• Simon J. Berger (bosatt i Malmö och Stockholm) är skådespelare på Dramaten, men det är i egenskap av P3 Kultur-lyssnare han har hört av sig med två enormt fina teckningar. För att bidra till vår kollektiva superserie Jantelagens väktare valde Simon att teckna en tudelad karaktärsskiss av Järnmannen – hur han ser ut i mansform och vad som sker då han låter sin hud bli till järnmalm!

  Simon bifogar lite notater om Järnmannen:

   - Går gärna barfota i skog och mark (och varsomhelst för den delen)

   - Dålig hållning, huvudet mellan axlarna

   - Breda axlar, korta ben.

   - Jeans och falurött linne.

   - Har pannlampa när det ska räddas folk ur gruvolyckor

   - Ler sällan. Pratar så lite som möjligt.

  AWESOME. Visst blir du också sugen på att bidra till vår superserie? Det kan du! Rita en ruta, vilken du vill! För att hitta instruktioner:

  Kontakt med Simon? Han finns till exempel i

 • För att kunna teckna ruta 32 var Kerstin Reinholdsson i Sundbyberg först tvungen att teckna en karaktärsskiss av Göttmosarn, eftersom en sådan ännu inte hade skickats in! Vi får därmed två flugor slagna i en smäll, och får både utseendet på en karaktär bestämt och en till ruta i vårt epos! Kerstin bifogade också en lite tydligare karaktärsbeskrivning – genialt! Utropa vi i tacksamhet! och inbjuder härmed er alla till liknande utsvävningar:

  Göttmosarn

  Kön: Man

  Ålder: 25 år

  Namn: Linus Jonsson

  Yrke: Varvsarbetare

  Född i Göteborg

  Krafter: Superstark, väldigt hög smärttröskel, men är dock inte okänslig mot smärta.

  Övrigt: Som barn var Linus en liten och klen person. Kronprinsessan Victoria invigde en idrottsarena och sa till skolbarnen att man måste träna för att bli stor och stark. Linus var då 12 år och tog ett väldigt intryck av kronprinsessan. Han började träna styrketräning och för att bli stor och stark tog han anabola steroider. Steroiderna reagerade kraftigt på Linus kropp och förvandlade honom till en superstark människa på 2,5 m. Han har sedan mötet med Victoria varit djupt förälskad i henne.

  Hurra! Kerstins hemsida hittar du . Vill du också vara med och skapa Sveriges kollektiva superhjälteserie Jantelagens väktare? Det kan du! Hur?

 • P3 Kultur har den stora äran att presentera en ruta i vår kollektiva serietidning Jantelagens väktare tecknad av självaste , upphovsman bland annat till den aktuella serieromanen August Strindbergs Inferno! Fabian har valt att teckna ruta 23 och att göra det i färg. Vilken tecknar du? Ladda hem manus och bildmanus  och välj vilken som helst (utom rutorna 23 och 27, som redan är tecknade!) 

 • I vårt kollektiva serieprojekt (läs mer om hur det fungerar och om hur just du kan vara med ) bestäms ju karaktärernas utseende så, att den första som mailar in en bild får bestämma hur hon eller han ser ut. Det gäller också om två personer, som här, har epostat oss karaktärsskisser med bara några timmars mellanrum! Den här gången tänker jag mig dock att bägge visionerna kan fungera samtidigt!

  Linn P skriver: "Hej P3 Kultur, och tack för att ni ger ett annars rätt monotont arbete lite själ. Här kommer mitt bidrag till superhjälteserien, en lite hafsig förslagskiss till "En svensk tiger". Keep up the good work (och gör ett program om dubstep snart)!"

  Dubstepbehovet har vi lagt bakom örat och skissen är förstås inte alls hafsig – se den ovan! Notera de fina detaljerna, som ""-spännet på bältet!

  Bara några timmar senare mottog vi ett brev från Monica Bjerkenstedt: "Skickar med en skiss på hur jag föreställer mig att den svenske tigern ska se ut i er serie. En rätt stilig man i 30-års åldern som drar på sig en schysst bodysuit. När han klär av sig den är kroppen en gammal mans med lös och hängande hudkostym och födelsemärken som lever sitt eget liv..."

  Det här är en briljant detalj. Säg att Svensk Tigers muskler på konstgjord väg hållits spänstiga i kryotanken. Betyder det automatiskt att också hans hud är ungdomlig och fräsch? Kanske inte! Jag gillar också att den swingpjattiga looken på hans privata kläder, som ju härrör från 1940-eller 50-talet, och den käcka mustaschen.

  Rent fysiologiskt har ju Tigerns kroppstyp förändrats något mellan bilderna, men det är inte ovanligt i superhjältesammanhang (tänk tex på den tanige doktorn som förvandlas till den muskulöse åskguden Thor, eller på den vanlige soldaten som genom ett särskilt serum utvecklades till Captain America). Kanske hade även Svensk Tiger en mer dansarliknande fysik före det svenska vapenprogrammet satte klorna i honom.

  Nu har vi alltså etablerat utseendet på En svensk tiger, ,  och . Kvar finns bland andra SÄPO-joggaren, livvakten, Göttmosarn och Järnmannen! Vem tecknar du? Ladda ner bildmanus och textmanus , fantisera, plita ner och skicka in!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista