Hästgården

Förbund tipsade om läger hos sexdömd ridlärare

3:10 min

Sveriges Ridlägers Riksförbund kände till att en ridlärare som ansvarade för ett ridläger var dömd för sexuella övergrepp. Ändå har förbundet marknadsfört hans ridläger som tryggt och seriöst.

Som Ekot berättat tidigare vittnar flera ridelever om att de ska ha blivit utsatta sexuellt på hästgården efter domen, bland annat i samband med ridläger.

Mamman till en av de elever som säger att de blivit utsatta sexuellt av ridläraren berättar att hon hittade ridlägret till sin dotter på SRR:s hemsida. Sveriges Ridlägers Riksförbund marknadsför ridläger som enligt förbundet ska vara ”seriösa”, ”ansvarsfulla” och ”trygga” för barn och föräldrar.

– Då kom just den här hästgården upp. Och då gick jag in och bokade plats på ett träningsridläger där.

Vad hon inte visste var att den man som var ansvarig för det läger förbundet tipsade om, på nittiotalet dömdes för sexuella övergrepp mot flera ridelever. Hon visste inte det, men SRR som marknadsförde lägret visste att han var dömd.

– Om de känt till det så tycker jag att de gjort ett av de grövsta fel man kan göra. För även om han är dömd och har suttit av sitt straff, en flicka på 14-15 år ska inte behöva hamna på ett sånt ställe överhuvudtaget, säger flickans mamma. 

Sent en kväll flydde senare hennes dotter från ridlägret efter att hon säger att hon blivit utsatt sexuellt av ridläraren. Hon är en av tio före detta ridelever som Sveriges Radio kommit i kontakt med som säger att de blivit utsatta för sexuella övergrepp efter att ridläraren dömdes.

SRR uteslöt först ridlägret när mannen dömdes. Men kort efter började de marknadsföra samma ridläger igen. Och så har det varit till 2016.

Staffan af Geijerstam, styrelseledamot i SRR, säger att de tillät ridlägret vara med för att ridlärarens sambo sagt att hon skulle ansvara för ridlägret.

– Hon skulle stå helt ansvarig för ridlägerverksamheten. Och det bedyrade hon inför styrelsen på SRR och då tog vi tillbaks ridlägret igen.

Men redan i mitten av 90-talet fick SRR reda på att ridläraren var på lägren med barnen. De fick höra att han var i duscharna med barnen. I ett inspelat samtal hörs en chef på SRR ringa till ridlärarens dåvarande sambo för att kontrollera:

Från telefonsamtal:

SRR-representant: Möts man i duscharna?
Ridlärarens sambo:  Nej, det gör man inte.
SRR-representant: Är det så att man kan mötas i duscharna?
Ridlärarens sambo: Nej, eftersom vi har egen dusch och de som går på lägret har en annan dusch.
SRR-representant: Redan sånt tycker jag är bra att höra.
Ridlärarens sambo:Ja.
SRR-representant: Och jag sa precis som jag sa innan till dig att har man tjänat av detta då upprepar man inte en sån här sak.
Ridlärarens sambo: Nej.

SRR besökte efter det här samtalet gården och såg då att ridläraren var där. De fortsatte ändå att marknadsföra ridlägret.

Staffan av Geijerstam säger först att de litade på att ridlärarens dåvarande sambo var ansvarig. Men hon lämnade verksamheten för flera år sedan och skärmdumpar från SRR:s hemsida visar att det är den dömde ridläraren själv som åtminstone efter 2010 stått som ridlägeransvarig på SRR:s egen hemsida.

– Jag vet inte vad jag ska svara på det. Jag vet inte om vi hade kunnat agera annorlunda, om vi hade kunnat utesluta dem beroende på hans inblandning. Det vågar jag inte svara på i dag, säger Staffan av Geijerstam, styrelseledamot i SRR

Hur ser du på att ni varit med och marknadsfört ett ridläger där elever säger att de blivit utsatta?

– Ytterst sorgligt. Jättesorgligt. Tråkigt. Vi hade ingen aning om detta.

 

Har du egna upplevelser att dela med dig av? Skriv till oss: hastgarden@sverigesradio.se

 

Hit kan du vända dig för stöd och information om sexuella övergrepp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista