• Redan på 1970-talet fanns drömmen om att med hjälp av sol- och vindkraft tillverka vätgas som kunde driva våra bilar, värma husen, lagra överskottsel och bara ge vattenånga som avgaser. Först nu har den tekniska utvecklingen hunnit i fatt så att drömmen kan bli sann. Nästa år kan bränslecellsbilar köpas i handeln, vätgasmackarna byggs och storskaliga system för att omvandla vatten till vätgas installeras i flera länder. Men är det rätt väg att gå för att minska klimatutsläppen? Klotet synar vätgassamhällets för- och nackdelar. Programledare: Marie-Louise Kristola.
 • Foto:Jon Thunqvist
  Vad händer i Fukushima?

  Det har gått mer än fyra år sedan en flodvåg sköljde över skyddsvallarna och dränkte kärnkraftverket i Fukushima. Härden smälte i tre av de sex reaktorerna. Trots ett massivt uppröjningsarbete till en kostnad av motsvarande flera miljarder kronor fortsätter de skadade reaktorerna att läcka radioaktivitet i en sådan omfattning att det är förbjudet att vistas i närområdet.

  Nya metoder - bland annat att frysa marken under reaktorerna och gjuta in havsviken i betong - testas nu för att begränsa utsläppen.

 • Vad händer i Fukushima?

  Innan Fukushimaolyckan kom en tredjedel av Japans elförsörjning från kärnkraft och regeringen räknar med att kärnkraften är nödvändig också i framtiden och att en femtedel av elförsörjningen ska komma därifrån 2030.

  Men nu försöker den högteknologiska nationen också hitta nya vägar för sin energiförsörjning. Solenergi är en av dem. Smarta städer är en annan. Genom att effektivisera och satsa mer på förnyelsebara energikällor har Japan kommit en bit på väg.

 • Vad händer i Fukushima?

  Björn Sandén, biträdande professor i miljösystemanalys på institutionen för energi och miljö vid Chalmers tekniska högskola ser Japan som en viktig spelare i ett pågående teknikskifte mot förnybar energi. Solel har vuxit snabbt de senaste två åren i Japan och landet har blivit en av de stora marknaderna för solenergi, säger han.

  – I Japan finns det ju starka krafter som vill återinföra mycket kärnkraft, men det man ser rent kommersiellt är att vind och sol börjar bli så billigt att det sprids av helt egen kraft, över hela världen och det gäller även Japan.

 • Nya metoder testas.

  I Japan testar kraftbolaget TEPCO nya metoder för att stoppa radioaktiva läckor från det havererade kärnkraftverket. Nedfrysning av marken och övertäckning av havsbotten med betong ska förbättra situationen hoppas bolaget.

 • Klotet.

  I FN:s klimatrapport för sju år sedan konstaterades att det inte fanns ett enda regionalt klimatscenario för Afrika. Sedan dess har forskarna satt fart och nu finns det många, samtidigt som utvecklingsländer fått tillgång till den senaste satellitdatan, vilket har räddat många människoliv. Klotet har besökt en klimat- och satellitkonferens i tyska Darmstadt förra veckan.

 • Vätgassamhälle

  Japan har bestämt sig för en stor satsning på energi från vätgas de närmaste decennierna. Vätgas som kan tillverkas av vanligt vatten med hjälp av el, ger inga koldioxidutsläpp och kan enligt de japanska myndigheterna bli en viktig del i landets framtida energimix. Nu diskuterar japanska myndigheter att få köpa vätgas från Norge, gjord med hjälp av svensk och norsk vatten- och vindkraft.

 • Vätgassamhälle

  – Det politiska systemet i Sverige och därmed också myndigheter är tämligen ointresserade av vätgas. Om vi jämför med vad som händer i andra länder i Europa och det engagemang som finns framförallt inom EU att lämna ut pengar så händer det väldigt lite här. Här finns ju en enda vätgasmack nere i Malm, säger Anders Mattiasson som är VD på branschorganisationen Energigas Sverige.

 • Idag stänktes japanska arbetare vid kärnkraftverket Fukushima ned med radioaktivt vatten. Härom dagen stängdes av misstag pumparna som håller temperaturen nere i de trasiga reaktorerna. Japan ber nu omvärlden om hjälp med att sanera följderna av haveriet för 2,5 år sen. Efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima har runt 83.000 människor tvingats fly sina hem undan strålning. Ett tiotal samhällen har evakuerats.

  I det normalt så prydliga Japan finns nu folktomma spökstäder där husen är överväxta av ogräs och skräp virvlar runt på de öde gatorna. Saneringen, som myndigheterna har anslagit närmare 100 miljarder kronor till, går mycket långsammare än planerat. Och oron för strålning är stor bland människor, även utanför evakueringszonen, i städer som myndigheterna säger är helt ofarliga, trots något förhöjda strålvärden. Särskilt föräldrar oroar sig för sina barns hälsa. Och en del förbjuder helt enkelt sina barn från att leka utomhus.

 • Problemen med radioaktiva läckor fortsätter i kärnkraftsanläggningen Fukushima, och som vi berättat tidigare vädjar nu kärnkraftsbolaget TEPCO om internationell hjälp för att finna lösningar. Den japanska regeringens kärnkraftsexpert, Dr Kiyoshi Kurokawa säger att så borde ha skett för länge sedan, och att ett större utbyte av kärnkraftsexperter mellan olika länder är nödvändigt att höja säkerheten i branschen.

 • På grund av direktsänd budgetdebatt från Riksdagen utgår Klotet 18/9. Torsdag 19/9 kl 19.03 återutsänds ett program från 27/3.

  Kärnkraftsolyckan i Japanska Fukushima 2011 var den allvarligaste efter härdsmältan i ukrainska Tjernobyl 1986. Efteråt har det konstaterats att ingen dött eller blivit akut sjuk av de radioaktiva ämnen som släpptes ut över intilliggande byar och städer, däremot finns en oro för vilka skador som kan visa sig på längre sikt.
  Stressen i samband med evakueringen har orsakat för tidiga dödsfall framför allt bland äldre, och många lider av psykisk ohälsa medan de väntar på den ekonomiska kompensationen för mark och hus, som kan ta mycket lång tid att få. Hanna Sahlberg har besökt ett evakueringsboende för strålningsflyktingar som fortfarande väntar på kompensation för förlorade hem 2,5 år efter olyckan.

 • Frankrike är kärnkraftsjätten i Europa med hela 58 reaktorer och en stor kärnkraftsindustri. Hela 80 % av den stora kärnkraftsparken byggdes mellan 1977 och 1987. På bara 10 år upplevde alltså fransmännen en kärnkraftsboom som skulle revolutionera samhället. Det handlade till exempel om snabbhastighetståg, eluppvärmda villor och tallriksvärmare. En tid av snabb expansion som beskrevs i slogan "tout éléctric" helt elektriskt!

  Nu har även den franska kärnkraftsindustrin fått ställa om produktionen efter olyckan i Fukushima, men få ifrågasätter på allvar det franska valet av energi.

 • I Japan är bara två av sammanlagt 54 kärnkraftsreaktorer i drift, efter nedstängningar som följd av olyckan i Fukushima. Nu sätter regeringen press på de lokala myndigheterna att ge klartecken till att fler reaktorer laddas. Landets premiärminister Yoshihiko Noda säger att kärnkraften är nödvändig om Japan ska fortsätta vara konkurrenskraftigt.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista