• Ingegärd tänker på sin dotter varje dag. På vad hon gör, om hon har ätit, hur hon ska orka dagen. Ibland klarar Ingegärd inte av att inte veta, utan ringer upp och frågar rakt ut. Men hur nära kontakt ska man som förälder ha med ett vuxet barn? Vad är bra för dottern, och vad är bra för Ingegärd? Hur ska hon klara av att stilla sin oro utan att för den skulle belasta sin dotter med den?

  Veronica är 20 år och utåt sett en tjej som verkar glad och nöjd. Men inuti henne maler svarta tankar. Om hur dålig hon är, hur ful hon är, ja till och med tankar döden. Veronica skriver till Radiopsykologen med frågan: hur får man tyst på självdestruktiva tankar?

 • De stunder då livet snurrar lite för hastigt runt Mona, då finns den alltid där - maten. Vännen, som aldrig sviker. Det enda i livet hon känner att hon verkligen kan kontrollera. Samtidigt är det en förrädisk vän, som gör henne ensam och isolerad. I ett liv hon inte vill leva och i en kropp som periodvis är så svag att till och med en promenad kan bli för tung. Mona ringer till Radiopsykologen med frågan: hur blir jag av med min ätstörning?

 • Johanna har missbrukat mat sen hon var tonåring. En vanlig morgon kan stoppa i sig först spettekaka och sen 15 mackor på raken. Hon har gått i samtal i flera år och tycker att hon skäms mindre idag. Men hon sitter fortfarande fast i ett beteende som hon vill bli av med. Johanna hör av sig till Radiopsykologen med frågan: Hur ska jag sluta tycka att maten är meningen med mitt liv?

  I mer än halva sitt liv har signaturen "Orolig" gått i olika former av psykoterapi. Det har varit bra för henne. Ibland har hon inga speciella problem att ta upp, men samtalen fungerar som en avlastning. Kan jag fortsätta att gå i terapi hela livet, undrar hon i sitt brev till Radiopsykologen.

 • Radiopsykologen den 22 december 2011 

  Karoline
  har en dotter som har ätstörningar i form av anorexi sedan flera år tillbaka. Det här tär på henne och den övriga familjen, samtidigt som hon önskar sin dotter det bästa. Dottern är vuxen nu och Karoline funderar på om hon ska ta avstånd från sjukdomen eller inte, för att själv må bättre. Hur kan Karoline hjälpa sig själv i det här?


 • Radiopsykologen den 19 maj 2011

  Maria har ätit antidepressiva läkemedel i perioder och senast hon slutade med dem, så blev hon deppig igen. Då fick hon rådet att börja äta antidepressiva på nytt. Nu vill hon bilda familj, vilket inte är förenligt med de mediciner hon äter. Samtidigt är hon rädd för vad som kommer att hända om hon slutar. Kommer hon aldrig bli kvitt medicinerna?

  Märta skriver i ett brev om sina utbrott som hon får i samband med mens. Hon skriker och slår omkring sig och barnen blir rädda. Sambon går in och försöker skydda barnen från henne och Märta får skuldkänslor. Vad ska hon göra?


  Lyssna på eller ladda ner hela programmet.

  Stämmer Maria eller Märtas erfarenheter överens med dina?

 • Radiopsykologen den 28 april 2011

  Helga
  har sedan hon var liten haft ett komplicerat förhållande till mat.
  Hon har vuxit upp i en familj där mamman ville hålla sträng diet och pappan bjöd på godsaker. Det här har medfört att Helga fått svårt att veta hur mycket eller hur lite hon bör äta.
  Ibland har hon frossat, och ibland har hon hållit strikt diet. Hur ska hon undvika att föra vidare det här beteendet till sin dotter?

  Bertil kallar sig för "den andre mannen" i sitt brev, eftersom han har en relation med en gift kvinna som han får komma nära men inte riktigt nära. Han känner sig ensam i staden där han bor, vantrivs på sitt arbete, tröstäter och är deprimerad. Måste han ha det så här?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet.  Känner dig igen dig i det Helga eller Bertil berättar?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista