Telia Sonera:

"Vi visste inget om avtalet"

Som Ekot avslöjade på onsdagsmorgonen har Ericson betalt minst 3,2 miljoner dollar i provision till en styrelseledamot i Turkcell i utbyte mot lukrativa affärskontrakt. Telia Sonera är storägare i Turkcell och reagerar nu kraftigt på Ekots uppgifter och tänker inleda en granskning av det inträffade.

– Vi kommer givetvis att titta närmare på det här, säger Jan Henrik Ahrnell, chefsjurist på Telia Sonera.

Våren 1998 skriver Ericsson på ett avtal med handelsagenten Avor Investment Company. Om handelsagenten ser till att Ericsson får vara leverantör åt Turkiets största mobilteleoperatör Turkcell även det kommande året, ska Avor Investment Company få en provision på tio procent.

Kontrolleras av Turkcells storägare
Ekots granskning visar att Avor Investment Company är ett brevlådeföretag i Panama som i själva verket kontrolleras av Mehmet Emin Karamehmet, storägare och styrelseledamot i Turkcell.

Men Turkcells styrelse fick aldrig någon information om Karmehmets dubbla roller. Det säger tre av de dåvarande styrelserepresentanterna till Ekot. En av dem är Esko Rytkönen, som representerade finska Sonera, den andra storägaren i Turkcell.

Jan Henrik Ahrnell, chefsjurist på Telia Sonera, ser allvarligt på det inträffade.

– Vi har ingen information om något sådant avtal.

Hur ser du på att styrelsen inte har informerats om detta?

– Är det så att någon delägare är involverad så vill styrelsen självklart känna till det.

Han säger att innan de vidtar några åtgärder, måste de undersöka om det verkligen är så att Karamehmet har fått en kickback av Ericsson.

– Rent generellt är det inte acceptabelt om en delägare i ett joint venture i hemlighet träffar ett avtal om kickbacks.

Varför är inte det okej?

– Man vill alltid se till att de inköp som joint venture-bolaget gör är det bästa för bolaget.

Ericsson fick under det året avtalet gällde beställningar av Turkcell på 820 miljoner dollar och enligt dokument som Ekot tagit del av har Ericsson via en mellanhand betalt ut minst 3,2 miljoner dollar till Avor Investment Company.

Avvisar kritiken
Ericssons ledning har hittills inte velat svara på några frågor men skriver i ett pressmeddelande i dag, onsdag, att man inte har gjort något fel. Inte heller Karmehmet har velat svara på några frågor.

För en månad sedan avslöjade Ekot att Ericsson via handelsagenter betalat miljonbelopp till en minister i Oman och en parlamentsledamot i Algeriet.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista