Våra odlingar

Här kan ni följa våra odlingsförsök under säsongen. Skriv gärna och fråga om ni undrar över något!

Hälsar
Petra Quiding

 • Södra Sofielund 12 juli 2011

  Vad synd på så fina plommontomater! Och det har hänt förr. Men vad beror det på? Om någon vet, skriv gärna och berätta.

  Istället får vi glädjas åt basilikan som nu är redo att förvandlas till pesto. Och så lite hemmagjord pasta till. Underbar sommarmat! Annars är ju juli en månad att mest  njuta av det man odlat, både att äta av och titta på. Nu ger jobbet resultat ...

  Smaklig spis!
  Petra

 • Södra Sofielund 4 juni 2011

  Basilikan brukar vara vårt paradnummer, trots lusangrepp från alla håll. Men i år har fröerna valt att inte gro, utom i ett par krukor. Fast plantorna ser ut mer som frisésallat eller nåt. Dom doftar och smakar som dom ska, men man undrar …

  Vår odling tar annars semester ett tag, det sköter sig ju själv, det lilla som finns kvar. Mest ser jag fram emot tomater och ståtligt citrongräs, trogna inomhusväxter!

  På måndag hörs vi dock i etern igen. Skriv gärna till oss om programmet, eller om du har frågor om din stadsodling! Bilder är också alltid kul!

  hälsar
  Petra

 • Södra Sofielund 31 maj 2011

  Det enda som överlevde en kort semester är denna, min kapris. Kanske tack vare att vi lämnat den till grannen. Nu har den fått komma fram ur kylskåpet och ska klara sig i vårt inglasade uterum, tunn och gänglig som den är.

  Den behöver nog mycket näring och god omvårdnad om det ska gå att skörda i år …

   Micke

 • Södra sofielund 28 maj 2011

  Nu är det slut. De sista mycelen har torkat ihop, eller kanske möglat, svårt att se. Vi har följt instruktionerna till punkt och pricka så det känns förstås snopet. Eftersom den chica lådan kostade 50 kronor så landade kilopriset på ca 200 kr. Inte acceptabelt förstås. 

  Är det någon som har tips på bättre, och mer hållbara produkter för hemmaodling av svamp så hör gärna av er!

  Nu hörs vi igen på nationaldagen! Den 6 juni handlar programmet om våra träd!

  Hörs då!
  Petra

 • Södra Sofielund 21 maj 2011

  Det enda som visar tecken på tillväxt är koriandern (förutom kaprisen, den hoppas jag fortfarande på) som jag främst odlar för min frus skull eftersom jag själv inte tycker om färsk koriander. 

  I dom andra små kärlen vet jag inte ens om det är mina fröer som gror, eller bara gräs/ogräs. Jorden kommer från den egna komposten och där finns ju allt möjligt som kan gro.

  Den som väntar får se … och medan ni väntar kan ni lyssna på senaste Stadsgrönt, på poden om ni missade programmet i lördags. Det handlar om något större odlingar än min, mitt i stan. 

  Micke

 • Södra Sofielund 16 maj 2011

  Där är dom, lössen. Min tanke att ha kryddan åtskild från de i uterummet fungerade inte. Lössen kom ändå. Förmodligen med plantan. Det var den här basilikan jag köpte i affären eftersom jag inte orkade vänta på min egen att växa. Det var dumt. Nu åker dom ut på gården.

  Skulle väntat på den egna …
  Micke

 • Södra Sofielund 9 maj 2011

  Det mesta av frösådden står nu i egna krukor, eller har fått nya hem hos kompisar och grannar. Som vanligt sådde jag för mycket.

  Ekofröerna var lite av en besvikelse, bara hälften av squashen kom upp, och kanske 70 procent av tomaterna, men de flesta av fröerna till Bärskatta som jag är så nyfiken på kom upp. Och nu växer dom för fullt!

  Kommer ni ihåg latmanstipset? Där man i princip bara klippte upp en påse, färdig med fröer för gräslök och allt. Skulle bara vara att vattna eller fukta ibland. Men påsen är plastad på insidan, så det var stört omöjligt att dosera. Blev sunkigt och rangligt, och har knappt kommit nån vart som ni ser i bildspelet.

  I dagens program hälsar vi på någon som har betydligt större ytor att odla på, närmare bestämt en hektar, och ändå mitt i stan.

  Missa inte det!
  Petra

 • Södra Sofielund 30 april 2011

  Nu har vi skördat dom två första, och vi hade då ett kilopris på ca 500 kr! Dyrt men oj, vad goda dom var!

  Nu kommer nya, så kilopriset minskar, drastiskt får man hoppas. Men dom har fått flytta till badrummet, bananflugorna var inte roliga att ha i sovrummet …

  Till nästa år ska vi leta efter lite mer naturliga svampodlingar, vi får se vad vi hittar. Har du tips om vart vi ska vända oss? Mejla stadsgront@sr.se

  Smaklig spis och vi hörs i etern den 9:e maj
  petra

 • Södra Sofielund 28 april 2011

  Nu blommar det i kylskåpet!! Eller ja, i alla fall har ett litet litet skott börjat visa sig i krukan som så småningom ska sprängfyllas av kapris! Nästan två veckor tog det.

  Nu gäller det att hålla den lilla stackarn vid liv …

  hälsar
  micke

 • Södra Sofielund 21 april 2011

  Jaha, då skulle dom kunna vara klara nu, champinjonerna i garderoben. Men det får nog dröja ett tag till. Under tiden förökar bananflugorna sig i lådan. Men det finns hopp, visst ser dom fina ut!

  Petra i svampskogen

  ps. missa inte nästa Stadsgrönt, då handlar det om just att odla för att äta. Den 9 maj, kl 10.35 i P1

 • Södra sofielund 19 april 2011

  Vem orkar vänta, inte tillstymmelse till basilika i krukorna. Det får bli en kruka från plantskolan, dela och sätta i två krukor. En i uterummet och en i (det förmodat lusfria) vardagsrummet. Mmm!

  Micke

 • Södra sofielund 16 april 2011

  Det går fort nu, som vanligt kanske lite för fort. Dags skola om squashen redan. Och potatisen är i full fart på väg upp ur sin hink!

  Snart dags ta fram sillen!

  hälsar
  Petra

 • Södra Sofielund 13 april 2011

  I år ska vi föda oss själva, istället för lössen, med goda färska kryddor. Planen är att isolera de spröda skotten från resten av våra växter, som är äldre och lite tuffare. Jag har därför satt frösådden i vardagsrummet. Och såklart diskat alla krukor noga.

  Det blir bland annat vårbrodd, ramslök och faktiskt en medicinalväxt – dang-shen. Alla ska egentligen ha lite grus i jorden enligt fröpåsarna, men vi hade ingen så det får duga med sand.

  Jag börjar i liten skala, men slår mig i gengäld på något så exotiskt som kapris. Den ska först stå i kylen en månad!

  Basilika måste man ju ha, det är min absoluta favorit, trots att de brukar dra till sig löss. Men jag hoppas att det ska bli bättre när de står inomhus. Två krukor med basilika, så är det hela klart. Eftersom sådden står i ett norrfönster inbillar jag mig att den behöver extra ljus, så det får bli en lampa stora delar av dygnet.

  Det blir nya bilder så snart något börjar visa sig!

  Micke
  webredaktör

 • Södra Sofielund 11 april 2011

  Trodde aldrig man skulle bli så glad över att hitta "mögel" i sin garderob! Men där är dom, pyttechampinjoner. Fantastiskt.

  Snabbt in i mörkret igen …

  Hoppas ni hörde programmet idag? Låt mig gärna veta vad ni tyckte, skicka brev eller mejl. Och har ni frågor om egna odlingar, eller bilder bara för att njuta av, tar vi väldigt gärna emot dom också!

  Finns det någon grönska i staden ännu?

  Undrar
  Petra

 • Södra Sofielund 7 april 2011

  Tre dagar senare ser det ut så här i lådan, se bilden. Det som ser ut som mögel ska väl vara mycel. Och det ser ju lovande ut! Nu ska det sprejas regelbundet, fuktigt men inte blött, står det i instruktionerna.

  Sedan åker lådan in i garderoben, och allt jag ska göra är att komma ihåg att spreja – och planera för middag på första skörden om ett par veckor.

  God middag!
  Petra

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista