Kolonilotten

Ett litet jordkast från radiohuset i Sundsvall har vi vår kolonilott.

Följ arbetet med det lilla trädgårdslandet, från frö och jordbearbetning till - vad vi hoppas - en prunkande oas!

 • Sommargästen den 27 juli 2012

  Mikael Dahnelius är vd för Kjell & Co som startades i Sundsvall. Affärskedjan är en av de snabbast växande i Sverige. Runt om i landet har man 61 butiker – målet är att man ska ha 100 stycken. Mikael som är född i Timrå men bosatt i Malmö sedan 20 år, släpper inte banden utan försöker att tillbringa sin semester här med fru och två barn. I en intervju av Peter Hansson berättar han om hur företaget började.

 • Sommargästen den 26 juli 2012

  Elisabeth Byström är generalsekreterare för Paralympic Winter World Cup, ett evenemang som vartannat år samlar handikappidrottare i Sollefteå. Det största i världen efter Paralympics. I en intervju av Peter Hansson berättar hon om hur hon själv kom in i organisationen, om tomheten efter avslutade tävlingar och om vad PWWC betyder för Sollefteå.

 • Sommargästen den 25 juli 2012

   Annika Nordin från Njurunda är professor i skoglig genetik och växtfysiologi. Hon leder också forskningsprogrammet Future forest. I den här intervjun med Peter Hansson pratar hon om vad föräldrarna tycker om att hon inte producerar något man kan ta på och om utmaningarna för skogen i framtiden.

 • SOMMARGÄSTEN 24 JULI

  Föreställningen "Spelet om stenstan" har premiär den 4 augusti. När det är en och en halv vecka kvar har regissören och Sofia Andersson fullt upp.

  – Det är intensivt, men roligt säger hon.

  Dramat börjar på Sundsvallsstyrejkens sista dag och spänner över 130 år. Historien som skildras är förstås Sundsvall egen, även om den kryddats med intrigen från en stor släktfejd.

 • Sommargästen 20 juli 2012

  Som ordförande för föreningen Kvinnominne - Birgitta Onsells vänner verkar Gunilla Carlson från Junsele för en upplysning kring bortglömda kvinnogudar och för ett jämställt samhälle. I denna intervju med Peter Hansson pratar hon om hur hon upptäckte att det fanns många fler kvinnliga än manliga gestalter i den nordiska mytologin, om tiden innan den monoteistiska kristendomen och om det heliga samlaget.

 • Sommargästen- 23 juli 2012

  Christer Cavallius jobbar med IT-support på Arbetsförmedlingen i Härnösand. När han fick höra att en musikalfilm om vampyrer skulle spelas i staden, då tog han chansen och sökte. Och fick rollen som ängeln Gabriel. Här pratar han med Peter Hansson om vad inspelningen betytt för honom och om var storheten i konstformen musikal ligger.

 • Sommargästen den 19 juli 2012

  Att Rebecca Karlstedt som är 19 år fastnade för dragracing är hennes pappas fel.

  -– Han tog mig till en dragracetävling. Och det var ganska dumt för jag blev fast, berättar hon skrattande.

  Men motor och fart har alltid varit hennes stora intresse innan hon började med dragracing höll hon på med moto-cross. Hennes motorintresse har lett till att hon just nu studerar maskinteknik. Så uppenbarligen nöjer sig Rebecca inte bara med att spränga ljudvallen med sin 7 meter långa dragster, utan hennes stora passion dragracing och hennes studier innebär att hon också spränger könsvallarna.

 • Sommargästen 18 juli 2012

  Hockeyspelaren Samuel Påhlsson från Ånge har vunnit SM, OS och Stanley Cup. Och han menar att det inte bara räcker med att laget i grunden är väldigt bra för att nå så långt.

  – Några måste spela över sin förmåga, spela bättre än de nånsin gjort för att man ska få en liten "edge" mot motståndarna.

  Här berättar han för Peter Hansson om vägen till Stanley Cup-titeln med Anaheim 2007, men också varför han nu lämnar världens bästa hockeyliga efter 12 år och hur han förbereder sig för slutet på karriären.

 • Sommargästen 17 juli 2012

  Som barn fascinerades han av ninjor och samurajer. I dag lanseras 17-åriga Yohio från Sundsvall som artist i Japan, oftast klädd som en tjej. Han satsar både som soloartist och som en del av bandet Seremedy, i en genre som kallas visual rock.

  -- Det enda som håller ihop genren är att man måste ha smink och fixat hår och scenkläder och så där.

  I den här intervjun med Peter Hansson pratar han om lolitalooken, om varför han hoppade av skolan efter nian, om varför han aktar sig för solen och om varför Japan är mycket sinnessjukare än man kan tänka sig.

 • Sommargästen 16 juli 2012

  Leif Edh är ordförande för Ångemoderaterna, ordförande för Kulturbanken i Ånge och vice ordförande i Företagarföreningen. Här pratar han med Peter Hansson om besöket i fullmäktige som oväntat ledde honom in i politiken, och om att ideologi är överskattat.

  – Många gånger kommer vi överens över partigränserna om hur vi ska lösa problem.

  Dessutom berättar han om när han räddade livet på en politisk motståndare.

 • Sommargästen 13 juli

  Jan Nyström har seglat långt. Senaste turen var drygt ett år lång och gick ner till Kap Verde-öarna, över Atlanten till Karibien och sedan hem igen. Under sina resor har han upplevt en väldig fascination inför naturen, såväl stjärnklara nätter som blåsiga dagar.

  – Havsytan kan förändras helt plötsligt. Plötsligt har man både två och tre och fyra meter höga vågor – och ännu större vågor. Och allting går så fort, så oerhört fort.

  I ett samtal med Peter Hansson berättar Jan Nyström om att segla över vulkaner, om närmötet med en val och om hur det var att möta den så kallade sjunde vågen.

 • Sommargästen 12 juli 2012

  Sara Parkman från Härnösand är musiker och skribent och kallar sig också aktivist. Hon var bland annat en av musikerna bakom det så kallade knätofsmanifestet, av folkmusiker som kritiserade främlingsfientlighet.

  – Det går inte att särskilja svensk kultur gentemot annan kultur. Det finns en särart, men det har alltid inspirerats av olika kulturer och olika människor och olika händelser, eftersom ingenting är statiskt.

  I samtalet med Peter Hansson berättar hon även om hur det känns att utsättas för näthat, om behovet av alternativa berättelser och om hennes band Kraas USA-planer.

 • Sommargästen 11 juli 2012

  Fotbollsdomaren Helen Caro från Sundsvall ska snart döma matcher i OS. Hon berättar om hur man får tänka när man dömer fel, och varför man måste ge respekt för att få respekt. För att vara domare handlar inte om att kunna regler.

  – Du måste försöka tro på dig själv!

  I dag vet Helen Caro vad hon kan och tror på sig själv, men i samtalet med Peter Hansson berättar hon även om tiden då hon var jättenervös innan hon skulle döma matcher, och om händelsen som nästan fick henne att lägga av.

 • Sommargästen 10 juli 2012

  Pelle Ehnberg från Kvissleby är ordförande för fotbollslagets Liverpools svenska supportergren. Här i ett samtal med Peter Hansson om hur allt började, om hemmapublikens ritual inför matcherna på Anfield och om dagens liverpoolsupportrar.

  – Det var en lycklig tid att hålla på Liverpool under 70- och 80-talen när jag växte upp, för då prenumererade vi på titlar både i ligan och ute i Europa.

  Hör honom berätta om hur Kevin Keegan fick honom att börja hålla på Liverpool, om supportrars koppling till nostalgi och om varför valet av halsduk är så viktigt.

 • Sommargästen 9 juli 2012

  Dagens sommargäst Isabel Larsson studerar statsvetenskap, har gjort praktik i Indien och förlovat sig i Pakistan. Men redan tidigare hade hon valt att bli muslim.

  – Jag tror att alla behöver något i livet som gör att de känner frid i själen, säger hon.

  I intervjun med Peter Hansson pratar hon om sina livsval, och om vikten att inte söka bekräftelse utifrån utan att försöka finna det inom sig själv.