• Idol. The voice. Talang.
  Auditions har blivit en av de vanligaste tv-underhållningarna.
  Samtidigt har rekryteringsmetoden varit vardag för artister och skådespelare - att alltid bli bedömd är en förutsättning för att få jobb.
  Nu sprider sig idol-auditions till det vanliga arbetslivet. De sökande har två minuter på sig att övertyga arbetsgivarjuryn att man är rätt för jobbet på matbutiken, hotellet eller tåget.
  Har utstrålning och utseende blivit viktigare än kunskap och erfarenhet? 

 • Måndag 6 februari

  – Att alltid leverera och bli bedömd är tufft, säger Olof Westring, premiärdansare på Kungliga Baletten i Stockholm. Olof känner sig lyckligt lottad som har kunnat få jobba med det han brinner för. Men baksidan av yrket är prestationskraven som kommer av att alltid bli bedömd, och skadorna han fått efter långvarigt professionellt dansande. 

 • tisdag 7 februari

  I veckans samtal möter vi skådespelaren Siw Erixon som genom jobb på film, teve, teater och musikal varit med om riktigt bra men också riktigt misslyckade auditions.
  Hur påverkas en människa av dessa ständiga test?

 • onsdag 8 februari

  -Det kommer TV program som är som Idol men som gäller arbetsmarknaden, säger Christian Albinsson som startat talangnätverket ”Future Stars”.
  Han hjälper arbetsgivare som vill anställa att ”casta rätt” personal, där talang och personlighet går före kompetens och formella CV:n.
  Du ha två minuter på scenen, du kan vinna jobbet...

 • fredag 10 februari

   - Jag är nervös och peppad!
  Josefin Johannes står och väntar på sin tur för att visa vad hon kan. Radioteatern letar unga skådespelare till en musikal i sommar. Hon är en av många unga som hoppas förverkliga sina drömmar om att bli skådis eller sångare genom att delta i olika auditions.
  Men det som för vissa är en häftig upplevelse är för andra en mardröm.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista