Man håller ner en kvinnas arm mot en kudde.
Foto: Emelie Rosén/Sveriges Radio.

Friande våldtäktsdomar väcker kritik

Åklagarmyndigheten: Frågan är svår att hantera
2:11 min

Flera av de friande domarna får skarp kritik från oberoende experter som menar att det i flera fall inte finns något som talar för att mannen faktiskt sov. Och frågan är svår att hantera, medger Åklagarmyndigheten.

– Det svåra med invändningar om sexsomni är att sexsomni existerar på riktigt, så det är en invändning vi måste ta ställning till och bemöta, säger Karin Lundström-Kron från Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg.

– Vi måste utreda vad som talar för det och vad som talar mot det, och som alltid med den här typen av frågor kan man aldrig få ett svar svart på vitt.

Domstolen får därför i stor utsträckning förlita sig på den expert som vittnar under rättegången, säger Karin Lundström-Kron.

Sammanlagt har Ekot granskat 18 fall från de senaste sex åren, då män som åtalas för våldtäkt hävdar att övergreppet måste ha skett i sömnen, och att de därför ska frias eftersom det inte fanns något uppsåt till brottet.
Vid tio tillfällen frias mannen, och i fem av fallen frias mannen enbart utifrån att rätten anser att han kan ha sovit.

Men när Ekot låter oberoende experter granska de friande domarna tycker de i flera fall att det inte finns någonting, eller väldigt lite, som talar för att mannen faktiskt sov.

En av experterna är Carlos Scenck, ledande forskare inom sexsomni och professor i psykiatri vid University of Minnesota

– Inget stämmer överens med sexsomni i det här fallet, säger han.

Att sexsomni finns har forskning på området kunnat visa. Men det rör sig oftast om onani eller tafsande i sömnen. De få fall av fullbordade samlag som studerats medicinskt och publicerats i forskningslitteratur har alla varit samlag med en partner. Så att Sverige friat flera män från våldtäkter utifrån att det kan ha skett i sömnen sticker ut, enligt en annan sexsomniforskare, Mark Mahowald, också han från USA.

– Sexsomnifall som är riktiga samlag är väldigt, väldigt ovanligt, säger han.

En av de som blivit utsatt för en våldtäkt då rätten menar att mannen kan ha sovit är Lina. Hon önskar att det kunde bli klarlagt hur det faktiskt var. För i dag känns uppgifterna alldeles för osäkra.

– Jag tycker att det är förnedrande som kvinna att en man kan bli friad från en våldtäkt med det här försvaret, när det inte finns säkra källor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".