1 av 4
2 av 4
-Ett par minuter räcker för att visa vem du är, enligt Christian Albinsson.
3 av 4
Charlotte Hågård
4 av 4
Scen från UR programmet "Världens bästa skitskola" och inslaget om när COOP EXTRA arrangerar audition för hundratals unga sökande till jobbet som kassabiträde
onsdag 8 februari

Du kan vinna jobbet

-Det kommer TV program som är som Idol men som gäller arbetsmarknaden, säger Christian Albinsson som startat talangnätverket ”Future Stars”.
Han hjälper arbetsgivare som vill anställa att ”casta rätt” personal, där talang och personlighet går före kompetens och formella CV:n.
Du ha två minuter på scenen, du kan vinna jobbet...


-Ovärdigt att unga människor ska behöva tävla så här och ställa upp på vad som helst, säger Daniel Carlstedt ungdomssekreterare på Handelsanställdas förbund,

-Risken finns att alla över 47 sorteras bort, enligt professorn i företagsekonomi Stefan Tengblad vid högskolan i Skövde.

Charlotte Hågård har arbetat som coach och inspiratör åt arbetssökande sedan mitten på 80 talet hon säger att dagens 80-90talister kommer bli tvungna att hitta nya och mer moderna sätt att söka jobb, eftersom de tillhör en generation som kanske måste byta jobb flera gånger under sin yrkestid.-Guldklockans tid är förbi, precis som den formella vägen med  en A4-ansökning och ett prydligt CV håller på att försvinna, då är kanske talangjakter och 2minuters öga-mot-öga möten med arbetsgivaren det som kommer, man måste vilja synas, berättar Charlotte Hågård.

Vad får vi för arbetsmarkand när artisteri går före kompetens? Och var tar alla vägen som inte vill stå på en scen för att få ett jobb?

Ett program av Christer Söderqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".