1 av 2
Bild från förstasidan på den hemligstämplade promemorian på ISP.
2 av 2
Generaldirektör Anders Ekman Duse, Inspektionen för strategiska produkter. Foto: Catharina Biesèrt/ISP.

Exportkontrollrådet fick visst information

1:56 min

Exportkontrollrådet har fått information vid flera tillfällen om planerna på svensk hjälp med vapenfabriken i Saudiarabien. Det så kallade Simoomprojektet.

Ekot avslöjar

– När det har funnits något nytt att informera om har vi informerat rådet om det hela, ja, säger ISP:s generaldirektör Andreas Ekman Duse.

Vid flera möten?

– Inte så många, men vid några möten.

Exportkontrollrådet finns till för att riksdagens partier ska få insyn i den svenska vapenexporten.

I rådet finns representanter för samtliga partier. Ekot kunde i dag publicera en promemoria som ISP, Inspektionen för strategiska produkter, redovisade för Exportkontrollrådet den 5 maj 2010.

I den beskrivs i detalj hur fabriken skulle byggas och att FOI, totalförsvarets forskningsinstitut. FOI har en framträdande roll.

Men det här var som sagt inte första gången som rådet informerades om projekt Simoom.

Enligt en handling som Ekot har tillgång till skulle ett av dessa tillfällen ha varit hösten 2009 under, den tid FOI planerade att projektet skulle ledas av ett bulvanföretag, SSTI, som genom flera personer hade koppling till FOI. Jan Erik Lövgren är vice generaldirektör på ISP.

– Vi har lämnat information i Exportkontrollrådet om det här projektet, som ett informationsärende. Men i övrigt så har det inte varit något beslut, säger Jan Erik Lövgren.

Det var det som hände 2009, på hösten?

– Ja, det kan det ha varit.

Ni nämnde att FOI ingick i Simoom, antar jag?

– FOI har ju en konsultroll.

Men ni nämnde inte SSTI:s möjliga roll i det hela?

– Jag vill inte gå in i detalj i exakt vad det är vi har sagt.

Miljöpartisten Lars Ångström, som då var ledamot i Exportkontrollrådet kan dock inte minnas att bolaget SSTI nämndes, än mindre att det skulle ha en tydlig koppling till FOI.

– Jag kan inte komma ihåg att jag har blivit informerad om att det är ett privat företag som har startats på initiativ av FOI, av en av de anställda på FOI, för att på så sätt lägga det hela på sidan av. Det har jag aldrig blivit informerad om.

Borde ni ha fått den informationen om det var planerna vid det tillfället?

– Ja, om det var på det sättet så borde jag ha informerats om det. Jag tycker att det är anmärkningsvärt om det har varit på det sättet. Att den informationen har funnits, men inte presenterats på det sättet för Exportkontrollrådet.

Ekot har varit i kontakt med flera ledamöter i rådet. Ingen av dem minns eller vill kommentera om de hört tals om SSTI i rådet.

Inte heller Jan Erik Lövgren kan svara. Men om ISP inte informerade om bolaget SSTI gjorde man fel säger han.

– Om det finns någon form av strukturbild, då berättar man om det naturligtvis.

Eftersom den här strukturbilden, som fanns med på FOI-ansökan, där man beskriver att man ska vara konsult åt det svenska företaget SSTI, då ska man berätta det för Exportkontrollrådet?

– Det borde vi ha gjort i så fall, säger Jan Erik Lövgren vice generaldirektör vid ISP.

  

Riksdagspartierna blev informerade

Bild från förstasidan på den hemligstämplade promemorian på ISP.

#text=5004426#Hemliga dokument avslöjar att alla de dåvarande riksdagspartierna informerades om det planerade bygget av vapenfabriken redan våren 2010.

Bo-Göran Bodin Daniel Öhman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista