Jan-Eric Josefsson och en exteriör bild av ett ungdomshem.
Jan-Eric Josefsson, ställföreträdande generaldirektör Statens institutionsstyrelse. Foto: Marcus Ericsson/TT, Statens institutionsstyrelse
Ekot granskar

"Behöver kontrollera våra anställda bättre"

2:40 min

Kontrollerna av anställda på statliga ungdomshem måste skärpas menar Jan-Eric Josefsson, ställföreträdande generaldirektör på Statens institutionsstyrelse. Detta efter rapporteringen om hur tvångsvårdade tjejer utnyttjats sexuellt av anställda män.

– Åtgärden med att begära registerutdrag måste vi komplettera med egna rutiner och naturligtvis också i inledningen av en anställning, iaktta hur nya kollegor och chefer agerar och interagerar med våra ungomdar och klienter. 

I dag väcktes åtal mot en man i 50-årsåldern, misstänkt för bland annat sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Mannen, som nekar till brott, var anställd på ett statligt ungdomshem i Västsverige.

En av dem han misstänks ha begått övergrepp mot är en då 17-årig tjej i tvångsvård, som Ekot träffat, och som vi kallar för Erika.

– Han gjorde det klart för mig att det var han som var i maktposition. "Jag kan ringa till din socialsekreterare och säga att du inte sköter dig", "jag kan göra så att du hamnar i isoleringen". 

Ekot har tidigare i dag kunnat berätta om sexuella relationer mellan anställda och intagna på ett ungdomshem i norra Sverige. Förutom dokumentation Ekot tagit del av, har anställda vittnat om att ledningen inte agerat när de påtalat relationer.

Där menar Jan-Eric Josefsson att även myndighetsledningen kan ha brustit, när det påtalats.

– Naturligtvis är det så att när man underlåter att vidta åtgärder om man har en bekräftad och stark uppgift om att någonting är tokigt, då kan man inte undgå kritik, säger han. 

Jan-Eric Josefsson säger också att att säkerheten för ungdomar och klienter vid Statens institutionsstyrelse aldrig kan garanteras. Men att man gör sitt allra yttersta.

– Garantier är väldigt svårt att ställa ut. Men jag kan försäkra om att all vår personal är besjälade av att göra ett väldigt gott arbete på våra institutioner. Men visst förekommer det att en och annan tyvärr kanske borde tänka över sitt yrkesval om man upplever att man har problem med den här typen av ganska nära relationer som vi också måste använda som ett verktyg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".