Veckans myndighet

Måndagar kl. 11:45. Vi lär känna en ny myndighet och tar reda på om vi vanliga medborgare kan ha någon nytta av den. Vill du veta mer om vad en myndighet är? Hör statsvetaren förklara

 • Veckans myndighet

  Den här veckan pratade Karin med en myndighet som de flesta säkert hört talas om i nyhetssändningar och på en massa andra ställen, nämligen Åklagarmyndigheten. Karin Rosander är informationsansvarig och hon förklarade lite mera vad man sysslar med i det vardagliga som åklagare.

 • Veckans Myndighet

  Den här veckan så gräver vi vidare i myndighetssverige och pratar med VINNOVA. VINNOVA är en tillväxtmyndighet, enligt Maria Dahl Torgersson där arbetet handlar mycket om att föra samman högskolor, universitet och företag för att stärka tillväxten i Sverige.

 • Veckans myndighet

  Flaggan visar vilken myndighet vi pratar med den här veckan. Inte många i vårt län har kontakt med den. Men längre norrut är det betydligt vanligare. Veckans myndighet är Sametinget.

 • Veckans Myndighet

  Nu när Karin är borta så fick Johan Selin axla ansvaret och intervjua veckans myndighet. Den här gången blev de Riksutställningar, där Staffan Forsell är generaldirektör. Riksutställningar är en myndighet under Kulturdepartementet, och fokus i deras arbete ligger på att just stödja kulturellkreativitet.

 • Veckans Myndighet

  Allt som oftast har vi lite luriga myndigheter med i Veckans Myndighet. Men den här veckan så går vi mot strömmen lite och pratar med Susanne Börjegren på Totalförsvarets Forskningsanstalt, en anstalt som nog ingen har undgått att höra talas om. Det var efter ett reportage av reportrar på Sveriges Radio som affären med vapenfabriken i Saudiarabien upptäcktes och som ledde till försvarsminister Sten Tolgfors avgång.

 • Veckans Myndighet

  I dag pratade Karin med Björn Dahlbäck, myndighetschef på Polarforskningssekretariatet. En myndighet med 30 anställda som jobbar med att göra forskning på avlägsna platser möjligt.

  – Polarforskningen är väldigt viktig för att hjälpa oss att förstå vad som händer på planeten, sa Björn Dahlbäck bland annat under pratstunden.

 • Veckans Myndighet

  I dag har vi pratat med en av de kanske mest okända myndigheterna i Sverige, Operahögskolan! Magnus Aspegren är rektor på Operahögskolan och guidar oss igenom vad som egentligen händer en vanlig dag på jobbet.

 • Veckans Myndighet

  Vilka är de farligaste kemikalierna vi har hemma hos oss? Vad gör Kemikalieinspektionen en vanlig dag? Kemikalieinspektionens tillförordnade informationschef, Ingela Andersson har svaren på våra frågor.

 • Veckans myndighet

  Den här veckan pratade vi med en gammal bekant från förr, Naturvårdsverket. Eva Snitt, ställföreträdande generaldirektör, fick förklara vad Naturvårdsverket egentligen gör en vanlig dag.

 • Veckans myndighet

  Om man ska ge exempel på en myndighet, kanske man svarar Jordbruksverket, Bolagsverket, CSN eller nån annan myndighet vi lärt känna här i Veckans myndighet. Ganska få skulle nog dra till med Moderna museet. Men det ÄR faktiskt en myndighet, trots att en besöksvänlig konsthall inte är vad man brukar tänka på. Ann-Sofi Noring är vice museichef och berättar vad som händer bakom kulisserna.

 • Veckans myndighet

  Får man odla vad som helst var som helst? Det ska vi ta reda på i dag när vi slår en signal till Jordbruksverket och tar reda på vad de gör en vanlig dag. Är de ofta ute på fälten med traktor och stövlar, eller får de aldrig jord under naglarna? Jessica Alaniesse Karlsson berättar hur det ligger till.

 • Veckans myndighet

  Rick Mcgregor är informationsansvarig på Institutet för rymdfysik i Kiruna. Han berättar att man skickat ut mätinstrument i satelliter som är på väg till Mars, Jupiter och Saturnus för att lära oss mer om vårt solsystem. Han är dessutom övertygad om att det finns liv i någon form där ute...

 • Veckans myndighet

  Det låter nästan overkligt att man kan flytta DNA hur som helst mellan olika organismer, men det går. Men det är inte allt som blir bra, eller som ens är tillåtet. Det där håller gentekniknämnden reda på, och ger råd när det handlar om genteknik i jordbruk, medicin och annat. Men några genmodifierad supermänniskor, det kommer inte bli verklighet. Marie Nyman är kanslichef, och berättar mer.

 • Veckans myndighet

  Fortifikationsverket äger och förvaltar Försvarsmaktens alla fastigheter, och det innefattar en hel del ganska speciella byggnader. Bland annat hemliga bergrum, skjutbanor och flygplatser. Om man inte själv jobbar för Försvarsmakten kommer man inte i kontakt med Fortifikationsverket så mycket. Men en del privata aktörer hyr in sina dataservrar i skyddade bergrum, så kanske har du laddat hem data som Fortifikationsverket förvarat. Catharina Millmarker berättar om den breda verksamheten.

 • Veckans myndighet

  Allt fler saker sker digitalt och över internet, till exempel bankärenden. Det är säkert många som använder en så kallad e-legitimation, eller i alla fall hört talas om att man kan göra det. Med hjälp av den kan man identifiera sig och signera viktiga saker på nätet. Sedan ett år tillbaka finns en myndighet som samordnar hur andra myndigheter och företag använder e-legitimation. Där jobbar Eva Ekenberg som kansliansvarig.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista