Ingen fälldes för bombdådet på Axel Adlers gata.
Ingen fälldes för bombdådet på Axel Adlers gata. Foto: Thomas Johansson/TT

Viktiga bevis i bombmål efterfrågades redan i tingsrätten

"Jag förstår inte alls. Har man bevisning tar man väl upp den"
2:25 min

Ekot har tidigare berättat att hovrätten inte fick se viktig bevisning mot en av de åtalade nazisterna i en bombrättegång i Göteborg. Ekots granskning visar också att den här bevisningen efterfrågades redan i tingsrätten.

Det handlar om ett sprängdåd mot ett flyktingboende den 5 januari 2017 där en städare skadades svårt. I rättegången hävdade Säpo och den ansvarige åklagaren att man genom teknisk övervakning kunde binda nazistledaren Viktor Melin till köpet av äggklockor i Coopbutiken på Backaplan i Göteborg. Äggklockorna var identiska med en äggklocka som använts i bomben.

I tingsrätten fälldes Viktor Melin för sprängdådet, men domaren, rättens ordförande, ville fria. Han skrev:

”Någon redovisning av hur denna tekniska övervakning har genomförts har dock inte presenterats och därmed kvarstår tvivel om Viktor Melin tidsmässigt är kopplad till Coop Backaplan vid tiden för inköpen.”

Domen överklagades till hovrätten, men kammaråklagare Mats Ljungqvist ser inget skäl att mer utförligt redovisa resultatet av den tekniska övervakningen. 

– Det materialet vi presenterade i tingsrätten presenterade vi också i hovrätten på ungefär samma sätt, i princip.

I hovrätten räcker bevisningen inte till. Viktor Melin frias. Men varför åklagaren valde att inte ta med redovisningen av den tekniska övervakningen, det har de experter Ekot talat med svårt att förstå.

– Det förstår jag inte alls. Har man bevisning så tar man väl upp den. Man vill väl att nån ska fällas. Om man dessutom efterfrågat just den bevisningen, som man påstår finns, säger Ingrid Helmius, lektor i rättsvetenskap på Uppsala universitet.

Men det visar sig att att inte ens åklagaren fått ta del av redovisningen av den tekniska övervakningen som Säpo utfört. Den var för hemlig ansåg Säpo.

– Det material som jag fick del av är det som i finns i förundersökningsprotokollet, säger Mats Ljungqvist.

Varför har inte du fått se de rapporterna från den tekniska övervakningen, det är väl ganska väsentlig information för en åklagare? 

– Det är så här att när det gäller själva spaningsmetoderna, så är det metoder som omfattas av sekretess. Så inte ens jag som åklagare har någon egentlig nytta av att få reda på exakt vilka metoder som använts.

Ekot har sökt Säkerhetspolisen för en intervju men de har avböjt.

Bomberna i Göteborg

Syndikalisternas lokal Övre Husargatan 11 november 2016. Materiella skador, inga personskador.

Flyktingboendet på Lilleby camping. Bomben placeras enligt åtalet ut tidigast den 30 december 2016 och hittas 25 januari 2017. Bomben har inte exploderat.

Flyktingboendet på hotell Formule 1 på Axel Adlers gata 5 januari 2017. Städaren Lamin Bojang skadas svårt.

Dom i hovrätten för Västra Sverige 22 september 2017:

Viktor Melin döms till fängelse i 6 år och 6 månader för allmänfarlig ödeläggelse (bomben mot Syndikalisternas lokal på Övre Husargatan) och försök till allmänfarlig ödeläggelse (bomben mot Lilleby camping). Åtalas även för bomben på Axel Adlers gata, fälls i tingsrätt men frias av hovrätten.

Jimmy Jonasson döms till fängelse 2 år och 6 månader för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse (bomben mot Lilleby camping.) Åtalas även för bomben på Axel Adlers gata, fälls i tingsrätt men frias av hovrätten.

Man 21 år, Viktor Melins kompis som bland annat var med honom på Lilleby camping på nyårsnatten, döms till fängelse till 1 år och 10 månader för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse (bomben mot Lilleby camping).

Relaterat

Mer om Göteborgsbomberna och Säpo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".