Det svenska etanolföretaget SEKAB är redo att starta tillverkning av andra generationens etanol. Efter flera års forskning säger man sig nu ha en färdig metod för att bryta ner cellulosan i växters cellväggar till socker. Istället för att som nu använda sockerrör, vete, potatis och majs till etanolproduktion skulle det isåfall bli möjligt att göra spriten av blast och stjälkar, trädtoppar, rötter och annat avfall. Men det är en riskfylld investering och ännu har inget företag nappat.
Brasilien är nummer ett i världen på etanol. Bensinen i pumparna är utblandad med en fjärdedel alkohol, tillverkad av jästa brasilianska sockerrör. Brasilien producerar mest etanol i världen för export och en stor del av den etanol vi har på våra svenska bensinstationer kommer därifrån. Men hittills har spriten gjorts på det socker man enkelt klämmer ut ur sockerrören, och då finns egentligen 2/3 socker kvar i blasten och bladen. Just nu pågår ett intensivt forskningsarbete för att få ut även det här sockret ur sockerrörsresterna och jäsa till det som kallas andra generationens etanol. Vetenskapsradions Per Gustafsson har varit i Brasilien och besökt ett forskningslabb utanför Sao Paulo.
– I dagsläget och med den fordonsflotta vi har i Sverige så räcker inte etanolen till alla bilar. Om det ska bli möjligt att ersätta all olja och bensin som drivmedel så måste bilarna effektiviseras kraftigt och det måste utvecklas elhybrider och andra elfordon och samtidigt måste vi minska vårt körande, säger Pål Börjesson (prof i miljö och energisystem vid LTH) som forskar om biobränslen och andra generationens etanol.
En femtedel av all bensin och diesel i Sverige skulle kunna ersättas med inhemskt producerad etanol enligt en ny studie. Den här etanolen ska inte tillverkas av spannmål som idag, utan av skogsrester och halm, den så kallade andra generationens etanol som inte konkurrerar med mat och foder och som är minst fyra gånger bättre för klimatet än fossila bränslen.
Omkring en fjärdedel av den energi världen behöver 2050 skulle kunna komma från bioenergi. Den bedömningen gör IEA i en färsk rapport. Det handlar om avfall av olika slag, energiskogar och rester från skogsindustrin.