• Dansaren och koreografen Clare Guss West jobbar numera med hälsa och dans.
  Hälsa
  Må bra-hormoner frigörs.

  Att dansa kan hjälpa många människor till ett friskare liv. Vi var med på en workshop i Stockholm för personer som jobbar med dans och hälsa för att få reda på var forskningen står.

 • Springtur
  Motion och hälsa
  Små doser stor effekt.

  Det är inte nödvändigt att springa långt och snabbt för att må bättre. Även en kort joggingtur minskar risken att dö i förtid.

 • Mörkt barn med rödprickig rygg.
  Smittsamma sjukdomar
  Försämrar försvaret.

  Mässlingsviruset skapar inte bara allvarlig sjukdom utan kan också i olika hög grad radera ut kroppens eget immunförsvar mot andra sjukdomar, enligt studier i Science.

 • Smak
  Sött, surt och salt.

  Om du tycker att din frukost var lite smaklös, så kanske det beror på vilka bakterier du har i munnen. Det vill i alla fall forskare vid Örebro universitet titta närmre på.

 • Två händer och en spruta som trycks in i magen.
  Barnvaccinering
  Autoimmun sjukdom.

  Vaccination mot rotavirus ingår från och med 1 september i år i det allmänna barnvaccinationsprogrammet i Sverige. Forskning tyder på att vaccination mot viruset kan skydda mot typ 1 diabetes.

 • Två äldre personer håller varandra i handen.
  Alzheimers sjukdom
  Tidigare stoppad studie gör helt om.

  Från att tidigare ha sagt att ett läkemedel mot Alzheimers sjukdom misslyckats, menar nu bolaget Biogen att det är tvärtom - att deras läkemedel aducanumab kan bromsa utvecklingen av Alzheimer.

 • cyklister i köpenhamn väntar på grönt ljus
  Diabetes
  Uppmuntrar hälsosamt leverne.

  Idag lever miljontals människor världen över med diabetes typ 2. I ett globalt samarbetsprojekt försöker nu forskare forma städer som kan bromsa in den ökande diabetestrenden.

 • Unga mamma
  Barnafödande och mödravård
  Studie i fyra länder.

  En ny omfattande studie i tidskriften The Lancet visar att var tredje kvinna upplevde fysiska eller psykiska övergrepp vid sin förlossning i fyra olika låginkomstländer.

 • Bild på Alfred Nobel.
  Nobelpriset
  Drabbar flickor.

  I dag får vi veta vem eller vilka som får årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. Vår medicinreporter Annika Östman hoppas på att det blir en kvinna som kartlagt en ovanligt hjärnsjukdom.