• Blommorna vi köpte till Rutenskölds balkong var en doftande engelsk ros, Tam O’Shanter, prydnadsgräs och en staketdruva som också kallas labruskavin. Alla ska gå att övervintra utomhus, i vintertåliga kärl, gärna av frigolit. Annars går det bra att ställa krukan på en bit frigolit och sedan svepa in den med en filt, bubbelplast eller kartong. Täpp inte till toppen, växten behöver andas.

  Om man vill ha ett medelhavstema och ändå slippa olivträd och sådant som måste in på vintern kan man ha ett litet uppstammat träd som silverpäron eller aronia. Smalbladig silverbuske som kan stammas upp till ett litet träd ser nästan ut som oliv men är härdig.

  Eva rekommenderar också klätterväxter som exempelvis murgröna eller en viticellaklematis. Man kan också sätta klockranka eller luktärter på våren och njuta av dem en säsong.

  Dofter är också viktigt, kryddväxter är både lättskötta och härliga att använda i köket. Lavendel- eller rosmarindoft förmedlar medelhavskänsla bara man stryker handen över plantan.

  Vill man förstärka strandkänslan kan en uppstammad tall fungera bra, vill man ha mera lummigt föreslår Eva en hortensia. Den är grön och fin hela säsongen och blommar från juli fram till september. En bra sort är Endless Summer. Den kräver visserligen lite mer vatten en än tall, men är verkligen superfin.

 • Växter som klarar vind och salt, går att hitta vid kusterna vildväxande. Många av dem står även i full sol och vinden utsätter dem för torka. De har därför ofta torktåliga egenskaper, som gör dem perfekta för en stadsplantering, som du inte vill eller kan vattna ofta. Vindtåliga växter hittas också på karga bergsluttningar, men dessa kanske inte är salttåliga.

  Nedan finns listat några arter och släkten (där du hittar flera arter och sorter inom släktet) som är tåliga för vind och salta vindar. Där finns även en liten notis om det finns ätliga delar av växten.

 • Och så tipsar vi gärna, igen, om Lena Israelssons bok Cityodling, där det finns det mesta av det bästa att läsa om såväl avgaser och innerstadsodling.

 • Det har varit en kall vår så här långt, så det vi satte i vår vertikalodling i årets första program, i april, har inte utvecklats så mycket. Men narcisserna och Kungsängsliljorna har blommat över, medan penséerna har tagit riktig fart.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista