P4 Pryo

Torsdagar kl. 10.05 - 11.00. P4 Västernorrlands reportrar besöker olika arbetsplatser i länet där de får prova på yrken som de drömt om att få jobba med. Skicka gärna in förslag på arbetsplatser de kan besöka: lonna@sverigesradio.se

 • P4 Pryo

  Christer Jonasson tog på sig sitt roligaste humör och åkte för att träffa Lacke Svensson, standupkomiker i Sundsvall. Efter en trivsam timme där vi fick en bra inblick i standuplivet så debuterade Christer själv. Lyssna nedan för att få höra hur det gick, och om han blev godkänd av Lacke.

 • P4 Pryo

  Den här veckan så skickade vi ut Lennart Sundwall i verkligheten på Domsjö fabriker i Örnsköldsvik. Många maskiner, mycket ljud och strålande sol blev utmärkande för dagen. Lennart verkades trivas som fisken i vattnet! Lasse fick vara med från studion också när maskiner startades, vad var det som lät?


 • P4 Pryo

  Det var dags för helt nya tag i P4 Pryo så vi tog ut svängarna och skickade dagens praktikant Ulf Thonman till Bårhuset på Sundsvalls sjukhus. Där fick han träffa obduktionstekniker Sune Sidén som förklarade mer om vad som händer en vanlig dag på jobbet.

 • P4 Pryo

  Anna Ahlström pryade idag som konstnär hos Tania Fred i hennes ateljé i Örnsköldsvik. Tania berättade om att hon som konstnär är "periodare". Hör henne själv berätta vad det egentligen betyder.


 • P4 Pryo

  Idag skickade vi in Carl-Johan Höiby rakt in i hetluften, brandmannayrket skulle testas! Efter en rundvandring bland brandbilar och väldiga lokaler så fick vi lära oss att brandmän inte bara släcker bränder utan också gör mycket annat. I gymmet fick Carl-Johan bekänna färg när han gjorde delar av det hårda brandmannatestet.

 • P4 Pryo

  En favorit i repris då Ulla Öhman testar yrket som gatsopare. När våren kommer och snön smälter bort syns plötsligt allt grus som strötts ut på de isiga gatorna och gatsoparna får fullt upp. Eller stadsvårdare, asfaltsvårdare, gräskammare, paddel-chaufför ... kärt barn har många namn. Och Ulla blev riktigt kär i det här yrket.

 • P4 pryo

  Eftersom det är skärtorsdag passar vi på att testa ett jobb med lite påsktema. Och nej, vi ska inte åka till blåkulla. Vi ska hälsa på hos äggproducenterna Anna och Gustav Kjellström, som är i full färd med att packa ägg inför påsk. Svenskarna ska nämligen hinna sätta i sig 2000 ton ägg under påsk, eller ungefär fyra per person.

 • P4 Pryo

  Reparatörer är en fantastisk yrkesgrupp, som lagar de där prylarna vi inte rår på själva. Och var sak har sin reparatör. I dag tar vi reda på hur det är att laga symaskiner. Är inte det väldigt mycket småpiller? Och vad är det som brukar gå sönder på en symaskin? Elenor får en grundkurs av Håkan Jansson.

 • P4 pryo

  Anna Ahlström provar på att jobb på en matvarubutik i Örnsköldsvik, och råkar bland annat på kartonger med pasta som ska plockas upp och prismärkas. Mycket mat är det på hyllorna. Hur håller man reda på var allt står? Och hur stressigt är det att sitta i kassan? Rätt mycket att hålla reda på, upptäcker Anna Ahlström. Marita Björk visar hur man gör.

 • P4 pryo

  Idag hälsar vår reporter Ulla Öhman på ett snickeri i Härnösand där hon testar på jobbet som verkstadssnickare.

 • P4 Pryo

  Vad händer med mjölken efter det att den lämnat kon, och innan den hamnat på frukostbordet? Jo, den passerar mejeriet, där den ska pastöriseras och homogeniseras och förpackas. I dag testar vi att jobba på ett mejeri, så det är hårnät och vit skyddsrock som gäller. Men någon härlig grädde eller mjölk, det ser man ingenstans - allt är inneslutet i tankar och rörsystem. Produktionschef Magnus Lindberg visar runt, och på förpackningsavdelningen träffar vi på Robert Kuusikko.

 • P4 Pryo

  Den här veckan testar vi ett jobb ute i snön, närmare bestämt i skidbacken. Där ska Elenor hjälpa till att hålla koll på skidliften, så att alla sportlovslediga tar sig upp. Men vad gör man om liften fastnar? Och finns det några trick för att fånga en liftbygel när den kommer?

 • P4 Pryo

  Vad gör man som fritidspedagog? Det tar Lennart Sundwall reda på genom att besöka Vallaskolan i Sollefteå där Bertilm Timander jobbar. Han utmanar Lennart i både biljard och pingis, och berättar hur mycket bättre han trivs med att jobba nära ungdomarna - förut var han nämligen rektor. Men trots lägre lön tycker Bertil att det var ett bra byte.

 • P4 Pryo

  Vi testar ännu ett nytt jobb, och den här gången provar Johan Selin att jobba som servicetekniker. Handledare är Andreas Melander, som är van att åka runt och serva kopiatorer hos olika företag kring Sundsvall. Och trots att Andreas lagar kopiatorerna, händer det att kundernas irritation över en trasig maskin går ut över honom.

 • P4 Pryo

  Hur går det till att göra bra längdskidspår för alla längdskidentusiaster? Och kör man snökanon i längdspåren också? Det ska Anna Ahlström ta reda på i dag när hon testar ett riktigt jobb i Sollefteå. Till sin hjälp har hon Patrik Näsholm som är van att köra spårmaskin.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista