• Tusentals skolbarn har genom åren fascinerats av de siamesiska tvillingarna - utställda i Naturaliekabinettet på Naturhistoriska muséet i Göteborg. En gång ett preparat för forskning, ett bytesobjekt läkare imellan. Sedan utställda, på museum, tills de nyligen togs bort av etiska skäl, i väntan på en ny placering. 
  Vad händer med vår blick på människan - när människan blir ett forskningsobjekt?
  Den här veckan möter du de betraktade, med eller utan en egen röst.   

 • Måndag 30 januari

  Catrine Lundell börjar minnas ett foto. Det var inte något vanligt skolfotografi eller någon semesterbild. Hon minns ett svart rum och gråa väggar. Hon är på sjukhus och känner fotoblixtrarna. Det är obehagligt.
  Catrine är barn och någon säger att hon måste ta av sig kläderna för att fotograferas.

 • Tisdag 31 januari

  Fotostudion på sjukhuset i Umeå såg ut som en modellstudio, med blixtparaplyer och Hasselbladskameror. Här blev Anna-Britta Sandberg fotograferad varje år ända från sin tidigaste barndom. Fotona togs alltid rakt framifrån och från sidan.

  - Det var som såna där mugshots, som man tar på brottslingar. Jag drog alltid in underläppen för att se bättre ut. Fast jag visste att fotona skulle visa upp just det som var fel.

 • Onsdag 1 februari
  Utställd
  30 min

  På Göteborgs Naturhistoriska museum tog man nyligen beslutet att lyfta ut de bevarade kropparna av två siamesiska tvillingar ur det återskapade naturaliekabinett där de stått i många år, efter en diskussion om hur och var man kan visa upp dem.
  Nu funderar man på vad man ska göra med dem.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista