• Ursula känner att hon håller på att tappa bort sin vuxna dotter. Relationen är sval och distanserad. Det är inte så hon skulle vilja ha det. Men varje gång hon försöker närma sig känner hon sig avvisad. Nu börjar hon känna att hon kommit till en gräns: ska hon fortsätta att ringa ibland trots att dottern kanske inte vill det? Eller ska hon släppa taget och låta henne vara? Kan det bli så att hon förlorar sin dotter helt och hållet då?
  Ursula ringer till Radiopsykologen med frågan: hur kan jag vara mamma på bästa sätt i den här situationen?

  - Ska jag bita ihop och önska barnen trevlig jul hos sin pappa - trots att jag blir ensam och känner mig övergiven? Det undrar Camilla i sitt brev. För första gången på många år ska barnen och barnbarnen vara med sin far under julen. Och Camilla känner att ingen bryr sig om hur det blir för henne. Ska hon vara öppen med sina känslor inför barnen?

 • Tina har de senaste nio åren mist nio viktiga personer i sitt liv. Förlusterna har kommit så tätt att hon inte hunnit sörja dem alla. Särskilt är det saknaden, sorgen och ilskan över hennes närmsta och äldsta vännina som tog livet av sig, som upptar Tina. Varje dag, nästan varje stund. Vad kan hon göra för att få tillbaka lite av den livsglädje hon förut kände?

  Anja lever med en man som är före detta sexmissbrukare. Hon går omkring med en ständig oro för att han ska falla tillbaka i sitt tidigare beteende och skriver till Radiopsykologen med frågan: vad ska jag göra för att kunna komma vidare ur detta?

 • Radiopsykologen den 11 oktober 2012

  Tina har de senaste nio åren mist nio viktiga personer i sitt liv. Förlusterna har kommit så tätt att hon inte hunnit sörja dem alla. Särskilt är det saknaden, sorgen och ilskan över hennes närmsta och äldsta vännina som tog livet av sig, som upptar Tina. Varje dag, nästan varje stund. Vad kan hon göra för att få tillbaka lite av den livsglädje hon förut kände?

  Anja lever med en man som är före detta sexmissbrukare. Hon går omkring med en ständig oro för att han ska falla tillbaka i sitt tidigare beteende och skriver till Radiopsykologen med frågan: vad ska jag göra för att kunna komma vidare ur detta?

 • Radiopsykologen den 16 februari 2012 

  Omar är 65 år och har på sista tiden börjat blicka tillbaka på sitt liv. En av de saker som plågar honom är hur han egentligen var som förälder för sina två äldsta söner. Han arbetade för mycket, var närvarande för lite. Han känner att han borde ha varit en mer ömsint pappa. Hur ska han hantera sitt dåliga samvete? Och hur kan han gå vidare i sin relation med de vuxna sönerna idag?

  Sara skriver till Radiopsykologen och ber om råd om hur hon ska komma över sin enorma rädsla att prata inför folk. Och Emma, som nyligen har försonats med sin pappa, har istället fått problem i relationen till sin mamma. Hon försöker prata med henne men får inga svar. Hur ska hon göra för att få tillbaka förtroendet för henne?

 • Radiopsykologen den 19 januari 2012

  Lena undrar hur mycket hon kan säga om sitt trassliga förflutna till sina tre vuxna barn. Hon var bland annat tvungen att välja bort ett av dem och har två separationer bakom sig.
  Vad händer om hon berättar för sina barn om varför hon separerat? Hon känner också mycket skuld och skam och vill få hjälp att hantera dessa känslor.

  Marie-Louise
  skriver i sitt brev att hon har fått rådet att lämna svåra saker hon har varit med om bakom sig. Men hur gör man det?

  Lyssna eller ladda ner hela programmet.
    • Radiopsykologen den 10 november 2011

  Kristine
  är ensam mycket - något som gör henne tudelad. Å ena sidan uppskattar hon ensamheten och tycker att hon har ett rikt liv, å andra sidan skulle hon vilja ha någon att prata med vid sidan av jobbet och på helgerna framför allt.
  Hon längtar också efter djupare relationer, kanske t o m en livspartner. Hur ska hon våga öppna sig, något hon hittills bara har gjort inför terapeuter?

  Lyssna eller ladda ner hela programmet


 • Radiopsykologen den 27 oktober 2011

  Annie har varit med om två bilolyckor och får stöd av en psykolog. Själv är hon dock övertygad om att det är svartsjukan hon behöver jobba med, men hon känner att psykologen vill prata om andra saker. Hur ärlig vågar hon vara?

  Annika är rädd att göra fel, har en känsla av att hon inte duger och vågar bara lita fullt ut på sin sambo och sin dotter. Hon skriver i sitt brev att hon är beroende av sin psykiskt sjuka mamma på ett ohälsosamt sätt. Vad ska hon göra med sina skamkänslor?

  Sedan snart fyra år tillbaka har Michaela ett förhållande med en man som blev lämnad av sin ex-fru. Michaela och mannen har ett fint förhållande, men samtidigt är hon rädd att mannen ska gå tillbaka till sitt ex.

  Den här veckan svarar Malin Edlund på brev som kommit till programmet. Skriv ett du också till radiopsykologen@sr.se eller ring på Radiopsykologens telefonsvarare dygnet runt på
  08 - 784 50 00.

  Lyssna eller ladda ner hela programmet.


 • Radiopsykologen den 20 oktober

  Linda vill prata om att åldras och om tiden som går. Hon saknar livsgnista, har svårt att motivera sig till att vara social och att ta initativ. Hon förlorade sin man för drygt ett år sedan och det bidrar till att hon tänker mycket på döden och svårigheterna med att bli gammal. Hur kan hon bäst ta till vara på den tid hon har kvar?


  Margareta bär på en tyst skam och sorg, berättar hon i sitt brev. Hon är medelålders men har aldrig haft en långvarig relation till en man. Hon har spenderat mycket tid på sjukhus, har över 40 ärr på kroppen och tror att det påverkar hennes ovilja till närhet. Hur ska hon våga närma sig en man när hennes kropp bär på otäcka minnen efter alla operationer?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet • Radiopsykologen den 6 oktober 2011

  Monika
  har en relation till en man som övergav henne för en annan kvinna. Ett halvår senare började Monika och mannen träffas igen. Nu har de ett förhållande men Monika är rädd att den här mannen inte tycker om henne så mycket som Monika vill. Hur ska hon våga lita på sina egna respektive mannens känslor för henne? Och hur ska hon kunna visa sig svag när hon alltid tidigare varit stark?  Har du egna erfarenheter av det Monika berättar om? Dela gärna med dig!

 • Radiopsykologen den 22 september 2011

  Niklas
  har alltid längtat efter att ha en närvarande pappa. En pappa som kan prata om känslor och en pappa som finns där när man behöver honom. Nu vill han ha ett seriöst förhållande men märker att han har svårt med sin mansroll. Vågar han vara känslig och mjuk utan att bli bortstött?

  Lyssna eller ladda ner programmet


  Känner du igen dig i Niklas resonemang? Vill du ge honom ett råd på vägen?

 • Radiopsykologen den 15 september 2011

  När Ann vaknar på morgonen för sin planerade utflykt med pensionärsföreningen, orkar hon inte gå upp ur sängen. Och det är inte bara aktiviteter hon inte längre orkar med. Hon känner sig dessutom otillräcklig som mamma och som mormor. Hur ska hon hitta balans mellan den Ann hon varit och den Ann som hon är idag?

  Sanna tycker att livet känns meningslöst. Hon har inga vänner, har aldrig haft något fast förhållande och har alltid känt sig väldigt ensam. Vad är det för fel på mig, undrar Sanna?

  Lyssna eller ladda ner hela programmet


  Vad vill du säga till Ann eller Sanna?

 • Radiopsykologen den 26 maj 2011

  För Sevorios känns det som om han spillt bort en massa år av sitt liv till ingen nytta, trots att han idag bara är 24 år. Han kom till Sverige som flykting för knappt 10 år sedan och har i flera år levt gömd. Han har förlorat tron på ett bra liv i Sverige. Finns det någon väg ut ur hopplösheten och hur ska han göra med tanken som plågar honom - är det här Guds straff?

  Hur mycket kan man som anhörig hjälpa en psykiskt sjuk? Och om den anhörige inte vill ha hjälp, vad kan man då göra? Det undrar Solveig i sitt brev.


  Lyssna på eller ladda ner hela programmet.

  Vad vill du säga till Sevorios? Känner du igen dig i det Solveig beskriver?

 • Radiopsykologen Skärtorsdagen den 21 april 2011

  Birgitta blev bortlämnad till ett fosterhem när hon var tre månader. När hon kom tillbaka till sin ursprungsfamilj var hon några år gammal och hennes biologiska mamma gravid. Birgitta upplevde sin lillasyster som efterlängtad och att systern fick all uppmärksamhet. Det gjorde att Birgitta saknade sin fosterfamilj och kände sig mer älskad i sin fosterfamilj än i sin biologiska familj. Det här präglar Birgitta än idag, och hon har svårt att släppa frågan; var hon ett önskat barn eller ett misstag?

  Bengt undrar i ett brev om förträngda minnen från barndomen kan ge sig till känna som ångest när man är närmare sextio år?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet här.


  Har du några råd till Birgitta eller Bengt? Känner du igen dig i det de berättar?

 • Radiopsykologen den 31 mars 2011

  I juni förra året var Bitte med i Radiopsykologen och berättade om sin pappa som hon inte haft kontakt med på över 20 år. Hon bröt med honom för att hans alkoholproblem gick ut över deras relation och för att hon skulle få kraft att gå vidare själv. Men pappan ville träffa sin dotter igen. Bitte var osäker på om hon vågade göra det, efter alla dessa år. Hon började skriva på ett brev till pappan.
  Vad hände sen? Vi ringer upp Bitte igen.

  Har Du liknande erfarenheter av det som Bitte berättar om? Dela gärna med dig!

 • Torsdagen den 13 januari 2011

  Varje år är det samma sak... När januari närmar sig växer oron inuti Gunilla. För i januari kommer också hennes födelsedag. Gunilla står helt enkelt inte ut med att bli firad - att få blommor, gratulationer och stå i centrum. Hon tycker själv det låter fånigt men ändå har det blivit ett stor problem. Vad ska hon göra?

  Pia skriver till Radiopsykologen och undrar vad man gör när man har svårt att knyta an till sin mamma. Hon är idag vuxen, men har egentligen aldrig stått sin mamma nära. Istället har hon försökt hitta andra äldre kvinnor att få närhet och kärlek av. Men hela tiden finns ändå sorgen där, efter hennes egen mamma. Vad ska hon göra?

  Känner Du igen dig i det Gunilla och Pia berättar?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista