• Anders Olsén som jobbar i en matbutik visar morötter med vissa defekter som säljs till rabatterat pris. Foto:Björn Gunér/SR

  Stora mängder av den mat som produceras äts aldrig upp. Enligt en ny uppskattning så kastar vi bort ungefär 100 miljoner ton mat inom EU varje år. Men det finns tecken på att mat som annars skulle slängts bort tas tillvara bättre idag jämfört med för tio år sedan.

 • LED
  Videon visar återvinningsfabrik för LED

  Den gamla glödlampan som lyst upp våra hem sedan 1800-talet blir allt svårare att få tag på. Istället ska vi alla skruva i energisnålaresorter som gör av med en bråkdel ström och det senaste är lysdiodlampor (LED). Men de är rätt dyra, håller väldigt länge och finns med en massa olika ljusnyanser. Klotets Tobias Abrahamsson har undersökt LED-lampornas miljöprestanda.

 • 1 av 8
  2 av 8
  3 av 8
  4 av 8
  5 av 8
  6 av 8
  7 av 8
  8 av 8

  En matbutik helt utan förpackningar, hur kan det fungera? Jo, genom att man tar med sig sina egna förpackningar och fyller dem med det man vill ha. Det finns redan butiker i flera europeiska länder som gör det här och kunder som inte verkar ha något emot att släpa på glasburkar och plastflaskor. Tysklands första förpackningsfria butik ligger i Kiel. Där öppnade Marie Delaperrière sin butik den 1 februari i år, för att erbjuda Kielborna en lång rad livsmedel utan förpackning.

 • Ett alternativ till plastförpackningsfria butiker är istället att man började tillverka emballage av något annat än plast, till exempel av ingredienser från tallar och granar. Klotet har besökt industriforskningsinstitutet Innventia intill Kungliga tekniska högskolan i Stockholm där man just forskar fram morgondagens miljövänliga påsar och kartonger.

 • 1 av 4
  2 av 4
  3 av 4
  4 av 4
  Hållbart mode

  Europas största forskningsprogram om hur man kan ställa om till mer miljövänligt mode med 35 forskare från olika vetenskapliga områden och 60 miljoner kronor i budget på 4 år heter Mistra Future Fashion. Även om forskningssatsningen är svensk så ingår också danska och brittiska forskare, men också Hennes och Mauritz och några andra textilföretag.

 • Hållbart mode

  Även modebranschen börjar nu försöka hitta mer hållbara strategier. Världens näst största klädföretag, Hennes och Mauritz, som ingår som partner i Mistra Future Fasion, har börjat sälja jeans som till 20 % består av trådar från kläder man samlat in från kunderna. Det svenska jeansföretaget Nudie Jeans lagar gratis sina kunders byxor i butiken när de gått sönder.

 • Metallhunger

  Ett alternativ till gruvbrytning i djuphavet eller på asteroider i mänsklighetens jakt på metaller, kan vara att ta till vara på det vi redan brutit och som nu ligger på soptippar eller bortglömt i gamla elledningar under marken. Forskning visar att den här skrotmetallen globalt motsvarar hälften av malm vi har kvar att bryta. På en soptipp utanför Upplands-Bro gräver ett internationellt forskarlag efter värdefulla mineral och under Linköpings gator finns en koppargruva.

 • Många köper nya elektronikprylar innan de gamla är trasiga. Enligt Naturvårdsverkets enkätundersökning byter nästan 6 av 10 svenskar ut sin mobil innan den gått sönder och 4 av 10 gör det med datorn, men väldigt få gör så med sin elvisp. Strax före jul kommer myndigheten med ett nytt avfallsförebyggande program för att minska elektronikskrotet.

 • Sverige har sedan 2006 avtal med USA om ömsesidigt utbyte av teknik och forskning och amerikanska ambassaden har haft i uppgift att dammsuga Sverige på intressant miljöteknik. Härom året ingick också våra länder en så kallad grön allians SAGA för utbyte av hållbara innovationer. Åtskilliga borgmästare har åkt hit på gröna studiebesök och svenska politiker har varit i USA för att få inspiration. Det som är allra mest intressant för amerikanerna enligt ambassadör Mark Brzezinski är svensk teknik för fjärrvärme, återvinning och biogas.

 • 2,5 miljarder människor på jorden saknar toalett och tvingas uträtta sina behov bakom närmsta buske. Det leder till en stor spridning av dödliga sjukdomar. Hittills har sanitetsfrågan drivits med statliga lösningar och bistånd. Nu måste forskare och marknadskrafterna med om det ska hända nått, anser dr. Doulaye Kone, som leder Gatesstiftelsens jakt på en ny toa.

 • Turism för med sig stora miljöproblem. Inte minst i Grekland där mer än 16 miljoner besökare varje år ska duscha, äta, resa och få plats på stränderna tillsammans med äggläggande sköldpaddor. Men just nu sker försök att skapa en mer hållbar turism. Klotet har besökt det superlyxiga hotellet Costa Navarino i sydvästra Grekland, precis där kalamataoliverna kommer ifrån. Idag finns där en femstjärnig lyxanläggning med miljötänk och så planeras ytterligare fyra lyxhotell. Med en budget på mer än en miljard Euro så är det landets största turistprojekt och ett av de största i hela medelhavsområdet, men är det svaret på grön charter?

 • Fråga vad du vill om sopor. Avfallsbranchen hävdar att vi svenskar är världsledande på sopsortering. Ändå visar forskning att 80 % av det vi kastat i soppåsarna skulle kunnat sorterats och återvunnits. Hur svårt kan det vara att slänga rätt? Spelar det förresten någon roll?

  Ring mellan 13.00-13.45 på telefonnummer 018-174150 eller gå in på http://plus.sverigesradio.se/ och ställ dina frågor till våra experter Jon Nilsson-Djerf från Avfall Sverige och Åsa Stenmarck från Miljöinstitutet IVL i Klotets direktsända telefonväkteri.

  Vill ni höra reportaget vi inleder programmet med redan nu gjort av reportern Catrine Lundell? Lyssna här:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista