios globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff har besökt Indien och en av miljardnationens alla invånare som tvingas leva med konsekvenserna av den allt hälsovådligare luften i Delhi.

 • Foto:Johan Bergendorff
  Ren luft en födslorätt?

  Världshälsoorganisationen WHO har konstaterat att New Delhis smogg är värre än Pekings och att 13 av världens 20 städer med värst luftföroreningar finns i Indien. Men en officiell plan för hur Indien ska få ned utsläppen saknas ännu.

 • bild

  Den globala hungern efter sand har skapat en olaglig handel med stora pengar inblandade. På flera håll i världen tas dessutom sand direkt från stränderna. Stränder grävs upp för hand bland annat i Marocko, på Kap Verde-öarna och Maldiverna. Och i Indien används i det närmaste maffialiknande metoder för att komma åt den åtråvärda naturresursen.

 • Klotet.

  I FN:s klimatrapport för sju år sedan konstaterades att det inte fanns ett enda regionalt klimatscenario för Afrika. Sedan dess har forskarna satt fart och nu finns det många, samtidigt som utvecklingsländer fått tillgång till den senaste satellitdatan, vilket har räddat många människoliv. Klotet har besökt en klimat- och satellitkonferens i tyska Darmstadt förra veckan.

 • Nu öppnar FN-organet UNESCO ett nytt forskningscenter i Stockholm för att öka kunskapen om hur vi kan samarbeta om våra gemensamma vattenresurser för att undvika framtida konflikter.

 • Filip Johnsson, professor i uthålliga energisystem på Chalmers tekniska högskola som forskar om CCS anser att tekniken behövs eftersom inte ens ett land som Norge låter sin olja och gas ligga kvar under havsbotten. Då kan man inte förvänta sig att Venezuela, Mongoliet, Ryssland, Kina eller Indien med enorma fossiltillgångar ska låta bli sina. Miljörörelsens argument att CCS blir ett alibi för att inte satsa på förnybart tror han inte på. Alla alternativ kommer att behövas för att klara klimatmålen anser Johnsson.

 • Solceller har nu blivit så billiga att de i flera länder i världen är lönsamma att sätta upp helt utan subventioner. Det gäller till exempel Italien, Indien, Mexiko, Kina, Spanien och delar av USA enligt nya rapporter. Nästa år beräknar Deutsche bank att även södra Tyskland når lönsam solkraft utan bidrag, sk "Grid parity".

 • Lena Sahlberg är tandläkare i Uppsala och har lagat tänder på fattiga bybor i Indien med moderna plastalternativ istället, trots mycket enkla förhållanden. Hon håller inte med den internationella tandläkarfederationen FDI, att det blir för dyrt att sluta med amalgam, inte om man räknar med kostnaden för att ta hand om kvicksilverutsläppen också.

 • Indiska kärnteknikforskare har länge hållt sin kunskap för sig själva och inte varit så intresserade av att kommunicera med omvärlden. Den senaste tiden har dock forskarna tvingats till att svara på frågor och uttala sig om den stora satsning på atomkraft som Indien står inför. Omsvängningen har varit nödvändig för att motivera för befolkningen varför kärnkraft är en av lösningarna på det allt mer skriande behovet av elektricitet. Enligt den indiska regeringens 40-års program ska 25% av Indiens elektricitet komma från kärnkraft, idag står den bara för 3%.

 • I sommar lanseras ett parallellt world wide web som kallas "Spoken web". Tanken är att nå miljardtals människor som idag saknar tillgång till internet, men äger en enkel mobiltelefon. Den nya webben ska bygga helt på tal, och inte kräva att man kan läsa och skriva. Först ut att testa den nya talade webben via mobiltelefoner är Kenya och Indien.

 • – Det är en intressant situation. På något sätt känns det som att det står och väger.

  Det säger Urban Strandberg , docent i statsvetenskap som forskat på olika länders hantering av kärnkraft och kärnavfall.

  – Fram till Fukushima talade de flesta tecken på att det verkligen var en renässans: att länder som redan har kärnkraft började ersätta sina gamla kärnkraftverk med nya, och framförallt att en stor mängd länder som inte har kärnkraft, mer än fyrtio länder, har anmält intresse till IAEA att de vill skaffa kärnkraft.

  Nu, efter det snabba tyska beslutet att lägga ner alla landets kärnkraftverk till 2022 , Japans stängningav alla reaktorer för att pröva säkerheten i dem, och efter att EU infört hårda krav på stresstester, tycker han att situationen är mer motsägelsefull.

 • Indien storsatsar på ett högteknologiskt kärnkraftsprogram för att ge ström till hundratals miljoner invånare som idag saknar el. Indien har små tillgångar av uran, men däremot stora mängder av grundämnet torium som man räknar ska räcka i tusentals år. Vetenskapsradion har besökt bygget av landets första större snabba bridreaktor som snart står färdig.

 • Johan Bergendorff börjar komma till slutet på sin indiska reportageresa för Vetenskapsredaktionen. Vi passade på att ringa upp och få en rapport med särskilt miljöfokus..

  -- Ja sjöar och floder är ofta hårt nedsmutsade och luften i storstäderna är tung att andas. Men ändå så är det ekologiska fotavtrycket av en indier bara en fjärdedel av en svensks, vilket förstås bland annat beror på att hundratals miljoner indier saknar el, rent vatten och sjukvård, och när de fått det så kommer skillnaden bli mindre, men faktum är att även den rika indiska medelklassen har lägre klimatutsläpp än medelsvensson enligt en studie från indiska oranisationen "center for science and environment", så man kan nog tänka sig att vi kanske borde leva lite mera indiskt.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista