• Vattentorn, kyrkor med kupoler, stora fönster, frihetsgudinnans ansikte på nära håll inne i museet - allt som är riktigt stort är skrämmande för Lena.  Hon beskriver det själv som en fobi som har blivit värre och värre dom sista åren. Ormfobi och spindelfobi har hon hört människor prata om, men ingenting som liknar hennes skräck och panik. Nu har hon aktivt börjat söka upp en del av sakerna för att konfrontera sin rädsla. Kanske kan det läka det där som finns inne i själen, vad det nu är?
  Gör jag rätt, frågar Lena när hon ringer till Radiopsykologen.

  -Jag är en kille på snart 30 som känner att livet inte riktigt har kommit igång för mig, skriver signaturen "En väntande kille" i sitt brev till Radiopsykologen. Jag kom ut tidigt och är säker på min läggning. Ändå låtsas jag ibland att jag är heterosexuell. Hur ska jag bli den där glada, nöjda killen som är helt engagerad i livet?

  Producent: Anna-Brita Lindqvist

 • Tuulikki  är 72 år och längtar efter hud och intimitet. Hon vill älska, njuta och ge njutning. Är det ok för en kvinna i hennes ålder, undrar hon när hon ringer till Radiopsykologen. Hon försöker trycka ner sin lust men berörings-svälten gör sig påmind mer och mer. Hon har testat att träffa män på olika nätsäjter men upplever att det där ofast handlar om bara sex. Och det Tuulikki allra mest längtar efter är närhet grundad på riktig gemenskap och respekt

  .

  -Varför har jag ingen dröm? Varför vet jag inte vad jag vill bli? 22-åriga Moa är vilsen. Hon skriver till Radiopsykologen med frågan: vad kan jag bidra med, liksom?

 • Radiopsykologen den 10 november 2011

  Kristine
  är ensam mycket - något som gör henne tudelad. Å ena sidan uppskattar hon ensamheten och tycker att hon har ett rikt liv, å andra sidan skulle hon vilja ha någon att prata med vid sidan av jobbet och på helgerna framför allt.
  Hon längtar också efter djupare relationer, kanske t o m en livspartner. Hur ska hon våga öppna sig, något hon hittills bara har gjort inför terapeuter?

  Lyssna eller ladda ner hela programmet


 • Radiopsykologen den 20 oktober

  Linda vill prata om att åldras och om tiden som går. Hon saknar livsgnista, har svårt att motivera sig till att vara social och att ta initativ. Hon förlorade sin man för drygt ett år sedan och det bidrar till att hon tänker mycket på döden och svårigheterna med att bli gammal. Hur kan hon bäst ta till vara på den tid hon har kvar?


  Margareta bär på en tyst skam och sorg, berättar hon i sitt brev. Hon är medelålders men har aldrig haft en långvarig relation till en man. Hon har spenderat mycket tid på sjukhus, har över 40 ärr på kroppen och tror att det påverkar hennes ovilja till närhet. Hur ska hon våga närma sig en man när hennes kropp bär på otäcka minnen efter alla operationer?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet • Eva, som levt ensam i många år, vill prata om kärlek och förälskelse på äldre dagar. Hon vågar inte riktigt ta första steget när hon träffar en man. Ska hon våga uttrycka sina känslor för den man hon träffar nu, trots att hon är rädd att "bjuda ut" sig?


  Rebecca är drabbad av det som hon kallar för "beröringssvälten", berättar hon i sitt brev.
  Hon längtar efter kärlek, ömhet och att ha bra sex tillsammans med en man. Hon upplever att hon har nått en återvändsgränd. Hur ska hon ta sig ur den här situationen?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet.


  Känner du igen dig i det Eva eller Rebecca berättar om? Dela med dig!

 • Radiopsykologen den 2 juni 2011

  En del samtal väcker starka reaktioner. Två av dem har du chansen att höra igen den 2 juni kl 20.03 samt den 3 juni kl 23.30. Ordinarie sändning kl 11.03 torsdag den 2 juni utgår - lyssna på Gudstjänsten istället!

  Mats ringde in tidigare i år till Radiopsykologen. Han har så svåra minnen från sitt liv som soldat i utlandet att han isolerar sig. Dessutom skäms han för att han flera år efter att han slutat jobba, fortfarande lider av posttraumatisk stress. Måste han må så här dåligt?

  Sofia bär på en familjehemlighet och när hon hörde av sig till programmet tidigare i år, undrade hon när och hur hon skulle berätta om den här hemligheten för sina barn.


  Vill du säga något till Mats eller Sofia?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet

 • Radiopsykologen den 28 april 2011

  Helga
  har sedan hon var liten haft ett komplicerat förhållande till mat.
  Hon har vuxit upp i en familj där mamman ville hålla sträng diet och pappan bjöd på godsaker. Det här har medfört att Helga fått svårt att veta hur mycket eller hur lite hon bör äta.
  Ibland har hon frossat, och ibland har hon hållit strikt diet. Hur ska hon undvika att föra vidare det här beteendet till sin dotter?

  Bertil kallar sig för "den andre mannen" i sitt brev, eftersom han har en relation med en gift kvinna som han får komma nära men inte riktigt nära. Han känner sig ensam i staden där han bor, vantrivs på sitt arbete, tröstäter och är deprimerad. Måste han ha det så här?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet.  Känner dig igen dig i det Helga eller Bertil berättar?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista