Veckans ort

Från Vittsjö i norr till Borrby i söder – varje vecka uppmärksammar vi en ort. Kanske knackar vi på hos just dig! Och vilken ort tycker du ska vara veckans ort? Hör av dig till morgonen@sverigesradio.se

 • veckans ort

  Måndag morgon och ett nytt kuvert att sprätta på redaktionen! Och vilket sammanträffande - visst kände vi igen veckans ort från något som fick stor uppmärksamhet förra veckan, granen utanför ortens förskola.

 • 1 av 5
  2 av 5
  3 av 5
  4 av 5
  5 av 5
  Kattvik - Veckans ort

  Idag körde Johan Pettersson till Kattvik för att försöka återskapa den berömda badscenen med Richard Gere och den svenska servitrisen. Se vinterbadaren Helen Rekke med Gere, eller ja, med "dockan Gere".

  Gillar du att bada näck?

 • Veckans ort

  Sannolikheten att Veckans ort skulle sammanfalla med veckans första artistbesök, hur stor är den? Men så är det här i livet, världen är full av överrakningar.

 • 1 av 9
  2 av 9
  3 av 9
  4 av 9
  5 av 9
  6 av 9
  7 av 9
  8 av 9
  9 av 9
  Veckans Ort

  Johan Pettersson träffade ett glatt gäng när hgan gästade stjärnglimrande Farstorp under tisdagsmorgonen. Turen var inte förgäves då Johan förärades med byns officiella t-shirt...

 • 1 av 4
  2 av 4
  3 av 4
  4 av 4
  Veckans Ort

  För den som åkt igenom Veckans ort så får man lätt den somriga bilden av när barnen förr låg i slänten ner mot Vramsån med ett fiskespö, och gömde sig från gårdens förpliktelser. Om det är så än idag är oklart men idyllkänslan lever kvar.

 • Veckans Ort

  På Söderåsens sluttning har vi redan varit en gång med Veckans ort då Krika nedanför Klippan fick detta ärofyllda uppdrag.

 • 1 av 2
  2 av 2
  Veckans Ort
  Varmt i Kylen
  9:20 min

  Av erfarenhet vet Morgonens redakion att Johan Pettersson trivs bäst när han får någonting att äta och dricka. Detta fick Barbro och Sixten Svensson erfara när Johan gästade deras hem i Veckans ort Kylen. Sixten berättade bland annat för Johan att orten har världens största midsommarfirande. Jaså?

 • Veckans Ort

  Nu har juryn sagt sitt. Klang och jubel. Nu står det klart vilken ort  som tar över efter Spannarp som Veckans ort. Historien har inte varit snäll mot det här stället ...

 • 1 av 5
  2 av 5
  3 av 5
  4 av 5
  5 av 5
  Veckans ort

  Ny vecka och ny veckans ort! Den här gången landade kartnålen öster om Ängelholm och orten har kopplingar till bland annat bisonoxar, krut, majs och illegala spritfabriker. Så här lät juryns motivering:

 • 1 av 7
  2 av 7
  3 av 7
  4 av 7
  5 av 7
  6 av 7
  7 av 7
  Veckans ort

  Johan Pettersson körde ut till Veckans ort, Häljalt, för att få ett snack med uppfinnaren och konstruktören Göran Rosengren. Göran visade upp sina spännande grejer och berättade om vad han pysslar med där inne på Lokalföreningen.

 • 1 av 3
  2 av 3
  3 av 3
  veckans ort

  Måndag morgon, ny vecka och nytt kuvert att sprätta. Orten blev Porrarp och nu vill vi veta ALLT om detta ställe! Så här löd motiveringen:

  Ibland lockar en del ortsnamn till nyfikenhet. Man vill helt enkelt veta mer om bygden helt och hållet baserat på dess namn. Veckans ort är ett sånt val.

  Ett tjugotal hus finns där. Eller mer. Det är lite svårt att se vart gränserna går. Hursomhelst är det tillräckligt stort för att ha en egen grupp på Facebook. Och det brukar betyda att det finns stolthet i byn.

  Veckans ort betyder "torpet med dom risiga buskarna" och inget annat. För det mesta har man fått behålla ortsskyltarna från stjälande souvenirjägare för man har ett kul namn.

  Veckans ort är Porrarp, Hässleholms kommun.

 • 1 av 2
  2 av 2

  Är Kverrestad Österlens motsvarighet till Nord- och Sydkorea? Har Stig Bergling legat och tryckt i ett av husen medan polisen spanat på honom från kyrkan? Och var kommer kullarna ifrån?

  Pettersson redde ut begreppen tillsammans med Gerd Zinnerström och Elisabeth Haward Berggren som bott i byn sedan 1988 då de köpte byns skola.

 • Ny vecka och självklart dags för Boalt att lämna över stafettpinnen till en ny ort. Så här löd veckans motivering!

  Mitt i det böljande odlingslandskapet mellan Tomelilla och Smedstorp finns veckans ort. På norr och sydsidan flankeras man av områden med samma namn men med prefixen "norra" och "södra" framför.

  Hur invånarna sköter sig idag med det andliga vet bara dom själva men på internet finns det 19 husförhörslängder mellan 1687 och 1899 bevarade och till salu. I socknen ingick det år 2000 578 stycken. Hur många som bor i själva orten är dock lite oklart. Om man stavar med e eller ä är också lite oklart.

  Det vi vet är att veckans ort är Kverrestad, Tomelilla kommun.

  Hipp hurra för Kverrestad, nu ska vi satsa på att hylla och fira denna fantastiska ort ohämmat i dagarna fem! Hjälp oss gärna! 

 • Veckans ort är ju som bekant Boalt i Östra Göinge. Men efter att vi i går presenterat detta fantastiska samhälle fick vi mängder av kommetarer via epost och Facebook om att det finns fler än ett Boalt i norra och östra Skåne, fyra stycken närmare bestämt.

  Vi bestämde oss för att gå till botten med detta och slog en signal till Anette Torensjö, chef för ortsnamnssektionen på Lantmäteriet, för att kolla hur det egentligen funkar när flera orter har samma namn.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista