Ericssonchefer frikända i hovrätten

Svea Hovrätt frikänner de fem Ericssondirektörer som har stått åtalade för att ha dolt miljardutbetalningar till handelsagenter utomlands för tio år sen. Därmed fastställer hovrätten tingsrättens tidigare frikännande av de fem.

Hovrätten anser att åklagaren inte har klarat av att visa att Ericssons bokföringsskyldighet har åsidosatts för att komma undan skatt.

I pengar handlar målet om 3,7 miljarder kronor, som betalades ut till 33 olika serviceföretag och betalningsförmedlare under slutet av 1990-talet.

Ericssons kommunikationsdirektör Henry Stenson säger att det finns flera slutsatser att dra.

– De saker som nu har avhandlats, handlar om att det var dålig ordning och reda under 1998-99 i en del av verksamheten. Och vi ändrade ju på alla de rutiner som fanns runt det här år 2001. Men en slutsats är att dålig ordning inte är straffbart, utan dålig ordning är dåligt.

– Men den viktigaste slutsatsen av allt detta är att de fem personer som genomlidigt den här jättelånga processen på fem sex år och varit anklagade för saker, att de och deras familjer nu kan andas ut och konstatera att det var inget fel begånget. Det är det viktigaste, säger Henry Stenson, Ericssons kommunikationsdirektör.

Hovrätten, liksom tidigare tingsrätten, anser att det inte går att visa att fakturorna är falska eller så bristfälliga att de åtalade kan dömas för försvårande av skattekontroll.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista