• Röd prislapp på olja
  Investeringar mattas av.

  Oljepriset har fallit med nära hälften det senaste halvåret, något som riskerar att öka konsumtionen och slå undan benen för förnybara drivmedel. Men det låga priset gör också att oljebolagens investeringar för att få upp mer svåråtkomlig olja läggs i malpåse.

 • 1 av 9
  2 av 9
  3 av 9
  4 av 9
  5 av 9
  6 av 9
  7 av 9
  8 av 9
  9 av 9
  Arktis

  Ett av de arktiska djur som kommit att symbolisera faran med de snabba klimatförändringarna i Arktis är isbjörnen. Idag finns uppskattningsvis 20-25 000 isbjörnar globalt och någon akut utrotningsrisk på grund av svält och drunkning finns inte, men på sikt ser prognosen mycket dyster ut, det är forskarna överens om. Igår kväll kom svenska Världsnaturfondens och norska polarinstitutets expedition till Svalbard hem efter att ha märkt isbjörn med satellitsändare. Klotet träffade WWF:s biolog Tom Arnbom.

 • Syrebrist i haven

  Enligt FNs klimatpanel IPCC har den globala temperaturen i världshavens ytvatten stigit med 0,8 grader sedan 1800-talet, men det är ett snitt. I haven här uppe i norr som Nordsjön och Östersjön har det blivit en hel grad, ja till och med en och en halv grad varmare som mest. I vattnen kring Spetsbergen har redan helt nya fiskarter från sydligare nejder upptäckts.

 • När havsisen i Arktis smälter med rekordfart är det enorma områden som blir isfria. Områden som istället för att som tidigare reflektera bort solens strålar ut i rymden igen, nu värms upp av solen. Det leder inte bara till en förstärkning av växthuseffekten, utan påverkar även vindar och vädersystem över hela norra halvklotet, visar ny forskning. Enligt studierna verkar ett varmare Arktis kunna ge oss lynnigare och mer extremt väder.

  – Går vi tillbaka till 1980-talet var det ungefär 8 miljoner kvadratkilometer is i Arktis och det motsvarar en areal som är lika stor som USA. När man tittar på utbredningen i år så är den bara hälften av det. Så det är en väldigt kraftig förändring i Arktis , säger Rune Graversen på meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet.

 • De omdiskuterade planerna på gasutvinning i ett av Världens största gasfält, Shtokmanfältet, som ligger havet norr om Kolahalvön, har stoppats på obestämd tid. Det meddelade de tre inblandade oljebolagen, ryska Gazprom, franska Total och norska Statoil, här i veckan. Anledningen är att det för närvarande blir alldeles för dyrt att ta upp gasen, enligt bolagen som nu alltså lägger ner planerna på obestämd tid. Nedan Gazproms informationsfilm om de tidigare planerna för gasprojektet.

 • Ryssland satte en flagga på Nordpolens botten för 5 år sen och hävdade att terrotoriet var ryskt. Sen dess har även Kanada och Danmark/Grönland skickat in krav till FN på att polen är deras. Under havsbotten döljer sig stora mängder gas och olja och när nu havsisen smälter så går det att komma år rikedomarna. Samtidigt varnar många forskare för att en stor oljeolycka i Arktis vore omöjlig att städa upp. Dessutom är det utsläppen från fossila bränslen som gör att uppvärmningen går tre gånger fortare i Arktis än snittet för jorden.

  – Det stater som är aktuella här de väntar inte på säkra naturvetenskapliga data, utan det gäller att inte missa bussen. De har börjat agera redan i olika sammanhang, säger Niklas Granholm forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)

 • Den arktiska regionen förändras snabbt, på ett sätt som dramatiskt kan påverka människors liv och ekosystem. Klimatförändringarna är ett stort problem, men även en snabb ekonomisk utveckling och social omvandling kan betyda stora omvälvningar för ett samhälle

  Vissa förändringar kan ske gradvis, men det kan också bli stora och plötsliga förändringar. Annika E Nilsson leder ett forskningsprojekt, finansierat av Naturvårdsverket och svenska miljödepartementet, som handlar om att identifiera potentiella tröskeleffekter och hur Arktis kan klara av den osäkra framtid som sådana snabba förändringar kan komma att innebära.

  – När permafrosten tinat helt och hållet får du tex helt andra förutsättningar för växtlighet och därmed också för djurliv och för de ekonomiska aktiviteter som är beroende av det växt- och djurliv som finns.

 • – Just nu pågår verkligen ett race för oljan i Arktis. De arktiska staterna pratar snarare om vem som ska få vad, istället för vilka effekter det skulle få om vi tog upp oljan. Både för klimatet, men också för Arktis ekosystem om vi får en stor oljeolycka. Det säger Therese Jacobson som jobbar med havsfrågor och Arktis på svenska Greenpeace.

  Greenpeace, som är väldigt engagerade i arktisfrågan, finns naturligtvis på plats på Polarveckan i Stockholm när forskare, politker och tjänsetmän samlas för att diskutera Arktis framtid.

 • Den enda miljöorganisation som får sitta med runt förhandlingsbordet i Arktiska rådet är Världsnaturföreningen som har en observatörsstatus.  Tom Arnbom från WWFtycker att Sverige sköter sig bra som ordförande för rådet.

  – Kvalitén på arbetet har lyfts under sveriges ordförandeskap så att man jobbar mer mot bindande avtal.  Nu har vi framförallt ett avtal som kommer nästa år som är väldigt intressant. Det handlar om att förebygga oljeutsläpp. Och vad som händer om det blir ett utsläpp. Som miljöorganisation vill vi framförallt ha på plats hårdare miljöregler som måste finnas på plats innan man börjar exploatera.

 • Ett av världens största gasfält, Shtokmanfältet, ligger i Barents hav långt uppe i norr, 65 mil norr om kusten till Kolahalvön, på Rysslands nordvästra kust.

  Gasbolaget Shtokman, som ägs av ryska Gazprom, franska Total och norska Statoil, väntas fatta ett slutgiltigt beslut i december eller januari om att investera hundratals miljarder svenska kronor i gasfältet. Gasen ska tas upp ur havet och föras till den lilla ryska fiskebyn Teriberka, där en gasfabrik ska byggas. Nu hoppas invånarna i den fattiga och ödsligt liggande byn att gasen ska förvandla Teriberka till ett paradis.

 • Är utvinning av naturgas i Arktis ett högriskprojekt, som flera miljöorganisationer hävdar? Klotet frågade Mikael Höök som är forskare i globala energisystem vid Uppsala universitet vad han anser.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista