• I våras gjorde vi en temavecka om "Knegarmoral". Där berättade Fritz att han inte ville jobba utan hellre levde på socialbidrag. Han inställning var provocerande för många och skapade den största kommentarstormen i Tendens historia. Varför väckte han en sådan vrede?

  Semestern är slut och nu gör vi en vecka om hur arbete blev ett självändamål. Enligt sociologen Roland Paulsen reflekterar vi inte längre över varför vi låter lönearbetet ta över våra liv. I Sverige är arbetslinjen helig. Vi ska jobba oss ur kriser, höja pensionåldern och ha rätt till heltid.
  Hur har det blivit så här? Och finns det ett annat sätt att leva och tänka?

 • måndag 30 augusti

  Ibbe Cancar jobbar tolv timmar om dagen som trafiklärare. Dylan (bilden) jobbar helst inte alls. Bägge använder ordet "frihet" som en förklaring till varför de vill jobba mycket respektive så lite som möjligt.
  Vad säger synen på arbete om oss själva?

 • tisdag 31 augusti

  - Att lönearbetet är en så förhärskande ide får ju samhället att falla samman, menar författaren och lektorn Högskolan i Gävle, Lasse Ekstrand. Han har länge varit en förespråkare för medborgarlön,   ett frihetsprojekt som kan släppa loss den skapande människa  han tror finns i oss alla. Själv beskriver han sig som arbetsnarkoman.

 • onsdag 1 september

  Jobba, jobba, jobba.. det är det som gäller om vi ska ha kvar köpkraften, skolan, vården, omsorgen...
  -Varför är vi så låsta vid att det är skatt på arbetstid som bygger vår välfärd? frågar bl.a. sociologen Roland Paulsen, som listat flera "onödiga" jobb

 • fredag 3 september

  - Arbete är viktigt. Det bara är det. Om man inte får pengar så dör man, säger barnen på förskolan Ankaret i Kärrtorp.
  Vilka föreställningar har barn om arbete? Och vad händer om man inte arbetar?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista