De värdefulla träden En ny syn på träd är på väg att växa fram. De kan dämpa ljud, sprida svalka och fukt och rena luftföroreningar i stadsmiljöer. Och i vissa torra jordbrukslandskap kan träden fylla på grundvattnet.Kolgruvornas evighetsbränder Tusentals gamla kolgruvor brinner världen över, och en del har brunnit i flera hundra år. Bränderna orsakar stora utsläpp av koldioxid och hälsofarliga ämnen, och är svåra och kostsamma att släcka.De sotpartiklar som sprids via förbränning har inte bara hälsomässiga konsekvenser utan påverkar också klimatet och hur snabbt isarna smälter på Arktis. Det hänger ihop med att svarta sotpartiklar som förs med vindarna till Arktis drar till sig solljus och därmed värme på ett effektivt sätt.
Dieselbilens död? Dieselbilarna sågs som ett effektivt sätt att minska koldioxidutsläppen från trafiken. Men vad man inte tänkte på var att de släpper ut mer hälsovådliga ämnen, och nu ropar allt fler på ett förbud.Hjälp jag kan inte andas! Om sotpartiklarna som gör oss sjuka och smälter planetens isar Vedeldning i dåliga spisar ger enorma mängder sotpartiklar, som skadar oss människor och isen i polartrakterna. Men bättre spisar och bränslen kan därmed också snabbt göra stor skillnad.För två år sen förklarade Kinas premiärminister krig mot utsläpp. Särskilt mot de svåra luftföroreningarna i kinesiska storstäder som kostar mer än en och en halv miljon medborgare livet årligen. Globala hälsokorren reder ut kriget mot smogen.
- Polen och kolet
– Att satsa på förnyelsebara källor kan vara ett sätt att återta Polens energioberoende, säger Magdalena Kuchler, forskare i globala energisystem på Uppsala universitet och med ursprung i Polen.
Kol har länge givit Polen billig energi och energioberoende. Men idag ser situationen annorlunda ut och Polen importerar både olja, gas och nu också mer och mer kol från Ryssland.
Polen och kolet - tillsammans för evigt? Klotet."Polens guld", det svarta kolet, har länge garanterat landet låga energikostnader och energioberoende. Idag står kol för 90 procent av Polens elproduktion och drygt 100 000 människor arbetar inom kolindustrin. Men nu börjar det polska guldets glans att mattas.
Bättre luft när miljöbovar ryker i Polen Stor seger för medborgarinitiativ.Polens problem med luftföroreningar, som bland annat orsakas av att miljontals privatbostäder värms upp med primitiva koleldade kaminer, kan vara på väg att lösas.
- Ren luft en födslorätt?
Oacceptabelt höga luftföroreningsnivåer i indiska storstäder Enligt Världshälsoorganisationens mätningar av luftkvaliten i 1600 städer världen över, så finns 13 av de 20 värsta i just Indien. Sveriges Radios globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff har besökt Indien och en av miljardnationens alla invånare som tvingas leva med konsekvenserna av den allt hälsovådligare luften i Delhi.
- Ren luft en födslorätt?
Kina har bestämt sig för att kraftigt minska utsläppen ifrån industrin av miljöskäl, inte minst för att de höga luftföroreningarna blivit ett verkligt samhällsproblem i storstäderna. Men enligt forskningsledare Karl Hallding på Stockholm environment institute, så är miljöargumenten en förevändning för att omstrukturera industrin som idag står för en överproduktion av exempelvis stål och betong. Det finns inte längre efterfrågan på produkterna som tillverkas och Kina måste anpassa sig till verkligheten, de kinesiska politikerna kallar det för ”The new normal”. Ett tecken på att den här utvecklingen redan är igång är att användningen av kol i landet har minskat.
- Ren luft en födslorätt?"Man underskattar vad befolkningen utsätts för"
Luftkvaliteteten i Europa har förbättrats de senaste 60 åren, men fortfarande överskrids i många fall de nivåer av luftföroreningar som rekommenderas av Världshälsoorganisationen, WHO.
- Ren luft en födslorätt?
Så dålig är luften i New Delhi Världshälsoorganisationen WHO har konstaterat att New Delhis smogg är värre än Pekings och att 13 av världens 20 städer med värst luftföroreningar finns i Indien. Men en officiell plan för hur Indien ska få ned utsläppen saknas ännu.
- Biokol, det "nya" svarta guldet
Lyckade försök med biokol i Kenya Ett forskningsprojekt i Kenya visar goda resultat av att använda biokol inom småjordbruket, där jordbrukarna producerar egen biokol med hjälp av en så kallad biokolspis.
2014 verkar bli det varmaste året sedan slutet av 1800-talet enligt preliminära siffror från Världsmeteorologiska organisationen (i slutet av januari vet vi säkert). FN kom med nya klimatrapporter och förnybar energi slog rekord. För skog, hav och utrotningshotade djur såg det dystert ut på många håll. Men flera storföretag satte miljömål som går betydligt längre än politiska avtal. Välkomna till Vetenskapsradion Klotets årskrönika.