• "Har ni funderat över att ungefär hälften av all skog i landet är ägd av privata skogsägare? Inte sällan små skiften som gått i arv i generationer. Dessa skogsägare kanske har ännu starkare band till (sin) natur än många andra som ropar efter mer skydd?"
  Så skrev en lyssnare efter vår serie   
  Debatten om skogen handlar ofta om miljörörelsen kontra skogsindustrin. 
  Men vad tänker de privata skogsägarna om sitt arbete, mitt i debatten om rödlistade arter och allemansrättens gränser?

 • Måndag 29 oktober

  Vi stannar till i den unga tallskogen på Svarte Swartlings ägor.
  - Det här är min egen skog, säger han. För 23 år sen var det här ett kalhygge. Jag har planterat den här skogen själv, röjt och skött om den - tillsammans med min far innan han dog.  Jag är väldigt stolt och glad över den, säger Svarte Swartling. 
  - Den är min framtidsskog, min och kommande generationers.
  Men sommarens debatt om skogen gav honom ingen ro.

 • tisdag 30 oktober

  Det är i skogen som Sven-Åke Engberg trivs bäst. Han plockar bär och svamp. Han jagar. Och han  går omkring och pratar med dom gamla högresta furorna som om dom var personliga vänner.

 • Onsdag 31 oktober

  När trycket på skogen ökar så sätts också allemansrättens gränser på sin spets. Naturvårdsverket satsar nu på en serie dialogmöten om allemansrätten där de som bedriver friluftsliv, de som äger mark, de som vill använda annans mark för kommersiella verksamheter eller andra organiserade verksamheter är inbjudna. Tendens var med när skogsägarna och de som vistas på deras marker möttes i en dialog om framtiden.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista