• 1 av 2
  2 av 2

  Att tiga om kritik på arbetsplatsen i stället för att säga ifrån. Det är en vanlig strategi för både offentlig- och privatanställda i Sverige.
  De få som vågar slå larm om missförhållanden kallas ibland  för whistleblowers. Vissa blir mediala hjältar, men långt ifrån alla. Konsekvenserna kan bli svåra för den som väljer att bryta tystnaden.
  I Tendens i veckan möter vi både anställda och chefer och frågar; Vad det är som gör att människor tiger? Hur skapas tystnadskulturer på arbetsplatserna?
  Och hur hanterar cheferna intern kritik?
 • måndag 24 september

  Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet enl. paragraf 19 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Men det gäller inte alla svenska arbetsplatser. Rädslan för repressalier är stor bland många anställda.
  - Om du sätter dig upp mot din arbetsgivare får du vara beredd på att mista jobbet, säger Nejad Khadiri.

 • tisdag 25 september

  -Vi var tvungna att hantera det för att må bra. Jag tyckte det var så jävligt och dom var så ynkliga, så giriga och på något vis fega.
  Karin Törnqvist berättade i Uppdrag Granskning om oegentligheter hos kommunala Göteborg Energi och blev känd som visselbåsare

 • Onsdag 26 september

  -Jag fick smaka på min egen medicin, säger Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka som blev anmäld för jäv i myndighetens egen funktion för whistleblowing på den egna hemsidan.    

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista