• På nyårsafton kl 13-14.30 så kommer skådespelaren Olof Wretling vara värd i Vinter i P1 och Klotet utgår denna dag.

  Den 1/1 kl 19.03 återutsänder vi programmet "I Tyskland skjuts inga vargar" med anledning av den stundande licensjakten i Sverige 9/1 då 36 vargar i Värmland och Örebro får skjutas, samt evetuellt 8 ytterligare i Dalarna om Naturvårdsverket häver stoppet den 12/1.

  Den 4/1 kl 19.35 återutsänder vi programmet "Den förpackningsfria butiken" som handlar om den nya trenden på kontinenten att slopa plastpåsar och kartonger, utan istället sälja allt i lösvikt.

  Gott nytt år önskar Klotet alla lyssnare.

 • Min arbetstitel de senaste åren har varit "Klotets flygande reporter". Jag rapporterar främst från Tyskland där jag bott sedan 2005, men har också bidragit med reportage från Kongo, Rwanda, Georgien, USA, England, Finland, Spanien, Nederländerna, Senegal, Belgien, Thailand och Grekland.

 • Branschorganisationen Svebio hävdar i ett pressmeddelande att Vetenskapsradion Klotet i våra sändningar den 27/8 uppgett "felaktigt att Sverige har mer än tio gånger så hög koldioxidskatt. Det är inte sant". Klotet har kontrollräknat och finner att vi borde skrivit 6-8 gånger högre koldioxidskatt för hushållen. Detta är nu rättat och vi beklagar den felaktiga uppgiften.

 • Klotet utgår på onsdagar kl 13.35 under vecka 26-33 när Sommar i P1 sänds. Dessutom så tar programmet Ekot i Almedalen över några av våra repristider. Men under många torsdagar kl 19.03 och söndagar kl 19.35 i sommar så återutsänder vi några av våra mest efterfrågade program. Nedan hittar ni mer om varje avsnitt. Vi är tillbaka med nya program från 20/8.

 • Vetenskapsradions miljöprogram sammanfattar 2012

  Utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser fortsätter att öka liksom jakten på kol, olja och naturgas. Havsisen i Arktis smälter till rekordlåga nivåer under sommaren 2012 och sent på hösten släpper Världsbanken en uppmärksammad rapport som säger att vi går mot fyra graders uppvärmning av jordens medeltemperatur, om inget radikalt görs.

  Tyskland utmärker sig genom en beslutsam energiomställning "Die energiewende" som innebär att kärnkraften börjar monteras ner till förmån för en kraftig expansion av sol och vind. Samtidigt kommer fortfarande omkring hälften av Tysklands el från kolkraft.

  Och allt fler företag börjar göra varor som inte ska slängas utan produceras för att kunna återanvändas och återvinnas för att ingå i ett kretslopp.

 • Nu har vi snart julpysslat färdigt på redaktionen och börjar blicka framåt mot 2013. Men först ska vi ha litet ledigt.

  Den här veckan utgår vår repris den 20/12 kl 19.03, liksom sändningarna den 26/12 kl 13.20, reprisen den 28/12 kl 01.03 och den 4/1 kl 01.03. Nästa år får vi en ny och ännu bättre repristid: söndagar kl 19.35!

  Den 2 januari 13.20 är vi tillbaka med en Nyårskrönika som sammanfattar 2012 års viktigaste miljöhändelser, och den 9 januari drar vi igång vårsäsongen med reportage om gruvboom i Mongoliet och om den växande trenden Collaborative Consumtion.

  Tusen tack till alla er som bidragit med konstruktiv kritik, tips och uppslag och ovärderlig researchhjälp i vår allt större redaktion!

  Vi önskar alla en skön och vilsam jul med en liten grön blinkning från MC Lars. / Johan, Pelle och Marie-Louise.

 • Kan tåget vinna över flyget?

  Tillhör du de som helst vill åka tåg för klimatets skull, men ändå hamnar på flygplatsen till slut?

  Vad skulle behöva förändras för att du skulle ta tåget?

  Varför är det så dyrt att åka tåg och billigt att flyga till kontinenten?

  Skulle höghastighetståg Stockholm-Bryssel vara realistiskt?

  Och hur kan det komma sig att schweiziska tåg går i tid även på vintern?

  Ställ dina frågor till våra inbjudna experter från klockan 13.00 på 018-17 41 50.

  Eller i vår chatt här efter programmet och fram till kl 14.30

  I studion: Jonas Åkerman, trafikforskare på KTH, Patrik Sterky, järnvägsutredare på Ramböll och Jonas Nilsson chef för samhällskontakter på SJ.

 • Ännu en säsong här på vetenskapsradions miljöprogram är över. Vi har nu jobbat tillsammans på redaktionen i fyra år med frågor om miljö och hållbar utveckling i ett vetenskapligt perspektiv.

  Det finns så mycket att lära och upptäcka, så mycket intressant forskning att födjupa sig i och så många engagerade människor att kommunicera med på våra olika plattformar. Klotet fortsätter att öka sina lyssnarsiffror och samlar alltfler följare på sociala medier. Vi känner oss priviligerade och fortsatt engagerade i att sprida kunskap om några av de stora ödesfrågorna i vår tid.

  Under sommaren sänds programmet Sommar på vår ordinare sändningstid och vi bjuder istället på ett smörgåsbord av valda repriser på torsdagar 19.03 och fredagar 01.30. Se hela listan genom att klicka upp detta blogginlägg.

  Vi är tillbaka med laddade batterier den 22 augusti. Tills dess önskar vi er alla en skön, grön sommar!

 • Fråga vad du vill om sopor. Avfallsbranchen hävdar att vi svenskar är världsledande på sopsortering. Ändå visar forskning att 80 % av det vi kastat i soppåsarna skulle kunnat sorterats och återvunnits. Hur svårt kan det vara att slänga rätt? Spelar det förresten någon roll?

  Ring mellan 13.00-13.45 på telefonnummer 018-174150 eller gå in på http://plus.sverigesradio.se/ och ställ dina frågor till våra experter Jon Nilsson-Djerf från Avfall Sverige och Åsa Stenmarck från Miljöinstitutet IVL i Klotets direktsända telefonväkteri.

  Vill ni höra reportaget vi inleder programmet med redan nu gjort av reportern Catrine Lundell? Lyssna här:

 • I vår ska Vetenskapsradions reportar resa till framtidens främsta forskningsnationersom Kina, Brasilien och Indien. Vi vill leta upp den yppersta spjutspetsforskningen som finns där och berätta om i kommande sändningar. Klotets Johan Bergendorff åker till Indien i slutet av april och behöver tips på de främsta miljöinnovationerna, medicingenombrotten, genial jordbruksteknik - ja russinen i den indiska vetenskapskakan helt enkelt...

 • – Reaktorhaverierna i Japan har spätt på debatten om kärnkraft är tillräckligt säker, med stresstester och nedläggningsbeslut och det leder troligen till mer fossilenergi framöver, spår Johan Bergendorff.
  – Vi minns också grälet om vargungar från djurparker är redo att sättas in i vilda vargars lyor och stoppet för licensjakten, påminner Pelle Zettersten.
  2011 var också året då ansökan om det svenska slutförvaret av atomsopor lämnades in, jakten på skiffergas intensifierades och geoingenjörskonst skulle testas i praktiken.

 • Kära lyssnare. Det är dags att summera ännu ett händelsrikt år på Vetenskapsradion Klotet -vårt tredje år i etern! Vi är mycket glada över att vi fortsätter att locka fler och fler lyssnare. 2011 har vi också fått dubbelt så många vänner på våra Facebook och Twittersidor där ni alla kan vara med i den öppna redaktionen och göra Klotet ännu bättre, roligare och angelägnare att lyssna på. I år nominerades vi också för andra året i rad till Miljöjournalistprisetoch listan Sveriges 100 Miljömäktigaste 2012 . 

  Vi är stolta och glada över det förtroende vi får och den uppskattning vi möter får vårt arbete. Det ger oss på redaktionen lust och energi att dra igång ännu en säsong med Klotet; miljöjournalistik på vetenskaplig grund, 2012. Vi är tillbaka med en årskrönika den 4 januari och sedan med ordinarie sändningar den 11 januari då vi startar med en serie om kol -framtidens nya energikälla?

  Tills dess önskar vi er alla en riktigt God Jul med vårt senaste nyhet som vi testar: valda inslag ur Klotets produktion presenterade på vår egen världskarta. Att botanisera på och dela med vänner som kanske inte ännu upptäckt programmet? 

   

 • Fyra gånger per år mäts antalet lyssnare på Sveriges Radio. Nu har de senaste siffrorna kommit och vi på Klotet-redaktionen kan glädja oss åt att hösten 2008 så var det 146 000 lyssnare på P1 mellan klockan 13-14 på onsdagar. Den siffran har stadigt stigit sen starten 2009 och nu är det 202 000 lyssnare som rattar in oss en onsdageftermiddag, 56 000 fler än när vi började.

  Tack alla ni som lyssnar och hjälper oss på bloggen och i sociala medier att vässa vår journalistik.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista