"Vi ska inte ha register på kvinnor"

3:14 min

Det kommer massiv kritik i dag efter Ekots avslöjande i morse om polisens register över misshandlade och hotade kvinnor. Nu polisanmäler Stockholmspolisen hanteringen av kvinnoregistret. Även tillsynsmyndigheten Datainspektionen inleder en granskning.

Kvinnoregistret: Läs polisens anteckningar i registret

– Det här skulle inte jag rekommendera. Sen kan syftet vara gott, men man ska vara jätteförsiktigt. Och återigen, det är den brottslige gärningsmannen man ska ha fokus på, säger den förre länspolismästaren i Stockholm, Carin Götblad, när hon får se vad som skrivits i registret.

Hon reagerar starkt på formuleringarna i registret, där kvinnor som anmält att de blivit misshandlade beskrivs som exempelvis "mytoman", "psykiskt instabil" och "krånglig".

När Götblad slutade som länspolismästare i Stockholm blev hon utsedd till regeringens samordnare mot våld i nära relationer. Hon säger att hon inte känner till det här registret och påpekar att man inte ska bedriva underrättelsearbete med fokus på kvinnorna.

– Vi ska inte ha register på kvinnor, säger hon.

Polisen i Södertörn i Stockholm, där registrets förts i över tio år, har hela tiden förnekat att det hemliga registret existerar. När Ekot avslöjat den omfattande registreringen av kvinnor som anmält att de blivit misshandlade, är beskedet ett annat från polisledningen. Det här är en databas för att kartlägga gärningsmännen, säger exempelvis polismästaren i Södertörn Christian Agdur:

Sant är att gärningsmännen nämns med namn och personnummer i registret. Men registret fokuserar helt på kvinnornas egenskaper, psykiatriska diagnoser och bakgrund. Någon motsvarande kartläggning av männen finns inte. Trots att polisen officiellt avfärdar kritiken har det i dag alltså blivit känt att polismyndigheten i Stockholm polisanmäler hanteringen av det kontroversiella registret.

Vi har tidigare rapporterat om den ingående kartläggningen av kvinnorna. Vi kan nu också avslöja att den hemliga databasen innehåller mängder med uppgifter även om kvinnornas släktingar och barn.

"Simona har en 12-årig handikappad son i särskolan"

"12-årig son med ADHD samt 19-årig dotter"

"Målsägaren har två söner, den ena tvångsintagen på psyket, William. Den andra heter Gustaf."

Det sista citatet handlar om Beatrice, som vi kallar henne. Så här reagerar hon när hon hittar uppgifter om sin döde son i registret.

– Fy fan rent ut sagt, jag blir bara ledsen. Vad fan har han med det att göra. Det är helt horribelt, säger Beatrice.

Ännu en tidigare högt uppsatt polischef reagerar på Ekots avslöjande. Lars Nylén har varit länspolismästare och Rikskriminalchef. Han säger att det är svårt att se syftet med den detaljerade kartläggningen av de drabbade kvinnorna.

– Vaför gör man det här? Har man någon agenda åt något annat håll än förundersökning och brottsutsattas skydd och stöd? Men det får man utreda vidare, säger Lars Nylén.

Nu har tillsynsmyndigheten Datainspektionen beslutat att inleda en granskning av kvinnoregistret.

– Jag blir väldigt tveksam när jag ser det här och ifrågasätter syftet. Jag blir väldigt tveksam om det här faktiskt följer polisdatalagen, sade Jonas Agnvall, jurist på myndigheten, när Ekot visade honom utdrag ur registret.

Ett längre reportage om Ekots avslöjande sänds i Studio Ett i P1 klockan 17. Vi kan också tipsa om allt extramaterial som finns på Sveriges Radios hemsida. sverigesradio.se/kvinnoregistret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista