Peter Grundström står och myser i studion i Örnsköldsvik
14 mars 2011 musikbagaget

"Första skivan jag skaffade var just Calle Jularbo"


Peter Grundström är nog mest känd som sångare i Thor-Görans (1976 - 2006, firade då 30 år). Låtskrivare med hits som "Små små ord av kärlek" och "Till min kära". Nominerad till Årets Västernorrlänning 2010. Skrivit musik till flera filmer och även medverkat i två av dem: "Black Jack" och "Grabben i graven bredvid". Där har ni veckans gäst i musikbagaget!

Så här skulle det låta i P4 om Peter fick bestämma:

MIN FÖRSTA SKIVA
Carl Jularbo - "Livet i finnskogarna"
Mitt huvudinstrument är dragspel. Jag lärde mig spela dragspel av min morbror Tore. Jag fick gå hem till honom, och lyssna på dragspelslåtar på hans rullbandspelare. Där fanns många Calle Jularbo-låtar. Jag kan alltså inga noter! Första skivan jag skaffade var just Calle Jularbo.

ÄRVD LÅT FRÅN MINA FÖRÄLDRAR
Jim Reeves - "I love you because"
Pappa gillade Jim Reeves, så då kom jag I kontakt med dom låtarna. Själv gillade jag mest fotboll och ishockey på den tiden.

JUST NU LYSSNAR JAG PÅ
Rod Stewart - "They can't take that away from me"
Just nu lyssnar jag på mina och Thor-Görans låtar eftersom vi har hållit på att slutmixa skivan. Men, tar jag en paus, lyssnar jag på Rod Stewart.

MIN FÖRSTA KÄRLEKSLÅT - en ThorLeifs-låt :-) 
Jag har ett roligt minne att berätta till en Thor-Leifs låt (My Bonnie eller Krama mig igen). På den gamla goda tiden. Det var nämligen jag som bestämde musiken i bilen när grabbarna skulle på danśn. Det blev mycket dansbandsmusik, och dom andra ville höra hårdrock.

TRYCKARE JAG MINNS
Crazy - Patsy Cline
Bara en låt jag tycker om!

EN LÅT JAG GILLAR I SMYG
Norah Jones - "Love me"
Den låten har en nerv och en öppenhet. Den har allt! Den förmedlar kärlek, äkthet och musikalitet. Jag blir glad när jag hör den låten!

EN LÅT SOM BETYTT MYCKET FÖR MIG
Vikingarna med Christer Sjögren - "Små små ord"
Min första svensktoppslåt var just "Små små ord" (3:a svensktoppen Bert Idoffs), den öppnade ju vägen för mitt låtskrivande. Ett år efter det, fick jag med min första låt på Vikingarna, som sedan skulle bli ett 10-tal till låtar just till dom. Dom spelade senare också in Små små ord, som även är inspelad på tyska. Blev också listetta i Tyskland. Nu har även Annelie Ryde och Peter Le Marc gjort en duett på den, på Annelies nya dansbandsalbum.

SEMESTER/RESEMINNE
Eva Cassidy - Over the rainbow
Jag och Agneta förlovade oss på en strand i Parga i Grekland.

TRÖSTLÅT
Sofia Carlsson - "Jag väntar vid min mila"

DET HÄR FÅR MIG ATT DANSA
Just a gigolo - David Lee Roth

BÄSTA PEPPNINGSLÅTEN
Tina Turner - Addicted to love (live Tina Turner 2010)
Jag har både DVD:n och skivan. Hon har en enorm energi. Otroligt 69 år gammal lady, med en sån power. Den blir jag peppad av!

LÅT TILL MIN ÄLSKADE
"Av längtan till dig" - Cajsa Stina Åkerström
Eftersom jag både skriver musik och text, så är den här låten en 100 poängare. Så fint formulerad text, och ett fint arrangemang. Med Åsa Jinders fantastiska nyckelharpsspel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".