1 av 2
En ros från redaktionen till Klotets lyssnare och läsare. Foto: Fredrik Sandberg/ Scanpix
2 av 2

Era tips bloggtips byggde hela programmet idag

Såhär efter dagens sändning slår det mig att hela programmet den här veckan faktiskt var byggt på tips som ursprungligen kommit till oss via bloggen. Det gäller såväl reportaget om nysatsningen på gödsling med avfallsslam i jordbruket, som Sekabs etanolproduktion. Det är ganska häftigt!

Vi har nu sänt 7 radioversioner av Klotet och bloggen har varit igång sedan i december - vilket blir fyra veckor till. Överlag känns det väldigt, väldigt roligt. Vi har fått massor av bra tips och idéer här på bloggen men även via mail. Ett av de första var från Lena Jarlöv, som skrev följande:

”Hej redaktionen för Klotet!

Ni vill ju ha uppslag till ämnen att diskutera i ert utmärkta program. I anslutning till frågan om framtidens matproduktion skulle jag önska att ni ville ta upp den synnerligen aktuella frågan om slamspridning på åkermark i Sverige. Det blir ju alltmer uppenbart hur viktig åkermarken kommer att vara iframtiden. Därför är det mycket oroande att det nu förbereds en storskalig spridning av slammet från reningsverken....Våra barn kommer att ställas inför ett stort dilemma när de inser att maten innehåller så höga halter av kadmium och annat att den riskerar att göra människor sjuka”och hör resultatet i dagens program.

Som journalist får man ju alltid tips från olika håll - och gör alltid själv, eller tillsammans med sin redaktion, en bedömning av vad man ska gå vidare på. Det är ingen skillnad under arbetet med Klotet. Skillnaden är att tipsen är så många! Om skiftande ämnen och ofta väldigt bra. Det är ovanligt. Jag har faktiskt aldrig under mina drygt 20 år som journalist varit med om en sådan respons tidigare! Och när jag gick förbi Johans rum nyss där han vittjade dagens mailskörd suckade han litet när han konstaterade att det även idag har kommit en handfull uppslag som man skulle vilja kolla och slänga sig ut på direkt! Men de resurserna har vi inte riktigt.

Så jag vill passa på och tacka alla lyssnare och läsare för alla bra tips och idéer ! Vi tar tillvara allt och betar av i sinom tid. Att vi sedan kan vara svårt att välja är ju något av ett lyxproblem.

Sen finns det väl en del att önska när det gäller stämningen här på bloggen. Den är inte alltid lika upplyftande. Framförallt inte när den intressanta och berikande diskussion vi hoppas på urartar i förolämpningar och rena personanrepp. Vi får även mail av personer som inte tycker att det är någon idé att diskutera och kommentera av just den anledningen. Det är synd. Vi vill ju ha så många personer med i diskussionen som möjligt. Så det finns kanske anledning att tänka till och tydliggöra umgängesreglerna, helt enkelt. Kanske ska vi göra det tillsammans mer er. Jag återkommer om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista