• Svante Axelsson, Marie-Louise Kristola, Antje Jackelén och Björn Sandén i Klotets julstudio.

  "Öppna våra öron så att vi hör ropen från dem som drabbas av klimatförändringarna"

  Ärkebiskop Antje Jackelén är djupt engagerad i klimatfrågan. I biskoparnas brev om klimatet som hon varit med och skrivit står också "Vi behöver nå fram till hopp som frigör handlingskraft".
  Hör henne samtala med Naturskyddsföreningen ordförande Svante Axelsson som är aktuell med sin bok "Vår tid är nu - tio hoppfulla perspektiv på klimatkrisen" och professor Björn Sandén vid Chalmers. Han inleder en bokserie om framtidens energi med "även om det fortfarande finns gott om hinder att passera och fallgropar att undvika, är inte framtiden utan hopp".
  Hur kan de vara så positiva inför en av vår tids största ödesfrågor? 

  Programledare: Marie-Louise Kristola

  Julafton kl 13.35 och juldagen kl 19.03 samt 28/12 kl 19.35 i P1

 • 1 av 24
  2 av 24
  3 av 24
  4 av 24
  5 av 24
  6 av 24
  7 av 24
  8 av 24
  9 av 24
  10 av 24
  11 av 24
  12 av 24
  13 av 24
  14 av 24
  15 av 24
  16 av 24
  17 av 24
  18 av 24
  19 av 24
  20 av 24
  21 av 24
  22 av 24
  23 av 24
  24 av 24
  Ganda Wikipedia

  För två år sedan så sände vi ett inslag med gymnasieelever i Kalmar som spelat in radiodagböcker åt oss från en studieresa till Uganda och Sydafrika. Ett och ett halvt år senare åkte Paulina Bäckström och Caroline Gunnarsson tillbaka till Uganda för att med stöd av svenska biståndpengar starta ett Wikipediaprojekt om hållbar utveckling på det lokala språket lugandiska.

  Att surfa på nätet söder om Sahara är extremt dyrt, men just wikipediaartiklar är ofta gratis genom avtal med flera stora internetleverantörer i Afrika och Asien.

 • Ganda Wikipedia

  Aldrig nånsin har mänsklighetens samlade kunskap varit så stor som idag, men hur ska den kunna spridas till så många människor som möjligt, även i länder där långt ifrån alla får gå i skolan? Fortfarande saknar omkring två tredjedelar av jordens befolkning tillgång till internetuppkoppling. Nu slåss jättar som Google, Microsoft och Facebook med uppstickaren Outernet om att hitta bästa metoden för att ge hela världen gratis internet.

 • Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten fick försäljningen av rättvisemärkta bananer att öka kraftigt i Sverige, då hans film om arbetarna som blivit sjuka av att jobba på de hårt besprutade bananplantagen, sändes. Efterspelet, då det mäktiga bananbolaget Dole stämde det lilla svenska filmbolaget för förtal, gjorde honom själv känd över hela världen.  Nu är han tillbaka med ett nytt filmprojekt. Den här gången handlar det om kampen mellan den växande skaran cyklister på planeten och massbilismen som förväntas öka från 1 miljard bilar idag till 2 miljarder år 2020.

  -- Folk står inte ut längre, de kommer ingenstans i trafiken. Bilen fungerar inte som frihetsinstrument och bilreklamen ljuger.

 • Hur i hela världen kan vi leva tillsammans? Det är den grundläggande frågan när Tällbergstiftelsen  varje år samlar företagsledare, forskare, politiker och medlemmar i olika organisationer, från hela världen till en stor konferens i Dalarna. I år valde man att titta närmare på hur ny kunskap och teknik kan hjälpa oss att möta ödesfrågor som klimatförändringar, befolkningsökning och ökande miljöförstöring. Fordon av kolfibrer, nanoteknologi för att minska matslöseri och globala nätverk av designers och ingenjörer som sprider hållbara lösningar med hjälp av sociala medier var något av det som diskuterades.

 • I en debattartikel i Svenska Dagbladet i slutet av april, som var ett svar på en debattartikel från Kungliga Vetenskapsakademien om vindkraftspotentialen i Sverige, lyfte professor Tomas Kåberger fram situationen efter kärnkraftsolyckan i Fukushima och menade att det är ett ohållbart system med för stora risker. Just därför ska man satsa på förnybar produktion,  bland annat vindkraft, tyckte han. Men i det heta debattläget skrev Kåberger om situationen i Fukushima: "I de nu kontaminerade områden man inte haft råd att utrymma aborteras missbildade foster". Nu backar han och säger att uttalande var dumt och missledande.

 • Jean-Marc Jancovici blev känd för en stor publik när han började presentera sin koldioxidbarometer i TF1s journal  de 20 h - ett av de största franska nyhetsprogrammen. Eco2Climat heter barometern som en gång i månaden visar hur mycket koldioxidutsläpp fransmännens konsumtion ger upphov till.

  – Vi ville hitta ett mått som fick människor att förstå konsumtionens roll och betydelsen av det vi konsumerar dagligen. Företagen tillverkar ju inte sina varor och släpper ut koldioxid om ingen köper produkterna.

  Eco2Climat räknar även med de utsläpp som gjorts utomlands för varor som importeras till Frankrike. Och resultatet blir att fransmännens utsläpp per person ökat med omkring femton procent de senaste tjugo åren. Ökningen består till största delen av datorer, platt-tvskärmar och andra elektronikprylar.

 • Fyra gånger per år mäts antalet lyssnare på Sveriges Radio. Nu har de senaste siffrorna kommit och vi på Klotet-redaktionen kan glädja oss åt att hösten 2008 så var det 146 000 lyssnare på P1 mellan klockan 13-14 på onsdagar. Den siffran har stadigt stigit sen starten 2009 och nu är det 202 000 lyssnare som rattar in oss en onsdageftermiddag, 56 000 fler än när vi började.

  Tack alla ni som lyssnar och hjälper oss på bloggen och i sociala medier att vässa vår journalistik.

 • I veckan kom ett nytt inlägg i den växande debatten om tillväxtekonomins påverkan på miljön, skriven av två tungvikare på den svenska miljöscenen:

  Johan Rockström, chef för och och fd EU-parlamentarikern Anders Wijkman, numera aktiv som ensamutredare för regeringen och med en rad styrelseuppdrag, bla i.

  Den stora förnekelsen heter boken, som är sprungen ur författarnas egen djupa frustration över att det alarmerande tillståndet för planeten och de viktiga frågorna om klimat, överutnyttjande av resurser och andra brännande miljöfrågor inte alls tas på allvar av de flesta ekonomer, företagsledare och politiker.

 • - Idén om välfärd byggd på ständig tillväxt har nått vägs ände. Den har inte alls levererat välfärd för de fattigaste på vår jord, och inte heller verkat för allas bästa. Men det viktigaste just nu är att vi med vårt nuvarande ekonomiska systemet överskridit gränserna för vad vår miljö tål.

  Tim Jackson är professor i hållbar utveckling vid Surrey universitetet i Storbrittanien och sitter med i den brittiska regeringens. I boken Välfärd utan tillväxt kritiserar han idén om ständig ekonomisk tillväxt som han menar är vår tids stora myt och det största hotet mot vår värld.  Att fortsätta öka våra inkomster genom att exploatering av naturens resurser utarmar våra ekosystem och leder till artförluster, avskogning och förstör inte minst vårt klimat. Vi har redan nu på många områden överskridit vad naturen tål, att fortsätta med samma tillväxttakt är helt orimligt  vi måste helt enkelt hitta ett annat sätt att bygga vår välfärd på, en hållbar ekonomi.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista