• Malin har närstående som mår dåligt. Personen är fast i ett alkoholmissbruk och har hamnat i konflikt med i stort sett hela sin familj. Men Malin har inte gett upp hoppet om sin vän. Hon tycker om henne, vill hjälpa, men vet inte hur hon ska göra. Hur hjälper man någon som kanske inte vill bli hjälpt? Och vad gör man om man får ett nej?

  Jenny är 19 år och skriver att hon har svårt att bli tagen på allvar. Hon är den som alltid flamsar och skojar bort saker och ting. Också det som är viktigt. Riktigt viktigt. Jenny växte upp med en autistisk syster och tror själv att det kan vara det som gjorde att hon tvingades vara rolig för att få uppmärksamhet från sina föräldrar. Men nu är Jenny trött på den rollen. Finns det några kognitiva knep att ta till? frågar hon Radiopsykologen i sitt brev.

 • Radiopsykologen den 30 augusti, 2012

  Malin har närstående som mår dåligt. Personen är fast i ett alkoholmissbruk och har hamnat i konflikt med i stort sett hela sin familj. Men Malin har inte gett upp hoppet om sin vän. Hon tycker om henne, vill hjälpa, men vet inte hur hon ska göra. Hur hjälper man någon som kanske inte vill bli hjälpt? Och vad gör man om man får ett nej?

  Jenny är 19 år och skriver att hon har svårt att bli tagen på allvar. Hon är den som alltid flamsar och skojar bort saker och ting. Också det som är viktigt. Riktigt viktigt. Jenny växte upp med en autistisk syster och tror själv att det kan vara det som gjorde att hon tvingades vara rolig för att få uppmärksamhet från sina föräldrar. Men nu är Jenny trött på den rollen. Finns det några kognitiva knep att ta till? frågar hon Radiopsykologen i sitt brev.

 • Radiopsykologen den 15 december 2011

  Niklas har drabbats av en utmattningsdepression och äter antidepressiva mediciner. Han tycker att allt är jobbigt, även att gå till affären eller ta en promenad.
  Vad kan han göra för att vardagen ska bli enklare?


  Och så besvarar Radiopsykologen några av de brev som kommit på sistone. Ronny vet inte hur han ska hantera sin väns alkoholmissbruk, Maria menar att hon ofta tolkar sina känslor fel och undrar hur hon kan undvika att känna sig uppäten när dagen är slut och Tess, som nyligen har förlorat sin mamma, förnekar att mamma är borta och förtränger sorgen.

  Lyssna eller ladda ner hela programmet • Radiopsykologen Skärtorsdagen den 21 april 2011

  Birgitta blev bortlämnad till ett fosterhem när hon var tre månader. När hon kom tillbaka till sin ursprungsfamilj var hon några år gammal och hennes biologiska mamma gravid. Birgitta upplevde sin lillasyster som efterlängtad och att systern fick all uppmärksamhet. Det gjorde att Birgitta saknade sin fosterfamilj och kände sig mer älskad i sin fosterfamilj än i sin biologiska familj. Det här präglar Birgitta än idag, och hon har svårt att släppa frågan; var hon ett önskat barn eller ett misstag?

  Bengt undrar i ett brev om förträngda minnen från barndomen kan ge sig till känna som ångest när man är närmare sextio år?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet här.


  Har du några råd till Birgitta eller Bengt? Känner du igen dig i det de berättar?

 • Radiopsykologen den 31 mars 2011

  I juni förra året var Bitte med i Radiopsykologen och berättade om sin pappa som hon inte haft kontakt med på över 20 år. Hon bröt med honom för att hans alkoholproblem gick ut över deras relation och för att hon skulle få kraft att gå vidare själv. Men pappan ville träffa sin dotter igen. Bitte var osäker på om hon vågade göra det, efter alla dessa år. Hon började skriva på ett brev till pappan.
  Vad hände sen? Vi ringer upp Bitte igen.

  Har Du liknande erfarenheter av det som Bitte berättar om? Dela gärna med dig!

 • Julpsykologen den 28 - 30 december 2010

  Julen är familjens högtid. Det är under juldagarna som hela tjocka sjäkten har tid att träffas, äta gott och njuta av att bara vara tillsammans... Eller?

  Hur blir det de jular när allt inte är sådär enkelt som vi kanske skulle önska? När man ligger i skilsmässa, när svärfar börjat dricka eller mormor träffat en ny man som ingen står ut med?

  Lina firade julen tillsammans med sin flickvän och svärmor. Och det blev som det alltid blev - svärmor började frenetiskt storstäda hela Linas hus och Lina kände sig kritiserad och provocerad, men vågade inte protestera. Hon ringer Julpsykologen för att be om råd - hur våga stå upp för sig själv?

  Anders tillbringade julen ensam, i en främmande stad. Han är nyseparerad och berättade i Radiopsykologen före jul om sina våndor inför första julen ensam. Vi ringer upp honom igen för att höra hur det gick...

  Lisa har precis som Anders nyligen separerat. Hon har haft barnen hos sig under julhelgen men nu ska de flytta till sin pappa och för Lisa närmar sig ensamheten... Hon brottas med känslor av misslyckande, övergivenhet och tomhet. Hur ska hon hantera alla känslor?

  I sista delen i serien har Malin Edlund samlat gäster kring sitt bord: Bosse Löthen, författare och fembarnsfar som själv växte upp i en familj som bar på många hemligheter och Teresa Tönisberg, psykolog och komiker, som också hon har kluvna känslor kring julen.
  Tillsammans svarar de på alla de frågor som kommit till programmet under den gångna veckan.  Lyssna också gärna på Tendens, som sänder under samma tema

  Hur var din jul? Känner du igen dig i det som Lina, Anders och Lisa berättar?

 • Radiopsykologen den 9 december 2010

  Malins dotter är alkoholist och de ses inte ofta. Nu när julen står vid dörren frågar hon sig hur det kommer bli detta år, när alla ska samlas igen. Inte bara hon och dottern, utan också barnbarnet som helst inte vill träffa sin mamma. Malin vill hålla alla på gott humör, men vet inte om hon orkar i år igen...  Örjan gråter så gott som varje dag. Han vet inte varför, men känslorna bara kommer över honom. Känslor av ensamhet som han inte förstår sig på. Han har levt ett aktivt liv, har det gott ställt ekonomiskt och känner sig egentligen inte ledsen. Han ringer till Radiopsykologen för att få hjälp att förstå var gråten kommer ifrån.

  Känner du igen dig i det Malin eller Örjan beskriver? Dela gärna med dig!

  Oroar du dig inför julen?

 • Radiopsykologen den 17 juni 2010

  Tjugotvå år har gått sedan Bitte hade kontakt med sin pappa senast. Då var han alkoholist och Bitte bröt med honom för att själv orka vidare i livet. Nu har pappan tagit kontakt igen och Bitte känner sig kluven - ska hon fortsätta att hålla honom borta eller gå honom till mötes?

  För tio år sen förlorade Ingegerd en son i en trafikolycka. Över en natt förändrades hennes liv och sorgen var förlamande. Efter olyckan valde hennes andra son att ta avstånd från familjen. För Ingegerd kändes det som om hon förlorade också honom och hon ringer till Radiopsykologen och frågar vad hon ska göra för att närma sig honom igen.

  Har Du några erfarenheter som påminner om Bittes och Ingegerds, som du vill dela med dig av?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista