Veckans gästbloggare

Fram till valet kommer 10 personer att under varsin vecka blogga om och kring valet till sametinget.

 • VECKANS GÄSTBLOGGARE

  Ponerar plötsligt framtiden... tänker... tänker sig vänskap utan ränker, vänner som ändå skänker, till ovänner som ändå tänker, sig ovänner som inte kränker.

 • VECKANS GÄSTBLOGGARE

  Så glimmar den till... blingelibling... Babylons bländande sommarskrud, skimrande blinkande botanik i slutet av tunneln, till brölet av skördare och skotare.

 • VECKANS GÄSTBLOGGARE

  Orden tar slut... snipp, snapp... och vi börjar andas, mentolfrisk luft, börjar vi andas, från isande hav och skyhöga fjäll, börjar vi andas, när orden tar slut.

 • VECKANS GÄSTBLOGGARE

  Försvunnen bland fiskarna i molnen... klick, klick klick... klibbade grånande strån, solslipade leenden, vindpinande urberg, bland gulnande fotografier funnen.

 • Veckans gästbloggare

  Behöver vi skriva om dropparnas fuktiga blipp... blopp... blinkar vi blint mot bägaren, behöver vi skriva om droppens brott på ytan, när det är droppen behöver vi skrika.

 • VECKANS GÄSTBLOGGARE

  Det här är mitt sista inlägg här efter en spännande vecka. Jag ska försöka sammanfatta och avsluta denna färd med att ytterligare peppa både mig och er att fortsätta tänka! Efter att ha kastat mig in i en helt ny värld vet jag nu hur jag ska rösta! Jackpot!

 • Jag har länge varit relativt omedveten om att jag är same. Jag har vetat det rent teoretiskt men jag har inte känt eller förstått det.

 • Veckans gästbloggare

  Idag skriver jag ett inlägg som inledningsvis kanske verkar ha ganska lite med Sametingsvalet eller politik att göra, men jag tror att ni kommer se hur det hänger ihop mot slutet.

 • VECKANS GÄSTBLOGGARE

  Jag ska inleda detta gästbloggande med att klargöra att jag inte har någon stor erfarenhet av politik och inte heller har varit i nära kontakt med den samiska kulturen och språket. I samband med att jag bytte från min fars franska efternamn till min mors samiska började jag fundera på vem jag är, vad som är mitt ursprung och vad det innebär. Jag har successivt ökat mitt engagemang och blivit mer och mer nyfiken.

 • Jag tänkte avsluta mig bloggvecka som utlovat, d.v.s. med en sammanfattande fundering kring valet och också hur jag tycker ni ska tänka när ni lägger Er röst i lådan! (eller helst före!) Jag gör det trots att jag riskerar att fortsätta reta upp vissa kommentatorer med denna HSB attityd! :-)

 • veckans gästbloggare

  Jag tänkte fortsätta mitt bloggande med att ta upp frågor som jag saknar i partiernas valprogram.

 • veckans gästbloggare

  Jag har tidigare skrivit om att politik handlar om att ha ett mål, en vilja att nå dit, och en drivkraft som fortsätter trots motstånd. Idag tänkte jag avhandla den del som också behövs och det är kunskap.

 • Veckans gästbloggare

  Jag fortsätter på den inslagna vägen och analyserar de samiska folkdjupen, och försöker förstå varför de dåliga sidorna så uppenbart blommat ut i sametinget.

 • Veckans gästbloggare

  Jag tänkte börja min gästblogg med att fånga den ”boll” som förra veckans gästbloggare, Ylva Maria Pavval, skickade vidare. Hon avslutade sin bloggvecka med att lämna flera frågor hängande i luften - vilken sort samepolitiker har vi odlat fram och vad händer med nya unga politiker som kommer in i samepolitiken?

 • veckans gästbloggare

  När jag var med i Sáminuorras styrelse utvecklade känslan för hur avgörande det var att bevara engagemang i gruppen genom att stötta varandras initiativ och att fira resultat och segrar ihop. De äldre i gamet lärde mig styrelsearbete och jag förstod att alla inte kunde jobba med allt, men vi kunde se till att den som ville jobba med något hade stöd i gruppen för det som den tyckte var viktigt. Sáminuorra-tiden var kul och viktig för mig, och där är kärnan till mitt engagemang oavsett fråga.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista