• Martin Dyfverman möter Agneta Söderdahl, Fårös präst.

  Prästen på Fårö, Agneta Söderdahl, kom att bli vän med Ingmar Bergman under hans sista år.  Första mötet skällde han på henne. Men sedan kom han till hennes gudstjänster - det var 70 år sedan han gjorde något sådant. Hon fick "tumma" på att också begrava honom.

  Men det senaste året har varit tumultartat. Hennes prästtjänst drogs in och invånarna protesterade högljutt.

   - Jag kan jazza med mina församlingsbor, men när jag är präst är jag det fullt ut, säger hon bestämt till Martin Dyfverman på sin gård på Fårö.

 • Martin Dyfverman möter Ylva Wilhelmsson

  Efter 35 års jobbande som sjuksköterska, ibland med ansvar för flera avdelningar på storsjukhus, har Ylva Wilhelmsson fått börja om från början.

  Hon har känt på hur det är att vara i "utanförskap".

  -Men jag gillar inte det ordet. Ingen borde få vara utslagen!

  Hon gillar i stället uttrycket, att det är de "inslagna" som ska ut! Pröva på hur det är att leva på 2 000 kronor i månaden, säger hon. Efter a-kassa och sjukskrivningar har hon nu fått en timanställning som springvikarie.

  -Jag känner mig som en hund som ligger under bordet och längtar efter att nån ska ropa på mej - och bruka mej!

   Martin Dyfverman möter henne hemma i lägenheten i Sundbyberg.

 • Martin Dyfverman möter skådespelarparet Anja Landgré och Kenneth Risberg.

  Berömda föräldrar har hon (Nils Poppe och Inga Landgré) Berömd dotter har han (Fanny Risberg) Själva har de slagit sig ner långt från både berömmelsen och storstaden.

  Anja Landgré och Kenneth Risberg berättar hur de funnit hur man vårdar både ett annat liv och den lust som måste bära yrket.

  De har sitt första "riktiga" hem tillsammans vid bergslagssjön Snyten. I sommar spelar de friluftsteater i närbelägna Norberg.

    - Det är också en karriär, att hålla sig kvar när man är över 60, säger de skrattande.

  Martin Dyfverman träffar dem på verandan med utsikt över sjön, lodjur och katten "Blixten".

 • Martin Dyfverman möter Sven-Bertil Taube.

  Över de 70 har Sven-Bertil Taube tagit tillbaka den papparoll han missade när han sjöng, skådespelade och seglade igenom livet. Han uppmuntrar sin 16-årige son Felix som komponerar och sjunger på det vita pianot i huset i Fulham i London.

  Vissjungande är en intim konst. Och poesin - det är livets mening, säger Sven- Bertil Taube, inspirerad av sin far Evert.

   När synen sviker är det filmrollerna som gett mycket beröm.

   - Jag lärde mig hur man kan tänka för att ansiktet ska tala, berättar han för Martin Dyfverman, som även får ett musikaliskt smakprov från Felix Taube.                       

 • Katarina Hahr möter serietecknaren Charlie Christensen .
  - Jag började rita mina serier som 5-åring när jag satt ensam på mitt rum.
  Sommarsamtalet 18 juli kl 10.03 i P1 repris 18 juli kl 00.30 samt 23 juli kl 19.03.

 • Katarina Hahr möter skådespelaren och regissören Staffan Westerberg .
  -Jag tror att man ljuger om sin barndom ,men summan av kardemumman gör att det blir sant för en själv .

  Det berättar Staffan Westerberg i ett samtal där vi också  får höra hur han som 5-åring satt ensam i barnkammaren och fantiserade ihop dockteater i sorgen efter sin storebrors död.

  Sommarsamtalet 11 juli kl 10.03 i P1. Repris 11 juli kl 00.30 samt 16 juli kl 19.03.

 • Katarina Hahr möter Dramatenchefen
  Marie-Louise Ekman.

  - Jag har som en formula, en skyddsmask. Mitt utseende och mina kläder är min yttre spelplan, säger Marie-Louise Ekman.
  Samtalet handlar också om hur det var att växa upp i ett hem där det var ett himla liv. Händelser som senare kommit att påverka hennes beslut som mamma och yrkeskvinna.

 • I första programmet 27 juni möter Katarina Hahr Dramatenchefen Marie-Louise Ekman i  ett samtal om hur det var att växa upp i ett stormigt hem och hur det har påverkat henne både som konstnär och förälder.

  4 juli möter Katarina Hahr författaren Carina Rydberg som berättar om hur trött hon är på allt tjat om barndomen. Det tynger henne inte längre att hon blev mobbad som liten.

  Serien sommarsamtalet fortsätter 11 juli med skådespelaren och regissören Staffan Westerberg som säger att man ljuger om sina minnen, men att summan av kardemumman gör att det blir sant för en själv. Hans dockteater växte fram i barnkammaren i sorgen efter hans storebrors död.

  18 juli hör vi serietecknaren Charli Christensen. Han berättar om hur han tidigt börjar rita serier och hur det var  när han sökte upp sin pappa som 18 - åring och hur pusselbitarna föll på plats. Katarina möter honom i den lägenhet på söder i Stockholm där han satt i badkaret och uppfann Arne Anka.


  Den 25 juli tar Martin Dyfverman upp stafettpinnen och möter i första samtalet skådespelaren och sångaren Sven-Bertil Taube. Han har då firat taubarnas 50-årsjubileum (!) på Gröna Lund i Stockholm och avslöjar hur han gör vissjungande och film till intim konst.

  Den 1 augusti är det dags för ett inte lika känt skådespelarpar: Anja Landgré och Kenneth Risberg. De har valt att vårda sin kärlek och lust till jobbet bland annat genom att bo enkelt, men vackert vid Bergslagssjön Snyten och i sommar spela tillsammans i närbelägna Norberg.

  Veckan efter - 8 augusti - hör vi en av dem som politikerna ibland beskriver befinna sig i "utanförskap". Ylva Wilhelmsson som kraschat efter 35 års jobbande som sjuksköterska och fått börja om från början. "Utslagen, jo - men det är de inslagna som ska ut!", säger hon.

  Sista Sommarsamtalet blir på Fårö, med öns egen präst, Agneta Söderdahl. Hon fick Ingmar Bergman att börja gå i kyrkan igen - efter 70 år. Men nyligen togs tjänsten ifrån henne. Församlingsborna protesterar. De vill ha "sin" präst tillbaka. Sänds den 15 augusti.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista