• Utan de viktiga grundämnena tenn, tantal och wolfram stannar våra mobiltelefoner och datorer. De här tre mineralerna kallas tillsammans för de tre t:na och är alla så kallade konfliktmineraler - som anses göda krig och misär. 

    Många av mineralerna finns i stora mängder mitt i Afrikas hjärta - i Demokratiska republiken Kongo där mer än fem miljoner människor har dött i det som kallats för Afrikas världskrig och där massvåldtäkter blivit ett fruktat vapen. Och det är delvis på grund av konfliktmineral som kriget i Kongo har kunnat fortsätta. Tack vare dessa får olika väpnade grupperna en stadig inkomstkälla att köpa nya vapen för.

    Utöver ett oerhört mänskligt lidande leder de väpnade konflikterna också till att känsliga naturområden förstörs. Regnskog huggs ner, vattendrag förorenas i gruvornas spår och tusentals gorillor har dödats. Klotets reportrar Marcus Hansson och Peter Bjurbo reste till östra Kongo för att ta reda på vad som görs för att stoppa handeln med blodsmineral.

  • Som vi hörde i reportaget har man börjat jobba man med att ursprungsmärka mineral, men frågan är hur bra det fungerar. Ola Olsson, professor i utvecklingsekonomi på Handelshögskolan i Göteborg har studerat konfliktmineralerna i Kongo under lång tid och är inte alltför optimistisk när det gäller just ursprungsmärkning och certifiering, även om han tycker det är ett steg i rätt riktning:

    – Ett av de stora problemen är att inte regeringsarmén är helt att lita på. Den är till stor del integrerad med tidigare rebellrörelser som ibland är till och med folkmordsanklagade.

  • Modern teknologi för att spåra hanteringen och brytningen av mineral kan bli ett viktigt verktyg för att få stopp på våld och konflikt i östra Kongo. Området har varit skådeplats för ett krig som kostat miljoner människor livet - och som bland annat finansierats av illegal handel med värdefulla mineral. Genom ett avancerat märkningssystem hoppas man nu få bukt med den illegala handeln.

  • För att stoppa handeln med så kallade konfliktmineral från östra Kongo bör EU införa en särskild lagstiftning, precis som USA gjort och som väntas träda i kraft nu i sommar. Det vill bland annat Margot Wallström som för FN arbetar med frågor om sexuellt våld i konfliktområden. Men i Kongo är många kritiska till den amerikanska lagen som redan har drabbat miljoner vanliga kongoleser hårt.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista