Från lyssnarna

Här är du välkommen att visa det du odlar. Överallt i staden!
Skicka bilder du själv har tagit  till stadsgront@sr.se, gärna med lite text. Obs att vi förbehåller oss rätten att publicera det du skickar oss.

 • Hej!

  Jag skriver med anledning av att jag saknar att odla. Min lilla mörka etta, utan vare sig balkong eller soliga fönster ger dessvärre inte så mycket utrymme för att påta i jorden, vattna och se hur det växer, frodas och blommar. Vad kan jag njuta av i min lilla mörka etta, en halv trappa från gatan utanför? Hjälp mig att ge min lägenhet liv!

  Med vänlig hälsning 
  En vissen fröken

  Eva Robild, vår trädgårdsjournalist, svarar

  Hej "en vissen fröken"!

  Det är inte lätt – men det finns en del krukväxter som står ut med mörkret. Fredskalla är en av dem. Du kan även testa följande:

  Fikus, grönbladig
  Aspidistra
  Bergpalm
  Blomstervagga
  Cissus
  Förmakspalm
  Gullranka
  Moses stentavlor
  Murgröna
  Peperomia
  Silverkalla
  Åderblad

  Det blir främst ett grönt fönster, men grönt och lummigt är inte så dumt det heller. Om du vill odla ätbart, så egna frön eller ha jättemycket blommor så får du gå ut på gården, om ni har någon, eller ägna dig åt gerillagardening, det vill säga odla i smyg på offentlig plats (eller varför inte med hyresvärdens tillåtelse om du frågar!). Sådder är jättesvårt att lyckas med i en så mörk lägenhet som du har. Tänk på att inte övervattna växter som står mörkt! Växterna dricker mindre när de står mörkt än om de växer i ett soligt fönster. Känn efter med fingret i jorden och håll den lätt fuktig, men aldrig blöt. Lycka till!

  hälsar Eva

 • Hej!

  När Familjebostäder sålde sina lägenheter till Stena fastigheter passade jag på att fråga om de inte kunde anlägga odlingslotter till oss hyresgäster.

  Och det gjorde dom! Min är 3x2 meter och jag har bara hunnit sätta potatisen och plantera ut tomatplantorna i år än så länge.

  Men precis som förra året planerar jag att så rödbetor, brytbönor, vaxbönor, morötter och sallad. Jordgubbar och smulgubbar finns också i odlingslotten och en liten kryddgård med basilika, krydd- och apelsintimjan, gräslök och persilja. Sedan har jag en vacker ros och diverse små blommor. Är så glad över möjligheten att odla i mitt hyreshusområde. Odlingslotterna sammanför verkligen människor och jag har pratat med människor från hela världen, tack vare diverse möten över odlingslotten. Spännande möten och berättelser om hemlandets åkrar och Turkiets stora tomater. 

  Skickar med några bilder från min odlingslott så här långt, förhoppningsvis frodas den mer framåt juli och augusti.

  Hälsningar Emmy

 • Mars 2011

  Hej!

  Jag har ett problem som uppstod sommaren 2009 och fortsatte 2010. Insekten "Eldlus" invaderade då min balkong och ser ut att komma tillbaka även i år. Små varelser söker sig redan nu till balkongen när solen ligger på. Vad ska jag göra för att få bort dem? De liknar nyckelpigor men är platta.

  Jag bor på bottenplan, i söderläge. Utanför balkongen växer tagetes men det finns även andra buskar och träd som dessa insekter tycker om, vet inte vad de heter. Har pratat med vår trädgårdsmästare och ordförande i bostadsrättsföreningen. Ingen vet hur man blir av med dem.

  Jag vill förbättra min balkong men kan inte på grund av dessa små djur. Kan ni hjälpa mig? Vad ska jag göra för att få bort dem?

  Vänlig hälsning
  Mona Henriksson

  Karina Brozinic svarar:
  Hej Mona!

  Eldlus är ingen skadeinsekt på växter. Därför har jag inget svar på hur man bekämpar dem. Ser heller ingen orsak till det. De är nyttodjur som äter upp döda insekter och frukter/bär av bl.a. lind och malva. På så vis ”städar” de upp.

  Är det så att du, Mona, upplever dem som obehagliga kanske det kan lättas upp, nu när du har kunskap om dem. Jag tycker att de är vackra. Ja, jag vet att det kan vara knasigt, men jag uppskattar god design och många insekter är snyggt designade. Kolla bara färgerna! Kanske blir det obehagligt om det blir för många. Det är det ju till och med om det blir nyckelpigsinvasion.

  Det du kan ta reda på är om det är lindar ni har och på hösten be vaktmästarna att städa bort frökapslarna med lövblås, så fort de börjar falla av träden. Malvor är fina perenner, men du kan undvika plantera växter inom hela släktet nära dig. Till exempel sommarmalva, myskmalva och stockrosor. Upplys grannar om detta.

  Så här står det på wikipedia om eldlusen:
  Eldlusen påträffas ofta under lindar och på malvor, ofta många tillsammans. Födan består främst av frön från olika växter men också av andra döda smådjur som den suger ut med sina för detta speciellt anpassade mundelar. Även kannibalism har observerats inom arten, då andra eldlöss kan suga ut nykläckta nymfter eller nymfer som nyss ömsat hud. 

  Låt dem inte stoppa ditt odlande och njutande av balkongen i alla fall!!!  ; ) 

  Bästa hälsningar
  Karina Brozinic
  Redaktör och trädgårdsingenjör

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista