• Här kan du läsa chatten efter Klotets sändning onsdagen den 31 oktober.

  Medverkande var Jonas Nilsson på SJ, Patrik Sterky, järnvägsutredare på konsultföretaget Ramböll och Jonas Åkerman, transportforskare på Kungliga tekniska högskolan. Tack alla som medverkade med frågor i radio, på chatten och via twitter och Facebook.

 • Kan tåget vinna över flyget?

  Tillhör du de som helst vill åka tåg för klimatets skull, men ändå hamnar på flygplatsen till slut?

  Vad skulle behöva förändras för att du skulle ta tåget?

  Varför är det så dyrt att åka tåg och billigt att flyga till kontinenten?

  Skulle höghastighetståg Stockholm-Bryssel vara realistiskt?

  Och hur kan det komma sig att schweiziska tåg går i tid även på vintern?

  Ställ dina frågor till våra inbjudna experter från klockan 13.00 på 018-17 41 50.

  Eller i vår chatt här efter programmet och fram till kl 14.30

  I studion: Jonas Åkerman, trafikforskare på KTH, Patrik Sterky, järnvägsutredare på Ramböll och Jonas Nilsson chef för samhällskontakter på SJ.

 • Vad finns det då för miljömärkningar att luta sig mot om man vill försöka turista miljövänligare?

  I Sverige finns Svanenoch några hundra Svanenmärkta hotell och så finns märket Den gröna nyckeln. Men när vi talar charterhotell på varmare breddgrader handlar det om charterbranchens egna märke Travelife och EUs Ecolable.

  Fast när reportern Josephine Freje Simonsson var ute för Sveriges radios grävprogram Kaliber förra året och granskade all inclusive-hotellenhos de tre största svenska charterarrangörerna, så verkade det finnas en hel del om grönmålning.

 • De kommande 20 åren spår FN:s världsturistorganisation, UNWTO, att antalet internationella semesterresor nästan kommer att fördubblas. Flygbranschen pekar på att det innebär kraftigt ökade klimatutsläpp.

 • I Naturvårdsverkets rapport Potentiellt Miljöskadliga Subventioner kan man se att staten under ett år kan ge så mycket som 50 miljarder kronor i olika bidrag och skatterabatter till verksamheter som kan skada miljön. Det är ungefär lika mycket som hela statens budget till forskning och utbildning. Miljöminister Lena Ek håller med om att det handlar om stora summor, men menar ändå att Sveriges subventioner är förhållandevis små:

  – Ja, det är stora summor. Ändå så är det ju i Sverige väldigt lite jämfört med de kolberoende länderna där det är gigantiska belopp.

  – Man skulle kunna tycka att det här var självklart, men tittar man globalt så gömmer ju stater sådana här subventioner på de mest oväntade ställen. Så det här är ett långt och svårt arbete som kommer att ta många, många år. Men det blir aldrig klart om man inte börjar någonstans, och det här är väl början då.

 • Förra året var ett riktigt myggår på flera ställen i Europa. Särskilt expansionen av myggsorter som är mycket bra på att bära och föra vidare virus mellan människor, fick forskare och smittskyddsspecialister att skärpa uppmärksamheten. En av dem är den så kallade tigermyggan som fått sitt namn av sina randiga ben. Den lever gärna i städer där det finns mycket människor och kan med ett enkelt stick sprida virussjukdomar som Denguefeber och Chikungunya..

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista