Timothy Landon.

Storföretag nyttjade hemligt nätverk

Ekot kan på onsdagen avslöja att tre svenska storföretag har fått hjälp av samma hemliga internationella nätverk med att smuggla vapen och slussa pengar till politiker och makthavare i syfte att få lukrativa affärskontrakt.

Nätverket leddes av en kanadensisk miljardär med kopplingar till Persiska viken med smeknamnet den vite sultanen.

Bland företagen som fått hjälp av nätverket finns de svenska företagen Bofors, Saab, Ericsson samt brittiska BAE system ett företag som nu utreds för mutbrott i tio länder.

Tre skandaler
Det finns ett hemligt slutet agentnätverk, ett nätverk som hjälper internationella företag med den typen av affärer som inte tål dagsljuset. Ekot har tillsammans med SVT:s Uppdrag granskning kartlagt det här nätverket och vi hittar en koppling mellan tre stora svenska företagsskandaler.

  • Vapentillverkaren Bofors smuggelaffär till Oman i början av 80-talet.
  • Saabs misstänkta miljonmutor vid försäljningen av Jas gripen till Ungern och Tjeckien.
  • Ericssons misstänkta miljonmutor till en minister i Oman.

Tre skandaler men samma nätverk av agenter

Att samma grupp agenter har anlitats i affärer som misstänks vara brottsliga av flera svenska företag kan tyda på att företagen hjälper varandra med den här typen av kontakter.

– Det reser frågan på vilka förutsättningar man rekryterar sina konsulter. Varför anlitar man just vissa personer? Det kanske är så att det inte finns så många personer man kan anlita för den här typen av transaktioner som är av arten mutor, säger överåklagare Christer van der Kwast på riksenheten mot korruption.

Högkvarter i Genève
Nu har vi lyckats spåra två av agentnätverkets högkvarter. En förvaltningsbyrå i Genèves fashionabla affärsdistrikt och ett finansbolag på Duke Street i London.

Vår granskning visar att bägge högkvarteren har en nära koppling till en före detta underrättelseofficer i Oman, miljardären Timothy Landon, död sedan ett halvår tillbaka.

En av hans mångåriga medarbetare heter Egon Kiss- Borlase en drygt 70-årig finansman med ungerskt påbrå bosatt i Genève. Han var inblandad i att slussa tolv miljoner kronor från Ericsson till ministern i Oman. Men han vill absolut inte tala med Ekot.

– I don’t know what are you talking about.

Landon är länken 
Han förnekar till och med att han jobbat för Timothy Landon trots att det finns officiella dokument som bekräftar detta.

Hans kollega Peter Sullivan som var med och slussade tolv miljoner från Ericsson till en omansk minister i slutet på 90-talet arbetar idag på det företag i London som vi lyckats spåra till det hemliga nätverket och Timothy Landon.

Länken till Jasaffären är att Timothy Landon också ägde Valurex, det bolag som anlitades av Jas Gripenkampanjen i Tjeckien och Ungern. Agenter knutna till Valurex misstänks ha betalt ut mutor.

Valurex europeiska hemadress är familjen Kiss Borlases förvaltningsbyrå i Genève.

Boforsaffären
Redan i början på 80-talet hjälpte Timothy Landon svenska Bofors att smuggla en kanon till sultanen i Oman. En del i den så kallade Boforsaffären. Det berättar Ekots källor.

John Beasant, brittisk författare och Omanexpert säger att sultanen ville ha kanonen och Landon såg till att han fick den.

– He wanted the boforsguns and it is believed that the government in Sweden objected to this deal. But in the event of course he got them and Landon played a pivotal role in seeing that that came to pass.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Vi har sökt Saab BAE och Ericsson för en intervju men utan framgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista