• För fyra år sen förändrades Eriks liv totalt. Han var på väg till fjällen med sin vuxna dotter och fru när bilen plötsligt körde av vägen. Erik var den enda i bilen som överlevde olyckan. Idag plågas han av tankar på om han på något sätt hade kunnat förhindra katastrofen. Varför körde han inte själv bilen? Hur kunde han somna minuterna innan? Bär han skuld för att dom dog?

  Signaturen "Fastnad" skriver till Radiopsykologen med frågan: hur går man igenom en skilsmässa på ett skonsamt sätt? Brevskrivaren har bestämt sig för att hon vill lämna sin man men oroar sig för hur han och barnen ska klara av den förändring det innebär. Går det att skilja sig på ett "bra" sätt, undrar hon.

 • Radiopsykologen den 22 mars 2012

  För ett par veckor sen lyssnade Ali på Radiopsykologen och på Ulla, som berättade om sin cancerdiagnos och hur svårt hon tycker det är att berätta för vänner om hur hon känner. Ali, som själv är cancersjuk och vet att han inte har lång tid kvar, vill gärna dela med sig av hur han har gjort för att förbereda sig för den sista tiden i livet.

  Sofia har ända sen hon var liten jämfört sig med andra. Andra som är bättre, mer framgångsrika, som vågar ta mer plats än hon. Den ständiga jämförelsen gör att hon nästan alltid känner sig underlägsen. Hon ringer Radiopsykologen och frågar hur hon kan lära sig tänka annorlunda.

 • Radiopsykologen den 1 mars 2012

  För några månader sedan gick Ullas närmsta vän bort i bröstcancer. Fyra dagar senare fick Ulla samma diagnos. Allt ställdes på ända. Innan hon fick beskedet kände hon sig på topp, friskare än någonsin. Nu vet hon att kroppen är fylld av sjukdom. Men hur gör man för att förstå, fullt ut? Ska man leva på som vanligt eller låta allting stanna upp? Och vem ska Ulla prata med nu när hennes väninna inte finns kvar i livet längre? Hon ringer till Radiopsykologen för att få hjälp att reda ut tankarna och frågorna.

   

 • Radiopsykologen den 23 februari 2012

  Eva är orolig för sin son. Det började efter en utlandsresa, då hon och sonen kom ifrån varandra under en stund. Sen dess har han inte velat släppa sin mamma ur sikte. Eva ringer till Radiopsykologen för att be om hjälp.

  När Karin var 20 år dog hennes mamma. Nu tampas hon med en oro att inte hinna förverkliga sina drömmar innan hon eller någon annan närstående dör. Samtidigt vill hon gärna göra allting "rätt" och inte hasta. Hon skriver till Radiopsykologen med frågan: kan man lära sig tänka bort sin dödsångest?

 • Radiopsykologen den 26 januari 2012

  15-årige Lion var med i våras och berättade om att han blev kallsvettig och fick minnesluckor när han skulle skriva nationella prov. Och om att han drömde om att komma in på ett riktigt bra gymnasium. Har han lyckats bemästra ångesten och blev det som han drömde om?


  Monika väckte starka reaktioner på hemsidan när hon pratade om sin oförmåga att känna sig älskad av sin partner och var rädd att han skulle överge henne. Är de fortfarande tillsammans? Och hur påverkade samtalet i Radiopsykologen deras förhållande?


  Vi hör också soldaten Mats som var med i Radiopsykologen för över ett år sen. Då berättade han om de traumatiska upplevelser han fick när han tjänstgjorde som officer i Bosnien. Har han fått någon hjälp? Vaknar han fortfarande på natten och tror att han har en AK-4 riktad mot sig?

  Lyssna eller ladda ner hela programmet


   

 • Radiopsykologen den 20 oktober

  Linda vill prata om att åldras och om tiden som går. Hon saknar livsgnista, har svårt att motivera sig till att vara social och att ta initativ. Hon förlorade sin man för drygt ett år sedan och det bidrar till att hon tänker mycket på döden och svårigheterna med att bli gammal. Hur kan hon bäst ta till vara på den tid hon har kvar?


  Margareta bär på en tyst skam och sorg, berättar hon i sitt brev. Hon är medelålders men har aldrig haft en långvarig relation till en man. Hon har spenderat mycket tid på sjukhus, har över 40 ärr på kroppen och tror att det påverkar hennes ovilja till närhet. Hur ska hon våga närma sig en man när hennes kropp bär på otäcka minnen efter alla operationer?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet • Radiopsykologen den 25 augusti 2011

  Eva
  jobbar som säljare. Ett jobb som innebär mycket bilkörning. Men den senaste tiden har hon haft svårigheter att genomföra sitt jobb eftersom hon får sådan panikångest när hon sitter och kör. Det har gått så långt så att hon anlitat sin bror som chaufför. Hon ringer radiopsykologen för att höra vad det här beror på och hur hon ska göra för att kunna sköta sitt jobb.


  Fanny
  är 19 år och skriver till Radiopsykologen för att höra om det är panikångestattacker hon har. Vissa kvällar kraschar hela hennes tillvaro, små saker blir stora problem och ibland upplever hon det som hon faller ner i ett stort mörkt hål.

  Lyssna eller ladda ner hela programmet.


  Vad har du att säga om det som Eva upplever och Fanny beskriver?
  Har du ett tips att bidra med?

 • Radiopsykologen den 10 juni 2010

  Varje gång Marias barn reser bort drabbas hon av panik. Barnen är nu vuxna och Maria förstår, i huvudet, att ingenting kan hända dem. Men känslan i magen är en annan. Hon ringer till Radiopsykologen för att nysta i det förgångna - har det hänt henne någonting tidigare i livet som kan förklara panikkänslorna som kommer idag?

  Annie är rädd för nya saker, så rädd att hon undviker att prata med nya människor och innerst inne hoppas att hon inte ska få det där nya jobbet hon sökt. Hon skriver till Radiopsykologen för att be om råd hur hon ska bryta det här mönstret.

  Känner du igen dig i Marias och Annies situation?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista