Matresan bjuder på sydsvenska läckerheter

Följ med på en somrig matresa i södra Sverige och bli inspirerad av både lokala och internationella smaker. Från Halland till Blekinge, via Skåne.

 • Matresan del 8

  – Jag är en dessertmänniska, och choklad är min passion! Det säger Blekingekocken Joachim Malmsten när Matresan nått sin sista anhalt, Trummenäs golfklubb i Karlskrona. Här driver Joachim sin krog, sedan ungefär ett halvår tillbaka. Och efter en sommar full av matinspiration har det blivit dags för Matresan att ge sig i kast med desserten. Något som alltså ligger Joachim Malmsten varmt om hjärtat. Och allra helst äter han något med choklad.

 • Matresan del 7

  – Sill eller strömming? Ja, det beror på var man fiskat den, säger Joachim Malmsten, kocken som gör Matresan sällskap i Blekinge. Vid den södra udden på Öland går gränsen, berättar han. Nedanför är det sill och ovanför är det strömming. Men det är samma sak och det smakar precis likadant.

 • Matresan del 6

  – Jag behåller skalet på rödbetorna, så det blir lite mer rock n’ roll, berättar kocken Stampe Fredholm, som idag grillar blandgris och tillagar härligt somriga grilltillbehör.

 • Matresan del 5

  Med jordärtskocka, morot och svartrot får vi en perfekt rotfruktsgrund och slipper använda potatis. ”Päror” äter vi så mycket ändå, säger Stampe Fredholm, kocken som gör Matresan sällskap i Raskarum på Österlen idag.

 • Matresan del 4

  – Jag tycker det här är själva hjärtat i Malmö. Är man matintresserad så är det här man ska hålla till. Dels för att det är en smältdegel av olika kulturer som möts. Här möts bönderna från Alnarp med sina lokalodlade grönsaker och persiska grönsaksstånd med färska örter. En mångfald som saknar motstycke.

  Det säger Linda Dahl, som själv både bor och verkar kring Möllevångstorget i Malmö.

 • Matresan del 3

  Komplicera inte det hela när det handlar om picknick. Utgå ifrån att allt ska kunna ätas med hand och lämna besticken hemma. Det säger kocken och matkreatören Linda Dahl, som tagit sig från Malmö till Bjärehalvön idag för att ge oss tips på bra picknickmat.

 • Matresan del 2

  – Låt kolen brinna färdigt innan du lägger på det du ska grilla och låt köttet vara rumstempererat när du börjar tillaga det. Dessa tips kommer från kocken Stefan Holmström, och är något av det viktigaste att tänka på när man ska grilla eller tillaga kött, menar han.

 • Matresan

  Mat är individuellt. Varje laxbit innehåller en viss mängd smak och en viss mängd vätska. Varje gång du lagar en ny rätt så smakar det inte likadant som sist. Det är viktigt att tänka på. Därför kan du inte bara förlita dig på ett recept, utan du måste smaka av hela tiden. Det berättar kocken Stefan Holmström när vi hälsar på hos honom i köket på Mahults Herrgård.