"Man gör stora pengar på asylsökande"

1:50 min

Att någon berättat för en asylsökande vad hen borde säga är ingenting nytt, menar Ekots migrationskorrespondent Alice Petrén. Däremot överraskas hon av omfattningen och systematiken i de köpta asylberättelserna.

– Det som är nu är en business, man gör stora pengar på att säga till en asylsökande att köpa paketet, säger hon.

Tidigare i dag har Ekot berättat om falska asylberättelser som marknadsförs helt öppet på flera sajter. Ekot granskning av sajterna visar att personerna bakom dem har tagit betalt för att hjälpa asylsökande att få uppehållstillstånd i Sverige på oärliga sätt.

Alice Petrén har rapporterat om migrationsfrågor för Ekots räkning från många olika länder i världen. Om falska asylberättelser säljs i färdiga paket även utanför Sverige vet hon inte, men hon hon spekulerar:

– Jag vet faktiskt inte hur det ser ut i andra länder, men det är väl sannolikt att man gör det på andra ställen också. Det är väldigt systematiskt det som berättas nu. Det har varit känt i årtionden att man kan få berättelser och man kan få färdiga paket, men det här är någonting helt annat.

Tror du att Sverige skiljer sig från andra länder när det gäller just den här systematiken?

– Sverige har varit väldigt attraktivt att söka sig till. Väldigt många har kommit hit om man jämför med andra länder i Europa, det bidrar kanske till att de här paketen är väldigt genomtänkta just för Sverige.

– Det som jag överraskas över är inte att man kan köpa de här paketen, däremot att man får en hel berättelse. Vi hör om personen som tar över en blogg till exempel där det redan pågått aktiviteter. Han tar över och gör nya aktiviteter på den här sidan så att det ska se väldigt gediget ut. Riktigt så omfattande och så gediget tror jag inte har varit tidigare. Däremot har man nog kunnat få höra "säga att du är så här" och "säga att det är så här för dig, då går det nog lättare".

Hon säger att hon tror att tipsen som asylsökande tidigare har fått i många fall har kommit från människor som känner sympati. I andra fall advokater, som vill bli populära hos sina klienter.

– Det som är nu är en business, man gör stora pengar på att säga till en asylsökande att köpa paketet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista