• En stor del av utsläppen av den mycket giftiga metallen kvicksilver kommer ifrån småskalig guldutvinning där kvicksilvret används för att hitta guld. I vissa länder kan man köpa kvicksilver  som egentligen skall användas till tandfyllningar i form av amalgam, men som istället använts till guldutvinning.

    FN håller i slutet av månaden ett internationellt möte där syftet är att få till en konvention som ska stoppa utsläppen av kvicksilver. Men lyckas man inte med att hejda användningen av amalgam så kommer användningen av kvicksilver för att få fram guld fortsätta i oförminskad omfattning, det hävdar Lars Hylander som är docent på geovetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet.

  • I Filippinernas huvudstad Manila med 10 miljoner invånare produceras tusentals ton sopor dagligen och det mesta körs till någon av sex tippar där sopletarna bor. Här går barnen runt barfota bland kanyler och andas in giftig rök och tungmetallare under "återvinningen". Men det finns också hopp, där svenska biståndspengar gett en miljövänlig sopstation.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista