- Regeringens förslag på en ny skatterabatt gör det till en förlustaffär att ha solpaneler på taket hävdar Svensk Energi. Energiministern kontrar med att branschen sprider vilseledande påståenden.
- Den affärsmodell som ligger bakom solcellsexplosionen i Kalifornien har varit mycket framgångsrik och sprider sig över världen. Kan en liknande modell i Sverige snabba på solexpansionen även här?
- Vad händer i Fukushima?
Björn Sandén, biträdande professor i miljösystemanalys på institutionen för energi och miljö vid Chalmers tekniska högskola ser Japan som en viktig spelare i ett pågående teknikskifte mot förnybar energi. Solel har vuxit snabbt de senaste två åren i Japan och landet har blivit en av de stora marknaderna för solenergi, säger han.
– I Japan finns det ju starka krafter som vill återinföra mycket kärnkraft, men det man ser rent kommersiellt är att vind och sol börjar bli så billigt att det sprids av helt egen kraft, över hela världen och det gäller även Japan.
2014 verkar bli det varmaste året sedan slutet av 1800-talet enligt preliminära siffror från Världsmeteorologiska organisationen (i slutet av januari vet vi säkert). FN kom med nya klimatrapporter och förnybar energi slog rekord. För skog, hav och utrotningshotade djur såg det dystert ut på många håll. Men flera storföretag satte miljömål som går betydligt längre än politiska avtal. Välkomna till Vetenskapsradion Klotets årskrönika.
- Vätgassamhället
På papperet är vätgas en fantastisk lösning för att bära och lagra energi. När man har överskott av vind och solenergi tex kan man använda den elen för att tillverka vätgas. Det är fallet i Tyskland och därför satsar nu landet på att inom två år bygga 50 vätgasmackar. Klotets reporter Marcus Hansson tog en provtur i en av de nya vätgasbilar som nu går att köpa hos bilhandlarna.
- VätgassamhälleViktig byggsten.
Forskare i Schweiz har utvecklat en ny typ av solceller som i stället för elström tillverkar vätgas. Tekniken kan bli en viktig byggsten för att göra vätgas till framtidens drivmedel för bilar.
- Solel
Den snabba utbyggnaden av solenergi i Europa har avstannat. Installationstakten är mindre än hälften jämfört med för tre år sedan.
Statliga Vattenfall kan förlora de lönsamma el- och fjärrvärmenäten i Tysklands näst största stad Hamburg. Det efter att det i en folkomröstning i Hamburg igår blev ett mycket knappt ja till att staden från nästa år ska försöka köpa tillbaka näten från Vattenfall.
För två veckor sen så lade EU-kommissionen 12 % i strafftull på kinesiska solpaneler och i slutet av sommaren hotar man med att höja till 48 % om inte Kina slutar subventionera sin industri. Kina kontrade och hotar med strafftullar på europeiska viner. Handelskonflikten gäller 400 000 jobb i Kina och 25 000 i Europa och klimatmålen dessutom.
Dagens kommersiella solceller kan bara omvandla en bråkdel av solljuset till elektricitet, men flera svenska forskargrupper håller nu på att ta fram nya tekniker som kan förbättra effektiviteten betydligt. Bo Albinsson professor i fysikalisk kemi vid Chalmers i Göteborg vill utnyttja rött och blått ljus som idag går till spillo.
Kina försöker locka tillbaka sina toppforskare från utlandet, till exempel från Sverige. Men en faktor som kan motverka det här är miljöförstöringen som följt i spåren på Kinas snabba ekonomiska utveckling under senare år. De stora utsläppen till luft, vatten och mark är hälsovådliga och välutbildade kineser flyr landet enligt Karl Hallding på Stockholm Environment Institute.
Den borgerliga regeringen har öppnat för att de nuvarande 10 svenska reaktorerna kan ersättas med nya när de tjänat ut. I Tyskland däremot så beslutade politikerna efter härdsmältorna i japanska Fukushima att man ska lägga ned alla tyska kärnkraftverk inom 9 år. Den elen ska ersättas med sol och vindkraft och på sikt ska det mesta av kolkraften också bort. Klotet var på ett seminarium på Kungliga Vetenskapsakademin i måndags som mynnade ut i att Sverige inte bör följa i Tysklands fotspår.