Veckans kock Karloine Jönssons fantastiska jordärtskockssoppa och pulledporkburgare. Foto: Karoline Jönsson
Grädde & smör

Karoline gör vegetarisk pulled pork

Vegetarisk pulled pork och en härligt höstig jordärtskockssoppa. Veckans kock, Karoline Jönsson, har det gröna som sin specialitet.

Jordärtskockssoppa med kokosmjölk (vegan)

500 g jordärtskockor
1 gul lök
9 dl grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk
salt & svartpeppar

Hacka löken och fräs i lite olja i en rymlig kastrull, peppra.
Skala jordärtskockorna och dela dem i bitar. Låt dessa fräsa med löken en stund, de får gärna få lite färg.
Slå på buljong, låt koka upp och sjud tills skockorna är mjuka.
Mixa soppan slät.
Slå på kokosmjölken. Smaka av och efterkrydda eventuellt.

Servera med brödkrutonger och gärna också lite råstekta jordärtskockor med timjan.

Vegetariska pulled pork burgers

1 burk jackfruit i saltlake (finns i asiatiska matbutiker)
2 dl passerade tomater
1 gul lök
1 msk paprikapulver
1 chili eller 1 tsk chiliflakes
+ salt & svartpeppar
1 msk soja

4 källarfranska

Coleslaw
4 dl strimlad vitkål
¼ gul lök
1 morot
1 dl turkisk yoghurt eller rumstempererad creme fraiche
+ salt & svartpeppar

Skär bort den kompakta mittbiten på jackfruitbitarna, strimla dem fint. (Du ska använda hela fruktbitarna, men bortsett från kärnan är frukten trådig och behöver inte strimlas. Tryck till frukterna så de faller sönder.
Strimla löken.
Hetta upp lite olja i en kastrull, stek löken mjuk. Tillsätt jackfruit, kryddor och låt allt stekas ytterligare några minuter.
Tillsätt passerade tomater. Låt koka 40 minuter, tillsätt lite vatten om det blir torrt.
Smaka av med soja, salt och svartpeppar. Tillsätt mer chili om du vill ha den hetare.

Strimla vitkål, lök, morot.
Blanda alla ingredienser i en skål.

Dela källarfranskorna, och bygg ihop burgarna med en stor klick pulled pork och coleslaw.

Raw chokladkaka med avokadofrosting (vegan)
2 dl urkärnade dadlar
2 dl solroskärnor
2 dl havregryn
1 dl finriven zucchini
½ dl kakaopulver
3 msk starkt bryggt kaffe
några nypor salt

Frosting
2 små avokados
4 msk kakaopulver
4 msk honung
2 msk kokosolja
en nypa salt

+ t.ex. bipollen, hackade nötter, frön att strössla över

Mixa solroskärnorna fint. Tillsätt havregrynen och mixa en stund, de behöver inte bli helt finfördelade.
Mixa dadlarna mjuka i en annan skål. Blanda samman samtliga ingredienser.
Tryck ut blandningen jämnt på plastfolio, ca 2-3 cm tjockt.
Skala och kärna ur avokadon.
Smält kokosoljan.
Blanda samtliga ingredienser till frostingen i en skål och mixa slätt.
Bred frostingen över kakbottnen och avsluta eventuellt med att strö lite bipollen eller hackade nötter över.
Ställ i kylskåp tills frostingen stelnat och skär sedan i bitar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".