Kontrollmyndighet kritiseras efter Saudiuppgifter

2:34 min

Nu kommer kritik från inblandade politiker mot ISP, den myndighet som mörkade att Saudiarabien var inblandat i blodiga strider när politikerna informeras om det planerade fabriksbygget i diktaturen.

– Jag är oerhört besviken, det här innebär att myndigheten ISP vilseledde Exportkontrollrådet. För egen del säger jag nej till den här affären eftersom Saudiarabien är en av världens värsta förtryckarstater. Att utelämna information till övriga parlamentariker är mycket allvarligt, säger Lars Ångström, Miljöpartiets ledamot när ärendet prövades.

När politikerna i det så kallade Exportkontrollrådet, som är det organ som ska hjälpa till vid prövningen av känsliga vapenaffärer, informerades om den saudiska vapenfabriken saknades avgörande information.

I den promemoria ISP skrivit inför mötet med parlamentarikerna slog myndighetens säkerhetspolitiske rådgivare Thomas Tjäder fast att vapenexport är utesluten om mottagarlandet är indragen i en väpnad konflikt.

Några rader senare konstaterade Thomas Tjäder att inget hindrade vapenexport till Saudiarabien, landet var inte inblandad i någon väpnad konflikt.

Men som vi avslöjat i dag mörkade Thomas Tjäder att Saudiarabien sedan några månader var inblandat i en blodig konflikt i grannlandet Jemen. Saudiska plan bombade byar nära gränsen, flera hundra civila dödades under striderna, bland annat när ett sjukhus attackerades.

I Ekot i morse försvarade ISP:s säkerhetspolitiske rådgivare Thomas Tjäder sitt agerande med att bombningarna faktiskt inte skedde i Saudiarabien utan i grannlandet Jemen.

Tone Tingsgård från Socialdemokraterna är kritisk och säger att det är avgörande att ledamöterna får korrekt information.

– Vi ska bilda oss en uppfattning om hur det regelverk som vi har ska kunna tillämpas på ett bra sätt och då måste vi självklart ha riktig information, säger Tone Tingsgård.

Else-Marie Lindgren från Kristdemokraterna säger att ledamöterna alltid har möjlighet att rådfråga även UD om situationen i mottagarlandet, men hon säger att hon inte kan minnas att de saudiska bombningarna någonsin nämndes.

– I det här fallet kan jag inte erinra mig att någon ledamot ställde de frågorna till UD, säger Else-Marie Lindgren.