• ostersjosmart

  När Esa-Pekka Salonen, Michael Tydén och Valery Gergiev möttes i början av 2000-talet talade de om Östersjöns miljöproblem och vad man som musiker kan göra för ett friskare hav. Resultatet blev Östersjöfestivalen som förutom att vara en musikfestival i världsklass även är en plattform för samtal om Östersjöns miljö. Samtal som sker både på beslutsfattarnivå och på individnivå.

  Läs mer

 • Esa Pekka Salonen. Foto: Katja Tähjä.
  Esa-Pekka Salonen, dirigent och grundare av Östersjöfestivalen

  Esa-Pekka Salonen berättar om hur idéen med Östersjöfestivalen uppkom:
  – Tidigt 2000-tal ställde ett av mina barn frågan om varför det var algblomming och följaktligen inte gick att bada i havet. Havet i fråga var Östersjön och mitt svar blev: det beror på att man släpper ut så mycket gifter i havet. "Men pappa, är inte det kriminellt?". Svår fråga att svara på...

  – Några kvällar senare var jag och Michael Tydén och Valery Gergiev ute och seglade på Neva. Vi pratade förstås om vårt gemensamma intresse – musiken, men också om Östersjöns miljöproblem och vad vi som musiker skulle kunna göra – idén om Östersjöfestivalen var född.

  Läs mer

 • Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef Stockholm Resilience Centre

  – Östersjön är världens mest förorenade hav. Ändå svävar havsörnar kring min ö, häckar i den urgamla tallen och slår i vattnet efter fisk. Döende hav, levande örnar – så kan problemet sammanfattas.

  – Läget för Östersjön är oerhört allvarligt men havsörnas närvaro visar att miljöproblemen går att lösa. För vi har gjort det förr. 1973 fanns bara 150 havsörnar i Sverige. Idag har vi över 2 500 stycken. Att antalet växt beror på samverkande viljor – forskare identifierade lösningarna, miljöengagerade politiker införde nya lagar, ideella organisationer bedrev opinionsarbete och konkret miljöarbete. Konsumenter valde bort miljöfarliga ämnen, företag ställde om till miljövänligare produktionssätt.

  – Ett sådant femdelat engagemang måste vi få tillbaka! Enskilda individer, forskare, ideella organisationer, företag och politiker måste dra utvecklingen åt samma håll. Bara så kan Östersjön räddas.

 • Per Byman, generalsekreterare Radiohjälpen

  Radiohjälpen samlar i samarbete med Östersjöfestivalen och Berwaldhallen in medel för projekt som syftar till att förbättra miljösituationen i och kring Östersjön.

  – Att arbeta förebyggande mot utsatthet för naturhändelser och för klimatfrågor är något av det viktigaste vi kan göra idag. För varje krona vi satsar på förebyggande arbete så sparar vi minst fyra kronor i katastrofbistånd säger Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman.

 • Sarah Bohman, verksamhetsansvarig, Raoul Wallenberg Academy

  – Vi på Raoul Wallenberg Academy är övertygade om att varje människa kan göra skillnad med rätt kunskap, verktyg och sammanhang. Så börja med dig själv. Vilka vanor kan du ändra redan idag för att bli mer klimatsmart och värna Östersjön? säger Sarah Bohman, verksamhetsansvarig, Raoul Wallenberg Academy.

  – Börja i det lilla, varje handling räknas. Duscha en minut kortare varje morgon, plastbanta ditt hem och åk till återvinningen med dina farliga avfall. Har du svårt att ta första steget är mitt tips att hitta en förebild inom området du kan lära av.

 • Anders Alm, seniorrådgivare Östersjön, Världsnaturfonden, WWF

  – Man behöver  inte göra något spektakulärt  för att rädda Östersjön utan det räcker faktiskt med att ha en vardagsrutin som bidrar till att minska vårt fotavtryck, säger Anders Alm, seniorrådgivare Östersjön, Världsnaturfonden, WWF.

  – Kasta inga konstiga saker i toaletten som mediciner eller hushållskemikalier, fixa toan i sommarstugan så att den uppfyller kraven, använd mindre kemikalier i trädgården, töm båttoan i speciella mottagningsanläggningar, och skräpa inte ner i naturen. Handla miljövänligt, ät mindre men bättre kött och köp inte fisk som kommer från hotade bestånd.  Det bor ungefär 90 miljoner människor i Östersjöns avrinningssområde och om var och en skärper till sig blir det faktiskt bättre, säger Anders Alm.

 • Malin Broman, konsertmästare, Sveriges Radios Symfoniorkester, konstnärlig ledare, Musica Vitae

  – Jag blev så otroligt glad för förra årets inslag, inte minst för att jag lärde mig så mycket. Jag hoppas att årets Östersjöfestival ska få mig att ytterligare tänka till! säger Malin Broman, konsertmästare, Sveriges Radios Symfoniorkester, och konstnärlig ledare för Musica Vitae

  – Jag tror nämligen att det allra viktigaste vi kan göra är att informera, att göra människor medvetna, att påminna varandra om vikten av att ta hand om vår miljö och vår närmiljö – Östersjön. Jag hoppas kunskap leder till att vi äter mindre kött och fisk, att vi återvinner allt vi kan, att vi konsumerar mindre och inser att vi inte kan resa hur som helst. Att vi i det lilla och i det stora ser miljön, bestämmer oss för i vilket skick vi vill överlämna jorden till våra barn, och handlar därefter.

 • Marie Samuelsson, tonsättare

  1. Se till att det du handlar är miljömärkt och hållbart producerat så att det inte har för mycket miljöpåverkan.

  2. Ät lite mindre kött och släng inte ätbar mat. Jordbruket är den enskilt största källan till kväve och fosfor i Östersjön så det gäller att hantera sin mat och matvanor ömsint och varsamt.

  3. Släng inte skräp på marken och plocka upp skräp du hittar, speciellt plast som spolas ner i havet via dagvattenbrunnar. Plast nöts ner till mikroplast som skadar bland annat fisk och fåglar. 

  4. Använd inte smink och hygienprodukter som innehåller mikroplast.

  5. Kissa inte i vattnet, urin innehåller stora mängder kväve och fosfor som bidrar till övergödningen.

  6. Ät mindre torsk från Östersjön. Den mår inte bra, så man kan minska att äta torsk därifrån.

 • ÖSF_HjälpOssHjälpa_2048x1152px_2

  SMS:a VATTEN till 72 999 så skänker du 100 kr till Radiohjälpens fond för Östersjön.

  Du kan även bidra till insamlingen genom att ge en gåva i samband med ditt biljettköp på berwaldhallen.se eller i Berwaldhallens biljettkontor. För varje såld programtidning går 10 kr till insamlingen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista